BOĞAZLIYANLI PANCAR ÜRETİCİLERİ C KOTASI MAĞDURU

BOĞAZLIYANLI PANCAR ÜRETİCİLERİ C KOTASI MAĞDURU

Yozgat’ın en fazla pancar üretimi yapan ilçesi olan Boğazlıyan’da çiftçiler C kotası yüzünden pancarını kendi ilçelerinde bulunan şeker fabrikası yerine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Sorgun Şeker Fabrikasına satmak zorunda kalıyor.

Boğazlıyan Şeker Fabrikası Yönetimi’nden ‘C kotası pancarı ne olacak? sorusuna cevap bulamadıklarını öne süren Boğazlıyanlı pancar üreticileri yönünü Sorgun’a çevirdi. C’ye girecek pancarını Sorgun’a satan Boğazlıyanlı çiftçiler, "Biz geçim derdindeyiz, yönetim seçim kazanma derdinde. Günlerdir C kotası konusunda bizleri oyalıyorlar. Şu kampanya döneminde bile muhatap bulamıyoruz. Pancarımızı C kotasına yok pahasına satıp, emeğimizi, alınterimizi heba etmeye hiç mi hiç niyetimiz yok. Emeğimizi, alın terimizi hiç kimse görmezden gelemez, çiftçiyi yok sayamaz. Yönetim bizleri ne zaman muhatap alacak?" diye tepkilerini dile getirdi.

Pancarını Boğazlıyan fabrikası yerine ilçelerine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta Sorgun'daki fabrikaya satmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Boğazlıyanlı çiftçiler, "Bizler isterdik ki Boğazlıyan’da ürettiğimiz pancarımızı, yine ilçemiz Boğazlıyan fabrikamızda işlensin. Ama tüm çabamıza rağmen, C kotası ne olacak diye defalarca sormamıza rağmen yönetimden bir kişi çıkıp da cevap vermedi. Bin bir zahmetle ürettiğimiz pancarımızı yok pahasına C’ye satacak veya tarlada bırakacak halimiz yok. Çareyi kota zengini Sorgun çiftçisinde bulduk." dedi.

Boğazlıyan'daki fabrikaya Yeşilhisar’dan, Develi’den pancar getirtilmesi sebebiyle, pancarını fabrikaya teslim edebilmek için günlerce sıra beklediklerine dikkat çeken Boğazlıyan çiftçiler ve kamyoncular, "Kayseri’deki fabrika dururken niçin bu bölgelerin pancarı Boğazlıyan’a taşınıyor. Fabrika böyle mi tasarruf ettiriliyor? Boğazlıyan’ın pancarı Sorgun’a, Develi'nin pancarı Boğazlıyan’a tam bir arapsaçı? Boğazlıyan’da pancar üretiliyor, kota yok, Kayseri’de pancar yok, kota var. Kotayı tamamlamak için Aksaray’dan bölge dışından pancar getiriliyor. Boğazlıyan çiftçisi de iki fabrikası var, ürettiği pancarı Sorgun’a gönderiyor." eleştirisinde bulundu.

Her yıl fabrikanın maus (fare) adı verilen makineyi çiftçiye gönderdiğini hatırlatan çiftçiler, şunları dile getirdi: "Çiftçi de pancarının toprağını elerdi. Bu sene bu makine çiftçiye verilmedi. Makine verilmeyince pancarın firesi yüzde 20’leri buldu. Bu makine çiftçinin değil mi, bu çiftçi kooperatifin üyesi, fabrikanın sahibi değil mi? Çiftçi bu şekilde nasıl ayakta kalacak? Korkarız ki bu gidişle fabrika önümüzdeki yıl pancar ekecek çiftçi bulamayacak."

Boğazlıyan Şeker Fabrikası yöneticileri ise çiftçilerin asla mağdur edilmelerinin söz konusu olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Bizler her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Fabrikamızda C pancarı bu yıl oluşacak. Bu uygulamalarda Türk Şeker Fabrikaları var. Yani devletimizin elinde bulunan bütün fabrikalarda fazla üretime 70 lira ödeme yapılacağı açıklandı. Elimizdeki şeker kanunu ve çiftçilerimizle yapılan sözleşme gereği 70 liranın üzerinde para ödemesi yapmamız engel. Bunun için çiftçimize yardımcı olmak amacıyla C’den oluşacak pancar kotasını Nisan ayında yapmamız gereken ödemeyi nakliyesi ile birlikte Kayseri ve Boğazlıyan'a ocak ayında ödeyeceğiz. En önemlisi de bu yatan pancarı önümüzdeki yıl C pancarına hangi çiftçi girdiyse o çiftçimize A kotası olarak vereceğiz. Bu da çiftçimiz için büyük bir avantaj olacak."

Çiftçilerin, Sorgun Şeker Fabrikasına pancarını satmasına da değinen Boğazlıyan Şeker Fabrikası yetkilileri "Sorgun Şeker Fabrikası kotasını tamamlayamadı. Bu yüzden Boğazlıyan ve bu bölgede pancar eken çiftçilerin pancarını alıyor ve kendi kotalarını dolduruyor. Daha önce C üretimi pancar A’dan alınarak fabrika zarara uğratılmış. Artık böyle bir durum söz konusu olamaz. Fabrika yöneticileri olarak çiftçilerimizin her zaman yanındayız." ifadelerini kullandı.

 



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları