DİYABET ÇOCUKLUKTA BAŞLIYOR

DİYABET ÇOCUKLUKTA BAŞLIYOR

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) diyabet hastalarına yönelik düzenlenen konferansta bir konuşma yapan ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kendirci, diyabet hastalığının çocuk yaşta başladığını ifade etti.

ERÜ Tıp Fakültesi amfisinde düzenlenen konferansa ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kendirci ve diyabetli hastalar ve aileleri katıldı.
Konferansta diyabet hastalığına yönelik bilgi veren ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kendirci, “Hastalıkla ilgili önleme çalışmaları, erken tanı çalışmaları yürüyor. Bu çalışmalar devletin yürüttüğü çalışmalardır. Çalışmalara sizler de destek verebilirsiniz. Çalışmaları eleştirip bazı taleplerde bulunabilirsiniz. Her bir hastanın tanı konulduktan sonra tedavisi başlıyor” ifadelerinde bulundu.
İnsülinin doğru kullanılması gerektiğini belirten Kendirci, “Hastalıkta düzenli diyet yapılması gerekir. Günümüzde insülin tedavisi tedavinin temelini oluşturuyor. Tüm dünyada bugün diyabetlerin buluştuğu gündür” diye konuştu.
Diyabet hastalığının tanısının ve tedavisinin tarihine de değinen Kendirci, “Diyabet, 1900’lü yıllarda idrardaki şekerden tespit ediliyordu. Daha sonraları şeker tespit cihazı çıktı. İlaç olarak 1922 yılında insülin keşfedildi. 1972 yılından itibaren pompa yaygınlaştı. Son yıllarda yapay pankreas gündemde” şeklinde konuştu.
Diyabetin genellikle çocuk yaşlarda başladığını ifade eden Kendirci, “Diyabet çoğunlukla ergenlik dönemde başlar. Artık günümüzde bebeklerde bile görmeye başladık. Diyabet her yaşta görülebilir. Bize 14 yaşlardaki çocuklar, daha çok başvuru yapıyor. Diyabet irsi bir hastalık da değildir” ifadelerini kullandı.
Konferans, Kendirci’nin konuşması ile devam etti.

 



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı