CİHAZLARI YENİDEN KULLANIMI İÇİN YENİ BİR FORMÜL GELİŞTİRİYOR

CİHAZLARI YENİDEN KULLANIMI İÇİN YENİ BİR FORMÜL GELİŞTİRİYOR

Danıştay 15. Daire’si ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi’ni hukuka aykırı bularak sistem hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kararı uygulayan Özel hastaneler, ‘Biyometrik avuç içi damar okuma cihazlarını rafa kaldırıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Aralık 2013 tarihinde ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama’ sistemini özel hastanelerde ve sağlık merkezlerinde uygulamaya başlattı. ülke genelinde faaliyet gösteren tüm özel  hastanelere konulan `biyometrik avuç içi damar okuma cihazı` sayesinde tedavi harcamalarında önemli oranlarda tasarrufa geçildi. Hem de  başkasının adı ile tedavi olup devleti zarara uğratanların  önü kesildi. Bu uygulamayla vatandaş  sıra bekleyerek  zaman kaybetmeden işlemlerini gerçekleştirebiliyordu. Taki Bir sendikanın, Danıştay 15. Daire’ye başvurarak sisteminin kaldırılmasını isteyene kadar. Anayasa’nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kişilik haklarını koruyan maddelerine atıf yapan Danıştay 15. Daire’si Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi’ni hukuka aykırı bularak sistem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Türkiye’de hizmet veren 576 özel hastane yaklaşık 24 milyon TL ödeyerek ortalama 13’er adet avuç içi tarama cihazı satın almıştı. Uygulamanın iptaliyle 24 milyon TL’lik cihazlar özel hastanelerin elinde kaldı. Peki bundan sonra bu cihazlar ne olacak konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Tekden Grup Yönetim Kurulu Başkanı  Op. Dr. Kemal Tekden, ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama’ sisteminin Danıştay’dan gerekçeli kararın çıktıktan sonra Sağlık Bakanlığı bu cihazları yeniden kullanımı için yeni bir formül geliştireceğini ifade etti.

Op. Dr. Kemal Tekden, Sağlık Bakanlığının kararıyla 1 Aralık 2013 yılında ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama’ sistemini hastanelerinde uygulamaya başladıklarını hatırlatarak, “Bizim hastanemizde 10 tane cihazımız var. Biyometrik Kimlik Doğrulama’ cihazlarla hastalarımız bizzat kendileri ellerini okutarak muayene modüllerine girip, muayenelerini yapıyorlardı.  Fakat 8 Kasım da Danıştay 15. Daire’sinin verdiği kararlar bu uygulama iptal edildi. Şuanda cihazlarımız çalışmıyor ve kullanılmıyor. Bu bir şahısın müracaatıyla uygulamanın iptal edildiğini biliyoruz. Kişilik mahremiyetine zarar veriyor düşüncesiyle Danıştay böyle bir karar almış durumda” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı bu konuda Danıştay’dan  gerekçeli kararı beklediğine dikkat çeken Tekden, “Bu karar çıktıktan sonra tahmin ediyorum yeniden ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama’ uygulaması başlayacak. Bunlar bizim için çok da kötü olan olumsuz mana ifade eden çalışma şekli değil. Biz tasvir ediyoruz. Ülkemizin birçok yerinde suiistimaller yapılıyor.  Bu suiistimalleri engellemek için bu uygulamanın olması gerekli. Kişi hastaneye ilk geldiğinde  ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama’ cihazından geçtikten sonra, herhangi bir hastaneye gittiğinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını verip, sonra elini cihaza okutup rahatlıkla hemen muayene olabilir. Bu suiistimallerin geçmesi adına ülkemiz açısından oldukça önemli. Bir takım farklı şehirlerimizde bu suiistimallerin çok yaşandığını duyuyoruz ve biliyoruz. Bu cihazlarımız şuanda kullanılmıyor ama tahmin ediyorum bir iki ay zarfında Danıştay’dan gerekçeli karar çıktıktan sonra Sağlık Bakanlığı bu cihazları yeniden kullanımı için yeni bir formül geliştirecek. İnşallah bundan sonra cihazlar yendin kullanılacak” dedi.



Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı

"Türkiye'de ilk olan sistemle geri dönüşüme katkı sağlıyoruz"

Kitap Fuarı ve Şenliği ziyaretçi akınına uğradı

Hobi bahçelerinde kuralar noter huzurunda çekilecek

Kadın kooperatifleri sayısı 43'e ulaştı