ÇÜRÜK, SALAŞ VE KAÇAK BİNALAR YIKILACAK.

ÇÜRÜK, SALAŞ VE KAÇAK BİNALAR YIKILACAK.

Kentsel dönüşümle ilgili hazırlanan kanun taslağı bu hafta Başbakanlık'a gönderiliyor. Taslağa göre, çürük, salaş ve kaçak binalar yıkılacak. Yıkım için mal sahipleriyle anlaşma yoluna gidilirken, mutabakat sağlanamayan taşınmazlar kamulaştırılacak. K

Van depremiyle yeniden gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmasının detayları belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 30 hukukçudan görüş alarak hazırladığı kanun taslağına göre riskli binalar yıkılacak. Tahliye ve yıkım işlemlerinde anlaşma yoluna gidilecek. Mutabakat sağlanamayan taşınmazlar kamulaştırılacak. Yıkımın ardından mesken sahibine kira yardımı yapılacak. Gelecek hafta Başbakanlık'a sevk edilmesi planlanan taslakta özel bir gelir kalemi oluşturuluyor. Bakanlığın tasarrufunda 'afete hazırlık' hesabı açılacak. Genel bütçenin yanı sıra il özel idarelerine ayrılan pay, imar para cezası, orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerinden elde edilecek gelir ve trafik cezalarının yüzde 1'i bu hesaba aktarılacak. Bakan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün maliyetinin 400 milyar doları bulabileceğini söyledi. Çalışmaların belediyelerle birlikte yürütüleceğini vurgularken, dönüşümün istihdama katkısının da altını çizdi.

 

Çalışmaların belediyelerle birlikte yürütüleceğini ifade eden Bakan Bayraktar, amacın deprem veya heyelanda afete maruz kalacak binaların kurtarılması olduğunu kaydetti. Vatandaşa 'Senin evinin değeri budur. Gel seninle anlaşalım' diyeceklerini vurgulayan Bayraktar, 2 ev hakkı olana 2 ev vereceklerini ifade etti.

 

Yıkılması kararlaştırılan gayrimenkullerde, konut değerinin üzerinde daire talep edenlere aradaki farkı 20 yılda faizsiz, enflasyon farkını ödeme imkânı sağlanması öngörülüyor. Kiracılara da taşınması için bir defaya mahsus kira yardımı yapılacak.

 

Afet riski altındaki alanlardaki Hazine'ye ait taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na tahsis edilecek, TOKİ'ye bedelsiz devredilecek.

 

Tahsis ve devir tarihinden itibaren beş yıl içinde amacına uygun olarak kullanılmayan gayrimenkuller, bedelsiz olarak Hazine adına tescil edilecek.

 

Risk altında bulunan kişi ve kurumlara ait taşınmazlar konusunda tahliye ve yıkımda anlaşma yolu tercih edilecek.

 

Bakanlık anlaşma çerçevesinde geçici tahsis ve kira yardımı yapmaya yetkili olacak.

 

Anlaşma sağlanamayan mülkiyetlere ilişkin taşınmazlar bakanlık veya talebi halinde TOKİ ve İdare tarafından kamulaştırılabilecek.

 



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor