DÜZ TABANLIK ERKEN YAŞLARDA TEDAVİ EDİLMELİ

DÜZ TABANLIK ERKEN YAŞLARDA TEDAVİ EDİLMELİ

Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Ortaköylüoğlu: ?Çocuk yaşlarda ameliyat olunmadığı takdir de hastalık kalıcı bir nitelik kazanıyor ve tedavisi mümkün olmuyor?

Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Faruk Ortaköylüoğlu haber ekibimize yaptığı değerlendirmede, ?Düztabanlık´ın genetik bir hastalık olduğunun altını çizerek ?Anne ? babadan ya da bir önceki kuşaktan geçebilir. Hastanın ayak yapısı gelişmeden çocuk yaşlarda ameliyat olunmadığı takdir de hastalık kalıcı bir nitelik kazanıyor ve tedavisi mümkün olmuyor? değerlendirmesinde bulundu.

Melikgazi Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Faruk Ortaköylüoğlu haber ekibimize yaptığı değerlendirmede, ?Düztabanlık´ hastalığının kalıcı tedavisi için ayaktaki kemik yapısının gelişimini tamamlamamış olması gerektiğini belirtip, 18 yaşından sonra yani kemik yapısı tamamlanmış hastalara ameliyat gerçekleştirilemeyeceğini ve hastalığın kalıcı nitelik kazanacağını vurgulayarak şunları kaydetti? ?´ Halk arasında söylenilen ifadesiyle ?Düztabanlık´ tıpta ki tabiriyle pes planus doğuştan genetik olarak geçen bir hastalıktır. Nadiren de olsa sonradan da meydana gelebilir ama doğuştan anneden, babadan veya bir kuşak geriden geçebilir. Bu hastalığın muhtelif tedavileri var. Bunların en önemlilerinden bir tanesi ortopedik ayakkabı giydirmek, ortopedik tabanlık giydirmektir. Çocuk yaşta genellikle ortopedik bot şeklinde bir tedavi ediyoruz, yetişkinlerde ise tabanlık veriyoruz. Peki bunları kullanınca ?Düztabanlık´ geçiyor mu? Ne yazık ki ?Düztabanlık´ kalıcı bir hastalıktır. Verdiğimiz tabanlık ve ortopedik ayakkabılar hastanın erken yorulmasını, ayak şişmelerini ve ağrıları önlüyor. Kalıcı tedaviyse çocuk yaşlarda vardır. Çocuk yaşlarda ileri bir düztabanlık varsa hastaları ameliyat ediyoruz. Ameliyatların sonucu kalıcıdır. Yani ameliyattan sonrasında ayağın yapısı tamamen düzelmektedir. Ancak bunun da bir yaş sınırı var. Ayaktaki kemik yapısının gelişmemiş, tamamlanmamış olması gerekiyor. Yani 18 yaşından sonra kemik yapısı tamamlanmışsa ameliyatı gerçekleştirmiyoruz. Ancak çocuk yaşta kemik yapısı tam tamamlanmamış ayakları düzeltiyoruz ve hasta ömür boyu ortopedik ayakkabı ve tabanlık kullanmak zorunda kalmıyor. Dolayısıyla ayaklar düzeldiği için bacaklarda ki ağrıda ortadan kalkmış oluyor. Yani bu pes planus dediğimiz hastalık eskiden halk arasında ordu bozan olarak da tarif edilirmiş. Uzun yürüyüşlerden sonra askerlerin ayakları şişip yürüyemedikleri için bir bozuntu meydana getirirmiş. Dolayısıyla eskiden bu hastalıkta olan kişiler askere alınmıyorlardı ancak şimdilerde askerlik hizmetlerini yapabiliyorlar. Dolayısıyla riskli mesleklerden de uzak tutulur. Uzun süre ayakta durmayı gerektiren mesleklerde bacak ağrılarından dolayı bu işi yapmazlar. Dolayısıyla bu hastalığı olanlar erken yaşlarda okul döneminde kalıcı tedavilerini yaptırmaları gerekir. ?´



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı