``E-HACİZ UYGULAMASI, İŞ ALEMİNİ CANINDAN BEZDİRİYOR``

``E-HACİZ UYGULAMASI, İŞ ALEMİNİ CANINDAN BEZDİRİYOR``

Parti Kayseri İl Başkanı İsmet Özbakkal, ``E-haciz uygulaması nedeniyle şirketler ve iş alemi hareket edemez hale getirilmektedir. E-haciz uygulaması, iş alemini canından bezdiriyor`` dedi.

Özbakkal, yaptığı açıklamada, her gün hatta gün içerisinde iki kez e-haciz uygulandığını, bu nedenle de mükelleflerin kredi notlarının olumsuz olarak sonuçlandığını, vergi mükelleflerinin banka işlemleri, hatta kredi taleplerinin de e-haciz dolayısıyla geri çevrildiğini belirterek, e-haciz uygulamasının pratikte, ekonominin tüm katmanlarını son derece olumsuz etkileyecek bir uygulama haline dönüştüğünü bildirdi.
Son günlerde, Elektronik Haciz (e-haciz) uygulamaları nedeniyle vergi borcu olan kişilerin banka hesaplarına neredeyse her gün elektronik haciz tatbik edildiğini vurgulayan İsmet Özbakkal, ``Elektronik hacizler mükellefleri adeta canından bezdirmektedir. Her gün hatta gün içerisinde iki kez e-haciz uygulanmaktadır. Bu nedenle de mükelleflerin kredi notları olumsuz olarak sonuçlanmaktadır. Vergi mükelleflerinin banka işlemleri, hatta kredi talepleri de e-haciz dolayısıyla geri çevrilmektedir. E-haciz uygulaması pratikte, ekonominin tüm katmanlarını son derece olumsuz etkileyecek bir uygulama haline dönüşmüştür. Ayrıca bankalar uygulamada, `vergi borcu` miktarı kadar değil, mükelleflerin tüm bankalarındaki hesaplarının bakiyesinin tamamı üzerine haciz uygulamaktadır. Böylece asıl amaç olan vergi tahsilatı, amacından uzaklaşılarak, şirketler ve bütünüyle iş alemi hareket edemez hale getirilmektedir. Sık sık e-hacizler yaşayan vergi mükellefleri ise, kayıt dışına çıkarak, başkalarının adına bankalarda hesap açmak mecburiyetine düşmüştür. Mevzuata göre; amme borçlusu vergi mükellefine ödeme emri tebliğ edilmeden, e-haciz yapılmaması gerekmektedir. Aynı şekilde; ödeme emri kesinleştirilmeden, haciz varakası düzenlenmeden, asıl amme borçlusu mükellefin banka hesaplarına e-haciz uygulanamaz`` ifadelerini kullandı.
Açıklamasında, ``Ayrıca, asıl amme borçlusu adına ödeme emri tebliğ edilmeden veya tebliğ edilen ödeme emri kesinleştirilmeden, ikincil amme borçluları hakkında e-haciz uygulaması yapılamaz`` diyen Özbakkal, ``Gün içerisinde sık sık yürütülen e-haciz uygulamaları nedeniyle, vergi daireleri ve icra memurlarının görevleri de adeta ortadan kaldırılmaktadır. Vergi dairelerinin artık icra memuru istihdam etmelerine lüzum kalmamıştır. Gelinen noktada, müstakil vergi daireleri, `tahsilat birimi` haline dönüşmüştür. Vergi Dairelerinin klasik tanımı olan; ‘mükellefi tespit eden, vergiyi tarh eden, tebliğ eden, tahakkuk ettiren tahsil daireleri’ adeta, salt tahsil dairesi haline gelmiştir.
Özellikle geleceğe yönelik olarak, kalıcı e-haciz yapılarak mükellefler sonsuza kadar e-haciz tehdidi altında bırakılmamalıdır. Nitekim, bazı bankalar, günlük konulan e-hacizleri ertesi gün kaldırmayıp, sürekli e-haciz uygulamaktadırlar. Böyle bir uygulama, hem 6183 sayılı yasaya ve hem de Seri: A Sıra No:1 Tahsilat Genel Tebliğine aykırıdır`` dedi.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları