BÖLGE MÜDÜRÜ ÖZDEMİR

BÖLGE MÜDÜRÜ ÖZDEMİR

TARIM SİGORTASI YAPTIRAN ÇİFTÇİYE DEVLET GÜVENCESİ”

HABERİ İZLE

Çiftçilere yönelik tarım sigortaları hakkında haber ekibimize bilgiler veren Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürü Fatih Özdemir, Kırşehir, Nevşehir, Konya ve Kayseri illerinde olmak üzere 52 bin  kayıtlı ortaklarının olduğunu hatırlatarak, Tarım Kredi Kooperatifleri ortakları ve üreticilere, dolu, sel, yangın gibi her turlu afete karşı tarım sigortalarının ihmal etmemelerine dikkat çekerek,  tarım sigortasını yaptıran üreticiler devletin güvencesi altına girerek  sunduğu tüm imkânlardan faydalanır” değerlendirmesinde bulundu….

Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürü Fatih Özdemir haber ekibimizle gerçekleştiridiği kısa söyleşi de  ‘Tarım Sigorta'nın  öneminin gün geçtikçe arttığını belirterek, Ne yazık ki Tarım Sigortası  Türkiye'de istenilen seviyeye ulaşılamadı. Geldiğimiz noktada tarım ürünlerini, ekin işlerini, hayvanlarını sigorta ettiren çiftçi sayımız maalesef yüzde 10 civarında. İnşallah amacımız bu rakamı daha yukarı taşımaktadır. Hedefimiz ve çalışmalarımız bu düzeyde olacak. Bizim hedefimiz Türkiye genelinde yüzde 10 civarında olan sigorta ettiren çiftçileri artırıp, yüzde 20-30'lara yükseltmektir. İnşallah bununda gerçekleşeceğini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.         

Tarım sigortalarının TARSIM dediğimiz Tarım Sigortaları Havuzu tarafından yapıldığını hatırlatan  Özdemir, tarım sigortalarının çiftçilere  çok fazla avantajlar sağladığını vurgulayarak, Çiftçimiz maalesef bu avantajların farkında değil. Çok bilincinde değil. Yaptığımız toplantılarda ulaştığımız bütün kanallarda bu konuyu anlatmaya çalışıyoruz. Üreticilerimiz devletin sunduğu indirim imkânlarından faydalanıyor. Devletimiz sigortasını yaptıran üreticilere yüzde 50 hatta yüzde 100 faiz desteği veriyor. Faizsiz kredi veya yüzde 50 indirim faizle kullanma imkânına sahip oluyorlar. Çiftçilerimizin ödeyeceği sigorta primlerin yarısını devlet ödüyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse bölgemiz İç Anadolu Bölgesi hububat ağırlıklı et işi yapıldığı bölgedir. Hububat ekimi yapan ve Tarım Kredi Kooperatiflerden veya ziraat Bankalarından 21 Bin TL kredi kullanan bir ortağımız, eğer buğday veya arpa ek iş yapıyorsa bunları sigorta ettiği halinde ödeyeceği prim 550-600 TL civarındadır.  Bunun yarısını Devlet ödüyor. Yani üreticinin ödeyeceği sigorta primi 250-275 TL'ye tekabül ediyor. Bu ortağımızın Tarım Kredi Kooperatifine ödeyeceği 1 yıllık faiz bin 200 TL'den yüzde 50 indirimle 600 TL'ye düşüyor. Hatta indirimli kredi kullanırsa yüzde 100'dür. Faizin tamamından kurtulmuş olur. Eğer yüzde 50 indirim kredi kullanmışsa ödeyeceği faiz 600 TL'ye düşüyor. Demek ki çiftçi sigorta yaptırdığı halde ödediği primin daha fazlasını faizle karşılamış oluyor değerlendirmesinde bulundu…

İç Anadolu Bölgesi'nin  kuraklığa müsait olduğunu hatta nerdeyse her yıl kuraklık yaşandığına dikkat çeken Özdemir, Tabiat olaylardan dolayı ekin işleri ürünleri hasar görüyor ve Devletimiz bunlarla ilgili borçların ertelenmesi kararı çıkarıyor. Ancak bu ertelemeden sadece ürünlerini sigorta ettiren çiftçilerimiz faydalanabiliyor. Eğer tarım sigortası yaptırmamışsa bu erteleme kararından faydalanamıyor. Dolayısıyla çiftçilerimiz mağduriyet yaşamış oluyorlar. Biz 2014 Yılında Kayseri Bölge Birliği olarak 4 ile hizmet veriyoruz. Kırşehir, Nevşehir, Konya ve Kayseri olmak üzere 100 Milyon civarında tarım kredilerini erteledik. Geçen yıl kuraklıktan dolayı bir affet yaşanmıştı. Bize ürünlerini sigorta yaptıran ortaklarımız bu erteleme kararından faydalandılar. Bir yıl süreyle çok düşük faizle borçlarını ertelemiş oldular. Ama sigortalarını yaptıramayan ortaklarımız maalesef erteleme kararından faydalanamadılar. Dolayısıyla onlar borçlarını ödemek zorunda kaldılar. Birazda sıkıntıya düştüler. Hem ürünleri olmadı hem de borçlarını ödemek zorunda kaldılar. Dolayısıyla bunları engellemek bu tur sıkıntılara sebebiyet vermemek açısından biz çiftçilerimizi ürünlerini sigorta ettirmelerini noktasında çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin ürünlerini sigorta ettirmeleri için nerelere müracaat etmeleri noktasında da bilgiler veren Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü… Çiftçilerimizi ürünlerini sigorta ettirmelerini noktasında çağrıda bulunuyoruz. Çiftçilerin sigorta ettirmeleri çok kolaydır. Bağlı bulundukları il ve ilçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edip, 2015 yılı ‘Çiftçi Kayıt Sistemi'ni güncellemeleri gerekiyor. ‘Çiftçi Kayıt Sistemi'nin güncellemesini yaptıktan sonra ortakları bulundukları en yakın Tarım Kredi Kooperatiflere ya da bulundukları en yakın Tarım Kredi Kooperatiflerine ‘biz ürünleri', dolu, sel, yangın gibi her turlu afete karşı sigortalarını yapmış oluyoruz. 100 dönüm hububat ekim işi yapan bir ortağımız 200-250 TL ödeyeceği bir rakamla ürünlerini sigorta kapsamında almış oluyor. Tarımsal ürünlerin dışında yine büyük ve küçükbaş hayvanların üreticileri de hayvanların hayat sigortalarını yaptırabilirler. Bunları yaptırdıkları takdirde Devletimizin indirim faiz imkânlarından hem de erteleme gibi bütün kararnamelerden faydalanma şansına sahip olacaklardır. Çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum”.

Özdemir, Kayseri Bölge Birliği olarak, Kırşehir, Nevşehir, Konya ve Kayseri olmak üzere 52 bin tane kayıtlı ortaklarının olduğunun altını çizip  52 bin ortağımızın 27 bin tanesi faal çalışıyor. Diğerleri bize ortak olmuşlar ama kooperatifle pek ilişkileri yok. Biz en azından bu 27 bin ortağımızın tamamının sigortalarını yapmayı hedefliyoruz. Arkadaşlarımız sürekli sahadalar. Çiftçilerimizin Sigorta süresi Haziran'a kadar devam ediyor. Bölgemiz ve Kayseri ilimizde Yerköy, Yahyalı, Yeşilhisar, Develi gibi meyveciliğin olduğu üyelerimizde var. Bu kişilerin biraz daha acele etmesi gerekiyor. Çünkü bu kişilerin mart ayında sigorta süresi sona eriyor. Bizim hedefimiz Türkiye genelinde yüzde 10 civarında olan sigorta ettiren çiftçileri artırıp, yüzde 20-30'lara yükseltmektir. İnşallah bununda gerçekleşeceğini ümit ediyoruz” sözleri  ile  açıklamalarını noktaladı…



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı