Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Hatice Doğan: “Çocuklara açık ve basit bilgiler verilmeli”

Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Hatice Doğan: “Çocuklara açık ve basit bilgiler verilmeli”

Kay TV ve Erciyes TV Ortak yayınında sabah kuşağında yayına giren ‘Kayseri’de Gün Başlıyor’ programına zoom bağlantısı ile konuk olan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Doğan, ülkemizde yaşanan depremler sonrasında çocukların durumdan olumsuz olarak etkilenebileceğini belirterek ebeveynlere tavsiyelerde bulundu. 

Kay TV ve Erciyes TV Ortak yayınında sabah kuşağında yayına giren  ‘Kayseri’de Gün Başlıyor’ programına zoom bağlantısı ile konuk olan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Doğan, depremin çocuklar üzerinde ne gibi etkiler doğurabileceği ve ailelere hangi görevlerin düştüğü hakkında uyarılarda bulundu.

Uzman Dr. Hatice Doğan; çocuklara yaşanılan durumla ilgili açık ve basit bilgiler verilmesi gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti.  “Deprem bölgeleri büyük bir yıkım yaşadı. Çevresindeki iller de şiddetli sarsıntı hissetti. Sonra biz artçıları beklerken birkaç saat sonra büyük bir deprem daha oldu. Tabi o zaman tüm çocuklar uyanıktı ve aileler evine geçmişti. Açıkçası ikinci deprem insanları daha çok etkiledi. Bu yüzden çocukların korkuları, travmaları pekişti diyebiliriz. Gelen aileler destek istiyor ama çocuklar genel olarak ruh sağlığı olarak iyiler. Ebeveynler duygusal olarak biraz daha etkilenmiş durumdalar. Anneler yıkılmış durumdalar, depremde hem kendilerini hem çocuklarını düşünmek zorunda kaldılar. Acilen bir şeyler yapmak istediler ama bu çaresizlik muhtemelen onları biraz daha kötü hissettirdi. Çocuklar bu travmalara bizim gibi alışkın değil bu yüzden kesinlikle bu görüntüler izlettirilmemeli. Depremle ilgili bilgiler çok verilmemeli.  Çocukların yanında haberler izlenmemeli. Çünkü çocuk bunlardan hep bir şey kapıyor ve sonrasında travmatik belirtiler yaşıyor. Çocuk sorduğunda hiç yalan söylemeden açık bir şekilde basite indirgeyerek, evet deprem oldu, bu bir doğa olayı. Ülkemiz deprem bölgesinde bir ülke ama her zaman aynı şiddette hissetmeyeceğiz gibi kısa ve net açıklamalar yapılabilir. Sonrasında deprem olduğunda neler yapılabilir konuşulabilir ki bu da şöyle: Mesela yatıyorsan, hemen yatağın yanına inebilirsin. Cenin pozisyonuna geçme duruma çocuğa gösterilebilir. Sonrasında kitaplık,dolap gibi sallanan nesnenin önünde durmaması gerektiği koltuk gibi büyük ve hareket etmeyen eşyaların yanında durması gerektiği çocuğa anlatılabilir. Bunlar anlatıldığı zaman çocuklar kendilerini daha güvende hissedecektir. “



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı