DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR !

DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR !

KURBANLIK ALIRKEN DOLANDIRILMAYIN ?

Kurban Bayramı için  geriye sayım sürerken dini vecibesini yerine getirmek isteyen  vatandaşların  kurbanlık alma telaşı  sararken  uzmanlar kurbanlık alırken dolandırılmaları için vatandaşları uyarıyorlar? Yılda bir defa kurban kesimi için büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımı yapanların dikkat etmeleri gerekenler konusunda  vatandaşlara tavsiyelerde  bulunan uzmanlar  özellikle iki yılını doldurmamış büyükbaş hayvanların sahte pasaportlar ile satışının yapıldığını hatırlatarak dikkatli olunması  uyarısında bulunuyorlar?.

Hayvancılık sektöründe de dolandırıcı sayısının çokluğuna dikkat çeken uzmanlar yaklaşan  Kurban Bayramı için kurbanlık alırken özellikle iki yılını doldurmamış büyükbaş hayvanların sahte pasaportlar ile satışının yapıldığını hatırlatarak  vatandaşları uyarıyorlar?

Özellikle büyükbaşta kurbanlığa haiz olmayan hayvanların kurban edildiğini, kurban edilmeyecek hayvanların satışının yapıldığını vurgulayan  uzmanlar  büyükbaş kurbanlık alacakların hayvancılıktan anlayan birileriyle alışverişe gidilmesinin altını çizerek  büyükbaş kurbanlık alacaklara şu tavsiyelerde bulundu: ?Büyükbaş dana veya düvenin kurban edilebilmesi için 24 ayı doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın 24 ayı doldurduğunu da genellikle çapa dediğimiz, alt çenesinin ortasındaki iki süt dişinin düşüp yerine kalıcı dişinin çıkması ile anlaşılır. Yalnız ırkına göre bazı hayvanlarda çapa dişi gecikebilir. Bunu da üreticinin güvenilirliği yada hayvanın orijinal pasaportu ile anlayabiliriz. Büyükbaş kurban alacakların üreticinin elindeki pasaporta çok da güvenmemelerini tavsiye ederim. Tüm üreticileri aynı değerlendirmek tabi ki yanlış olur ama bu sektörde de maalesef dolandırıcılar mevcut. 24 ayı doldurmamasına rağmen, başka hayvanın pasaportunu değiştirerek, ?Bu hayvan iki yaşını doldurdu ancak çapa atmadı´ diyerek maalesef haksız kazanç elde etmektedirler?

Bir hayvanın kurban edilebilmesi için koyun ve keçi de bir yaş, dana ve düvede iki yaş, devede de beş yaş şartının arandığını da hatırlatan uzmanlar  ?Koyunlarda bir yıl şartı görünümüne göre aranmayabiliyor. Bir yaşını doldurmamış ancak kurban edilecek koyun, annesi ile yanyana getirildiğinde ayırt edilemeyecek fiziki yapıya ulaşmışsa kurban edilebilir? değerlendirmesinde  bulunurken  büyükbaş kurbanlık alacakların, hayvanın sağlıklı olmasına dikkat etmelerini  kaydederek  kurbanlığın burnunda sümük, ağzında salya olmamasına, tüylerinin de parlak ve canlı olmasına dikkat edilmesini  tavsiye  ediyorlar?

Hayvanın vücut yapısının dolgun olmasına ve herhangi bir özrünün bulunmamasına bakılmasına dikkat edilmesini  tavsiye eden  uzmanlar  alıcıların hayvanı yürütmelerini, mümkünse serbest bir şekilde dolaşmasını gözlemlemelerini   önererek ?Alıcılar, hayvanın pasaportunun gerçek olup olmadığını hayvanın kulağındaki küpelerden anlayabilirler. Küpeler orijinal olmalı. Küpelerin orijinal olmadığını ise küpenin deforme olmasından anlayabilirler. Yine de büyükbaş kurbanlık alımlarında; fiyatının ucuz olmasından daha ziyade tanıdık, güvenilir, kurumsal üreticilerden kurbanlık alınmasını öneririz? ifadesini  kullanıyorlar?

Uzmanlar  tavsiyelerinin sonunda   kurban alacakların, kurbanlıklarını kilogram usulü almalarını, pazarlık usulü yapılan alışverişlerde ya satıcının ya da genelde alıcının aldanma ihtimalinin büyük olduğunu vurgulayıp sözlerinin sonunda şunları  kaydediyorlar?   ?Büyükbaş hayvanlarda kesinlikle kilogramına göre almak gerekir. Çünkü kilogram ile yapılan satış ve alışlarda ne üretici ne de alıcı haksızlığa uğramamış olur. Karkas anlaşmak ve pazarlık usulü doğru değil. Vatandaş yılda bir defa büyükbaş hayvan alıyor, anlamaz. Şuanda Salihli´de büyükbaş dana canlı tartı kilogramı 15-17, büyükbaş düve canlı tartı kilogramı ise 15-16 TL civarında. Kurban keseceklerin kilogram usulü hayvan almaları bence isabet olur? 



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor