DÜZ LİSELER ANADOLU LİSESİ OLDU

DÜZ  LİSELER  ANADOLU LİSESİ OLDU

574 bin öğrenci mecburen meslek lisesine gidecek liselerin, Anadolu lisesine çevrilmesi Seviye Belirleme Sınavı`ndan düşük not alan öğrencileri olumsuz etkileyecek.

Liseye başlayacak 1 milyon 259 bin 546 öğrenciden 688 bini Fen, Anadolu, Anadolu öğretmen ve Sosyal Bilimler Liselerine gidebilecek. Açıkta kalan 574 bin öğrencinin ise kayıt yaptırabilmek  için iki alternatifi  var.   Meslek liselerinin puansız alan  bölümleri  ve İmam Hatip  Liseleri….  Ancak  uzmanlar  söz konusu okul ve bölümlerin  mevcut altyapısının bu yoğunluğu kaldıracak durumda olmadığına dikkat çekiyorlar…

Geçtiğimiz yıl  sadece meslek liselerinde 9. sınıfa başlaya  öğrencilerin  850 bini bulduğuna dikkat çeken eğitimciler, bu yıl da binlerce öğrencinin katılımıyla derslik ve öğretmen sayısında sorun yaşanmasının kaçınılmaz olduğuna,  İmam hatiplerin ve meslek liselerinin mevcut altyapısının bunu kaldıramayacağına dikkat çekiyorlar…

 Bakanlık yetkilileri ise Anadolu liselerinin kontenjanının artırıldığını, meslek liselerine kayıtta büyük artış olmayacağını belirterek  aksi durumda ikili eğitim ile yığılmanın önüne geçileceğini  vurguluyorlar…

Milli Eğitime yakın  Yönetim Bilimi Uzmanlarının  değerlendirmesine  göre ise  yeni dönemde altyapı sıkıntısı yaşanacak. Düz liseler Anadolu`ya dönüştürülmeden önce sınıf mevcudu 45-50 olabiliyordu. Ancak Anadolu liseleri daha az öğrenciye hizmet verdiği için mevcut 30`u geçemeyecek. Bu durumda da yeni dersliklere ihtiyaç duyulacak. Örneğin, düz liseden Anadolu`ya çevrilen 20 şubeli bir okulun, genel lise iken 1000 civarında öğrencisi varken Anadolu olduğunda en çok 600 kişi alabilecek. 400 öğrenci açıkta kalacak. Derslik artırıldığında öğretmen açığı gün yüzüne çıkacak. Uzmanlar önemli bir ayrıntıya daha dikkat çekiyor. Geçen sene lise zorunlu olmadığı için okullaşma oranının düşük olduğunu  verdikleri  şu örnekle  dile getiriyorlar… "Önceki senelerde 1 milyon küsur öğrencinin 800 bini liseye giriyordu. Kalanı kayıtlı değildi. Bu nedenle kontenjan sıkıntısı yaşanmıyordu. Lise eğitimi 4+4+4 ile birlikte zorunlu hale gelince kalan 350 bin de eğitime dahil oldu. Bu da okulların yetmeyeceği ve kontenjan sıkıntısı yaşanacağının göstergesi."

Uzmanların dikkat çektiği  yeni dönemde yaşanabilecek önemli sorunlardan biri de kontenjanla ilgili. İmam hatip ve meslek lisesinden başka alternatifi olmayan öğrenciler, kendi mahallesindeki okulun doluluğu yüzünden çaresiz kalabilecek.



27 bin 570 öğrenciye "kırtasiye" desteği sağladı

'OSB Teknik Kampüsü' için imzalar atıldı

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye

İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse: “Gençlerimiz oldukça Cumhuriyet yüzyıllarca yaşayacak”