ÇERKESLER SOYKIRIMI LANETLEMEK İÇİN YÜRDÜ

ÇERKESLER SOYKIRIMI LANETLEMEK  İÇİN YÜRDÜ

AKKAYA BİNLERCE ÇERKES SOĞUK VE AÇLIKTAN ÖLDܔ

Kayseri Kafkas Dernekleri 21 Mayıs Büyük Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nü  anmak  için yürüyüş  tertipledi. Önceki akşam  saatlerinde  gerçekleştirilen  ‘Anma Yürüyüşü' ne  ilimizde yaşayan çok sayıda Kafkas kökenli vatandaşımız iştirak etti.   Doğumevi önünden başlayıp,  Kadir Has Kültür Merkezi'ne kadar yürüyen Çerkesler' Ak Parti Kayseri Milletvekili Adayları Yaşar Karayel ve Aydın Kalkan da destek verdi.

Rusya'nın Çerkeslere 21 Mayıs 1864 tarihinde gerçekleştirdiği  Soykırım ve Sürgün'ü anmak  ve kara günleri genç neslinde  bilip  hafızalarına kazımasını sağlamak maksadı ile  ilimizde  yaşayan Çerkesler'in kurduğu   Kafkas Dernekleri   yöneticileri bir anma  yürüyüşü tertiplediler…   Doğumevi'nin yanından başlayarak Kadir Has Kongre Merkezi'ne kadar yürüyen Çerkesler  yaklaşık  200 yıl önce Ruslar tarafından  yurtlarından çıkartılarak  sürgüne gönderilen ve büyük bölümü yollarda  ölen atalarının ölümü  ve Rus zulmünü  protesto edip  yaşananları lanetlediler…  Kayseri Ak Parti Milletvekili ve Adayları Yaşar Karayel ve Aydın Kalkan' da  Çerkeslere  destek verdi.

Kayseri Kafkas Dernekleri Başkanı Mutlu Akkaya yürüyüş öncesi yapmış olduğu basın açıklamasında; Çerkes'ler herhangi bir dış yardım almaksızın işgalci güçlere karşı inatla direndi. Çarlık orduları sistemli olarak Çerkes köylerini yaktı. Çerkes kabileleri ve köyleri birbiri ardına yerlerinden koparıldı veya kitlesel olarak yok edildi. Rusya'nın hükümdarlığını kabul etmeyenler Osmanlı topraklarına sürgün edilmek için deniz kıyısına gönderildi. Çerkes'lerin önemli bir kısmı dağlara ve ormanlara doğru çekildi, fakat binlerce insan soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Eşitsizler arasında yüz yıllarca devam eden bu savaşı, 21 Mayıs 1864 Mayıs'ta bugünkü adıyla Soçi'de Kbada vadisinde gerçekleşen son çarpışmada Çerkesler kaybetti. Rus orduları komutanı batı Kafkasya'nın işgalinin tamamlandığını Kafkas Savaşının sona erdiğini resmi geçiş töreniyle ilan etti. İşte bu nedenle 21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgününün sembolü olarak kabul edilmektedir ” diye konuştu.

Çerkesler basın açıklamasının ardından polis kontrolünde yolu kapatarak  ve Kadir Has Kongre Merkezine kadar yürüdü.



'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı

"Türkiye'de ilk olan sistemle geri dönüşüme katkı sağlıyoruz"

Kitap Fuarı ve Şenliği ziyaretçi akınına uğradı

Hobi bahçelerinde kuralar noter huzurunda çekilecek

Kadın kooperatifleri sayısı 43'e ulaştı

“Bu fuar, iş arayan ile işverenleri buluşturacak”

Kayseri'de şimşekler geceyi aydınlattı

Pusatlı mahallesinde yağmur duası yapıldı

“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik