DEMOKRAT PARTİ 68`İNCİ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

DEMOKRAT PARTİ 68`İNCİ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

Demokrat Parti Kayseri İl Başkanı İsmet Özbakkal, 7 Ocak 1946 tarihinde kurulan Demokrat Parti`nin 68`inci kuruluş yıl dönümünü kutladığını bildirdi.

Özbakkal, yaptığı açıklamada, ``Demokrat Parti, 7 Ocak 1946`da kurulan ve dört yıl sonra yapılan seçimlerde (14 Mayıs 1950`de) 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren, Türkiye Cumhuriyeti`nde ilk defa serbest seçimle iktidarı kazanan Türk siyasi partisidir. Sırasıyla 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanmış ve on yıl boyunca (1950-1960) iktidar olmuştur`` dedi.
Demokrat Parti`nin, 27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi ile iktidardan düşürüldüğünü ve 29 Eylül 1960`ta kapatıldığını bildiren Özbakkal, şunları kaydetti:
``14 Mayıs 1950 günü yapılan seçimler Türkiye`de 27 yıllık tek parti devrini sona erdirdi. 1923`ten beridir tek başına ülkeyi idare eden Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı halk oyu ile Demokrat Parti`ye devredecekti. Seçim sonuçlarına göre Demokrat Parti yüzde 52.7 oy alarak 408 milletvekilliği kazanmıştı. CHP yüzde 39.4 ile 69 milletvekili ile temsil edilme hakkı kazandı. Millet Partisi 1, bağımsızlar 9 milletvekiline sahip oldular. Atatürk`ten sonra 11,5 yıldır Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan İsmet İnönü artık anamuhalefet lideriydi. 22 Mayıs 1950 günü TBMM açıldı. Refik Koraltan başkanlığa seçildi. Ardından yapılan Cumhurbaşkanlığı oylamasında DP Genel Başkanı, İzmir milletvekili Celâl Bayar 453 milletvekilinin katıldığı oylamada 387 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti`nin üçüncü cumhurbaşkanı seçildi. Hükümeti kurmakla DP Aydın Milletvekili Adnan Menderes görevlendirildi. Aynı gün Menderes kendisinin ilk cumhuriyet`in 19. hükümetini kurdu. 2 Haziran`da güvenoyu aldı. 9 Haziran 1950`de DP Genel İdare Kurulu Adnan Menderes`i genel başkanlığa seçti. Dünyada belki çok nadir görülen bir olay gerçekleşmişti. Uzun yıllar boyu ülkeyi kendi otoritesi ile yöneten iktidar, tamamen serbest, hür, kansız ve hilesiz bir seçim ile yerini bir başka partiye bırakmıştı. Bu yüzden 1950 seçimleri tarihimizde Beyaz Devrim olarak adlandırılmıştır. 68 yılını kutladığımız Demokrat Parti`nin halen Genel Başkanı Gültekin Uysal`dır. Bugün hala dim dik ayakta duran Demokrat Parti, kurcularını ve demokrasi şehitlerimizi, Celal Bayar, Adnan Menderes ve arkadaşlarını şükran ve minnetle anıyor, Allah`tan rahmet diliyoruz`` ifadelerini kullandı.

 



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı