ÇERKESLER'DEN ANADİL EYLEMİ

ÇERKESLER

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NI PROTESTO ETTİLER

İlimizde yaşayan Kafkas kökenli  vatandaşlar Kayseri Kafkas Derneği'nin öncülüğü'nde  Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek  Milli Eğitim Bakanlığı'nı protesto ettiler… Çerkesler olarak isimlendirlen Kafkas kökenli vatandaşlar okullarda seçmeli dil olarak okutulan ‘Adige' dilinin  latin alfabesiyle öğretilmesini ve müfredatın değiştirilmesine tepki göstererek Milli EğitimBakanlığı'nı protesto ettiler…

Kayseri'deki Kafkas Derneği üyeleri ve ona destek veren Kafkas kökenli akademisyenlerle  öğrenciler  Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, Bakanlığın  seçmeli ders olarak müfredata aldığı ‘Adige' dili  dersinde  Latin alfabesi ile ders yapılması kararını  ve  müfredat üzerinde yapılan değişiklikleri protesto etti. ‘Uydurulmuş alfebe istemiyoruz', ‘Anadil alfabemizi istiyoruz', ‘Alfabe dokunma', dövizlerin yanı sıra Çerkesce dövizlerde taşıyan Kafkas Dernekleri Federasyonu üyeleri,  Adige Cumhuriyeti  bayrağı  taşıdılar.

Kayseri'deki Kafkas Derneği adına bir konuşma yapan Mutlu Akkaya taleplerinin nedeni ve isteklerine dair şunları kaydetti…. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokullarında ‘ADİGE' seçmeli ders eğitiminde uygulanmakta olan müfredat, ana vatanımız Kafkasya`da 80 yıldır kullanılan resmi Kiril alfabe ile hazırlanmıştır. Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan bu müfredat 7 Eylül 2012 tarihinde 153 sayıyla Talim Terbiye Kurulu tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Bu uygulama başarıyla devam ederken Adige Dil Derneği tarafından Latin harflerle hazırlanmış ikinci bir müfredat 27 Şubat 2015 tarihinde bakan tarafından imzalanarak ve Tebliğler Dergisi`nin nisan sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu uygulama başarıyla devam ederken Adige Dil Derneği tarafından Latin harflerle hazırlanmış ikinci bir müfredat, 27 şubat 2015 tarihinde Bakan tarafından imzalanarak ve Tebliğler Dergisinin Nisan sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı müfredat uygulamalarında her dersin tek müfredatı ve tek alfabesi vardır. Değil bir dil dersinin nakış dersinin bile tek bir müfredatı vardır. Ancak bugün Bakanlık tarihinde bir ilk yaşanmış ve ortaokullarda ki Çerkez dili seçmeli dersinin iki ayrı müfredatı ve iki ayrı alfabesi olmuştur. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı`nın eğitim programı tekniklerine aykırıdır” 



Kadın kooperatifleri sayısı 43'e ulaştı

“Bu fuar, iş arayan ile işverenleri buluşturacak”

Kayseri'de şimşekler geceyi aydınlattı

Pusatlı mahallesinde yağmur duası yapıldı

“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi