DERİ VE AHŞAP YENİDEN CAN BULUYOR

DERİ VE AHŞAP YENİDEN CAN  BULUYOR

Osmanlı Sokağı`nda deri ve ahşap yeniden can buluyor... Talas Belediye’sinin restore ederek ilçenin gündelik yaşamına kazandırdığı tarihi Osmanlı Sokağı’nda deri ve ahşap yeniden canlanıyor… Tarihi Osmanlı sokağının esnafı Geleneksel

Tarihi Osmanlı Sokağı esnafından  El Sanatları Üreticisi Mesut Coşkun, Anadolu kültürünü geleneksel motiflerle  şekillendirdiği deri ve ahşap üzerine yeniden dizayn ederek  hem  geleneksel  motifleri  günümüze aktarıyor, hem de vücuda getirdiği eserlerle  giderek unutulan     deri ve ahşap işlemeciliğini yeniden canlandırıyor...

Tarihi Osmanlı Sokağındaki  ‘Sanat Evi`ni  3 kısma  bölen Mesut Coşkun, ilk olarak Sanat Evi`ne gelen konuklara demleme çay   ikram edip, daha sonra atölyesini gezdiriyor. Atölyede yere alan el emeği göz nuru eserleri konuklarına tek tek tanıtan Coşkun uzun uğraşlar sonucu  ürettiği eserleri  ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor...

`Sanat Evi`nin atölye kısmında yaptığım röportajımda, Mesut Coşkun yaptığı çalışmalarla ilgili olarak bilgiler verdi.

Nacak: Kaş Yıldır el sanatlarıyla uğraşıyor sunuz ?

Coşkun: “15 senedir el sanatlarıyla uğraştığını uğraşıyorum 

Nacak: Hangi el sanatlarıyla uğraşıyor sunuz ?

Coşkun: “Deri,  ahşap, mekan tasarımlarıyla uğraşıyorum. Daha çok deriyi şekillendirme noktasında gayret gösteriyorum. Mekan üç aşamada oluşuyor. Atölye kısmımızda atölye de yaptığımız ürünleri sergilediğimiz bir kısım var. Gelen misafirlerimi ağırladığımız bir kısım var” sözleri ile temel uğraş alnının  deri işlemeciliği olduğunun altını çizdi...

Nacak: El sanatlarınıza genel olarak neyi konu ediyor sunuz 

Coşkun: “daha çok şehrin kültürel yapısına uygun, kültürel alt yapısını destekleyecek ya da o alt yapıdaki güzellikleri insanlarla paylaşılacak ürünler yapıyorum.

Nacak: Bu el sanatlarına Kayserililerin bakış açısı nasıl?

 Coşkun: “Kayseri çok eski bir şehir, bilinen tarihiyle 6 bin yıllık bir şehir. Dolayısıyla insanların genetik olarak, bilinç altında sanata karşı yatkınlıkları var. Sadece keşfetmek veya bunun farkına varmak ve bunu onlara sunmak gerekiyor. Bizde bu düşünceden hareketle  ufak objeler yapıyoruz. İnsanlara çok garip gelen masklar , yapraklardan objeler, bileklikler, doğal taşlar, kapaklardan lambalar,  çantalar, defterler, Anadolu evleri ve Kayseri’ye yönelik figürler, mümkün olduğunca deri ve ahşaptan yapılabilecek  nitelikte ne varsa yapıyoruz.  Herkesi Talas’daki Osmanlı Sokağına davet ediyorum.

Nacak: Neden El sanatları? 

Coşkun: “Sanatı güçlendirme adına buradayız. Özellikle buradaki imkanları bizlere tanıdığı için ve bizim değerli olduğumuzu bize hissettiren Talas Belediyesine çok teşekkür ederim”.

Nacak: Ham madde de sıkıntı yaşıyor musunuz?

Coşkun: “Ürünlerin hammaddesini temin etme de sıkıntı yaşamıyoruz. Kayseri’de bu konu da alt yapı var. Biz de bu alt yapıdan istifade ediyoruz”.

Nacak: Ürettiğiniz ürünler hakkında bizlere bilgi verir misiniz?

Coşkun: “ Deri ve ahşaptan  yapılmış defterler, doğal taş, yapraktan yapılmış saat, ahşaptan yapılmış kapılar, örgüyle yapılan saatler, portre çizimi ve heykel yapımı yapıyorum.

 

Öte yandan Hammaddesi deri, ahşap ile kabaktan oluşan ve ‘Anadolu Evleri’ diye adlandırılan, Anadolu kültürünü yansıtan ‘ev modelleri’ en çok rağbet gören ve dikkat çeken ürün olarak göze çarpıyor.



Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü