DOĞAR DOĞMAZ SÜNNET TRAVMAYI ÖNLER

DOĞAR DOĞMAZ SÜNNET TRAVMAYI ÖNLER

Avrupa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tülin Öztaş, doğar doğmaz yapılan sünnet ile, ileriki yaşlarda sünnet işleminden dolayı yaşanma ihtimali olan psikolojik travmanın önüne geçilebileceğini söyledi.

SÜNNETTE 3-6 YAŞ TEHLİKELİ
Sünnetin her yaşta yapılabileceğine dikkat çeken Öztaş, 3-6 yaş arasının kesinlikle sünnet için uygun bir yaş olmadığının altını çizdi. Öztaş “Yenidoğan dönemi; cerrahi işlemin rahatlığı, yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve henüz kişilik oluşmadığı için psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle sünnet için en ideal dönem olarak kabul edilmektedir. 2500 gr ağırlığın üzerinde ve ilk 24 saatini doldurmuş yenidoğan bebekler sünnet için en uygun adaylardır. Sünnetin çocuk cerrahları ve ürologlar gibi konusunda uzman kişiler tarafından yapılması ise en sağlıklı ve güvenli yoldur.” dedi.
GENEL ANESTEZİ İYİLEŞME SÜRECİNİ KISALTIR
Sünnetin cerrahi işlemle ameliyathanede yapılması gerektiğini belirten Öztaş, en uygun yöntemin genel cerrahi olduğunu ifade etti. Öztaş “Genel anestezi hem çocuğu ruhsal bakımdan koruyacak hem de iyileşme sürecini kısaltacaktır. Şüphesiz bu konforlu ve daha insancıl bir yaklaşım olmaktadır. Ayrıca günümüzde uygun ortamda, çocuklara özel, ileri teknoloji kullanılarak verilen genel anestezi eski yıllara göre çok daha güvenli hale gelmiştir. Lokal anestezide ise; hangi koşullarda ve yaşta yapılırsa yapılsın çocuk penisine yapılacak olan iğne yüzünden büyük korku ve panik yaşamaktadır. Bu anlar çocuk tarafından yaşamı boyunca korkuyla hatırlanmaktadır. Bu nedenle lokal anestezi sadece 3 aydan küçük bebekler için önerilmektedir.” diye konuştu.
PYEGAMBER SÜNNETLİ ÇOCUKLARDA YENİDEN SÜNNET SAKINCALI
Öztaş, halk arasında ‘doğuştan sünnet’ ya da ‘Peygamber sünneti’ olarak bilinen, hipospadias durumunda, kesinlikle, çocukların tekrar sünnet edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Öztaş,aynı zamanda ebeveynleri şu konularda da uyardı:
“Ailede kanama hastalığı olan, düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü bulunan, iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan, zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testleri yapıldıktan sonra sünnet edilmeleri gerekir. Ailede bulunan kronik (müzmin) hastalıklar, önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar (hastanede yatmayı gerektiren) ve ameliyatlar da girişimi yapacak olan hekim tarafından bilinmelidir.
Sorunları olan hastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alınarak tehlikeli durumlar oluşmasının önüne geçilebilmektedir.”

 



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı