BÜNYAN´DA GİLABURU HASADI BAŞLADI

BÜNYAN´DA GİLABURU HASADI BAŞLADI

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu; birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen Giraburu´nun hasatına başlandığını söyledi.

   Kayseri´nin Bünyan ilçesinde yetişen en önemli endemik tür meyvelerden, çalı şeklinde bodur bir ağaç şeklinde yetişen gilaburu, kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyveli. Sonbahar´da ilk toplandığında acı bir tadı var. Su içinde salamurası yapılıyor. Önceleri sert halde olan meyveler daha sonra yumuşamaya başlar. Meyveler, salamura yapıldığında acılığını kaybeder. Bu haliyle içilebilir hale gelir. Meyveler, salamura küplerinden günlük içilecek miktarda çıkarılır, sıkılır, su veya tercihe göre şeker ilave edilerek içilir. Sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerekir.
Hasatı başlanan Gilaburu ile ilgili konuşan Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu:´´ Gilaburu Mart ve Nisan aylarında çiçek açmaya başlar, Eylül ve Ekim aylarında ise ilk meyvelerini verir. Önce sert olan Gilaburu meyvesi, daha sonra sonbaharda yumuşak ve sulu bir meyveye dönüşür. Herkesin bildiği gibi gilaburu başta Böbrek taşlarının düşürülmesi olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde alternatif bir yöntem olarak kullanılmakta. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalara göre gilaburu, astım, romatizma, epilepsi nöbetleri, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kabakulak, doğum sonrası sancılar, kramplar, uyku bozuklukları, sinir hastalıkları tedavisine yardımcı oluyor. İlçemizin önemli eğerlerinden olan gilaburu toplanmaya başlandı. Salamura yapılarak acı tadını atmak üzere muhafaza edilecek. Salamurada bekleyen gilaburu yaklaşık 1 ay sonra direk tüketebileceği gibi suyunu içmek suretiyle tüketebilecek kıvama gelecektir? şeklinde konuştu.
Başkan Gülcüoğlu her derde deva olan gilaburuyu tatmak üzere herkesi Gilaburu´nun anavatanı niteliğinde olan Bünyan´a beklediklerini sözlerine ekledi.



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor