BÜYÜKSİMİTÇİ, KAYSERİ’DEKİ SANAYİLEŞMEYİ ANLATTI

BÜYÜKSİMİTÇİ, KAYSERİ’DEKİ SANAYİLEŞMEYİ ANLATTI

‘2 AŞAMADA 560 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILACAK’

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kay TV, Erciyes TV ve Kay Radyo’da ortak yayınlanan ‘Kayseri Gün Başlıyor’ programında Veli Altınkaya ve Mustafa Gürbüz’ün telekonferans ile yapılan bağlantıda konuğu oldu. Başkan Büyüksimitçi burada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından temeli atılan Lityum İyon Pil Fabrikası’ndan başlayarak ilimizin sanayileşme devresini ve yapılacak olan çalışmaları anlattı.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kay TV, Erciyes TV ve Kay Radyo’da ortak yayınında Veli Altınkaya ve Mustafa Gürbüz’ün konuğu oldu.

‘2 AŞAMADA 560 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILACAK’

Burada temel atılan pil fabrikasının önemli bir başarı olduğunu belirterek şöyle dedi: “Övüncümüz Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ın yatırımlar konusunda destek olduğuna inanıyorum. ASPİLSAN burada herkesin konuştuğu elektrikli araçlar için bir çalışmasıdır. Daha önce hazır piller 1.Organize Sanayi’deki fabrikada paketleniyordu. Şimdi de onların silindirik pillerini yapacak. Sadece pili yaparak bataryayı üretmek değil, bu işin ARGE’si de geliştirilecek. İlk planda 300 Milyon Türk Lirası değerinde bir yatırım olacak. İkinci aşamada ise 560 Milyon Türk Lirası yatırım olacak. 2021 sonunda bitecek ve 2022’de üretime geçecek bir planlaması var. Pandemi durumu bu süreci öteledi. İnşaat ihalesi yapıldı ve çok güzel bir proje var. Yüksek teknolojinin içinde yer almak güzel bir durumdur. Biraz öncede bahsettiniz, Kayseri’de endüstri alt yapısı var diyoruz. Yüksek teknolojiyi Kayseri’ye getirirsek inşallah yatırımların da devamı gelecektir. Millet olarak görerek ve dokunarak öğrenmeyi seviyoruz. ASPİLSAN ciddi manada Kayseri’ye destek verecektir.”

‘YERLİ ARAÇ İÇİNDE ASPİLSAN DEVREYE GİRMELİ’

İlimizdeki Aspilsan’ın yerli araç içinde çalışma yapabileceğini söyleyerek şunları ifade etti: “ Yerli araç üretimi için büyük bir oluşum var. Maksimum yerli katkı için görüşmeler yapıyorlar. TOBB başkanımız da yakından ilgileniyor. ASPİLSAN’ın da bu durumda durmaması gerekiyor. Bu durumu büyük bir yatırım haline getirmesi gerekiyor. Dünya’da  benzerleri inanılmaz kapasitelerle pazara giriyor. Yeni bir yatırımla daha büyük kapasitelerde hem TOGG için hem de bundan sonra Türkiye’nin ihtiyacı için savunma ve sivil sanayide inanılmaz bir fayda sağlayacaktır.”

‘SAVUNMA SANAYİ İÇİN İŞ BİZE KALIYOR’

İlimizin savunma sanayi konusunda işi kendisinin yapabileceğini belirten Başkan Büyüksimitçi şöyle dedi: “Savunma sanayiye olan ilgiyi maalesef bir ara kaybettik. Şuanda gerek Milli Savunma Bakanımız gerekse savunma sanayi başkanımız bu konuda elinden geldiği kadar destek veriyor.  Tüm kuruluşlar savunma sanayiye maksimum orada destek veriyor. Birazda iş bize kalıyor. Kayseri’de muhteşem bir alt yapı var. Hava İkmal Bakım Merkezi, uçak fabrikası ve Anatamir Fabrikamız var. Teknik tekstilde çok iyiyiz. Kayseri’de çok şey üretilebilir. Uçak koltuklarını da üretebiliriz. Savunma sanayide tanıtım yapma sıkıntısı var. Biz, birebir biliyoruz. Arkadaşlarımız güzel işler yapıyor. Sayın bakanımızın bize her konuda desteği var. Kendisine teşekkür ediyoruz.”

‘KAYSERİ’DE İŞÇİ BULUNAMIYORSA BÜYÜK SIKINTI VAR’

Büyüksimitçi işçi konusunda ilimizdeki birçok fabrikanın arayış içinde olduğunu belirterek, “Fabrikamıza işçi arıyoruz diyen sanayicimiz çok. İŞ-KUR Müdürümüzle de görüştüm. Kendileri de özel bir çaba içerisindeler. 18 Bin 800 işsiz kayıtlı. İŞ-KUR 828 firmanın 2400 işçi talebi var. Bu sayı ya aynı kalıyor ya da artıyor. Kayseri’deki Pazar çok canlı durumda devam ediyor. Pandemiden kaynaklı düşüşlerimiz oluyor. Maalesef kalifiye olmayan da bulamıyoruz. Kurumsal firmalarımız işçi ilanı veriyor. İşçi bulunamıyorsa büyük bir sıkıntı vardır. Gençlerimiz daha doğru düşünmelidir. Sanayi olmazsa ne olacağını göreceğiz.”

‘İNCESU OSB’YE TALEP VAR’

4.OSB alanı içinde arayışların başladığını ifade eden Başkan Büyüksimitçi, “İncesu OSB’de tahsis edilecek alan kalmadı. Çok ciddi sanayicilerimiz tahsisler var. Dün oradaydık. İncesu OSB’yi gezdik ve yapılaşmaya baktık. İncesu OSB’ye talepte var. Fabrika yapmayanlar var. Bunlara gereken uyarılarda bulunuldu.”

BAKAN’A KAYSERİ OLARAK SANAYİLEŞMEDE VAR OLDUĞUMUZU HATIRLATACAĞIZ’

Sanayi Bakanı’ndan Kayseri’nin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirteceklerini belirten Başkan Büyüksimitçi, “Endüstri alt yapısı olan şehirlerimiz var. Türkiye’nin sadece Marmara’dan ibaret olmadığını anlatacağız. Mutlak suretle Türkiye’nin yeni sanayi havzasına ihtiyacı var. Bu havzaya aday yer ise Orta Anadolu havzasıdır. Bu havzada Kayseri, Konya ve Aksaray gibi illeri kapsayacak. En büyük taleplerimizden biri bu olacak. KTO Başkanımız Gülsoy, KTB Başkanı Recep beyle işimizin peşindeyiz. Daha sonrada OSB’lerle ilgili bir takım iyileştirmeler gibi isteklerimiz olacak. Öncelik bizim için İncesu OSB oldu. Pandemi süreci de bizi etkiledi. Bundan sonra iyi ilerleyeceğiz. OSB’lerde arsa olmayınca fiyatlar yükseliyor. İnsana yatırım yapmamız gerekiyor. Binaya ve arsaya az para harcamalıyız. Bilgiye ve insan yatırım olmalı. Bakanımızdan da bu konuda destek isteyeceğiz.  Bakanımızın çok pratik biri olduğunu biliyoruz. Sanayici toprağa para gömmeden işine odaklanmalıdır. 1.konu Orta Anadolu Sanayi Havzası’dır. Ege ve Marmara Endüstriyel anlamda gelişti. İnşallah Orta Anadolu’yu da geliştireceğiz.”



"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"