BİZDEKİ TABLETLERDEN TARİH FIŞKIRIYOR

BİZDEKİ TABLETLERDEN TARİH FIŞKIRIYOR

Kısa adı Ansiad olan ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği’nin toplantısına konuşmacı olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yaptığı konuşmada ülkemizin çeşitli yerlerine de yapılan tarihi kazılarda çanak, çömlek, sanat ese

ANSİAD’ın Hill Side Su Otel’de düzenlenen 15’inci olağan toplantısına katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ’Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü’ konulu bir konuşma yaptı. Türkiye’de kalkınmanın sadece bakanlıklar düzeyinde yapıldığına dair bir anlayış olduğunu söyleyen Mehmet Özhaseki, günümüzde artık ülkelerin yarıştığı kadar şehirlerin de birbirleriyle yarıştığını ifade etti. Bu yarışta hiçbir şehrin geri kalmaması gerektiğini vurgulayan Mehmet Özhaseki, "Hızla değişen dünyada yerel yönetim anlayışları da değişiyor. Zamanımıza damga vuran olgu değişim olgusudur. Son 15-20 yıl geçtiğimiz yüzyıllara bedel. Her alanda değişim var. Siz bunu doğru ve zamanında algılayabiliyorsanız ayakta kalabiliyorsunuz. Geç anlarsanız durumunuz gittikçe kötüleşiyor. Yerel yönetim anlayışları da değişiyor" dedi.

 

Türkiye’nin dünyadaki yerel yönetim örneklerine bakıldığında 250 yıl geriden takip ettiğini kaydeden Başkan Mehmet Özhaseki, bu açıkların kapatılması için değişimlere hızlı şekilde ayak uydurulması gerektiğini belirtti. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illerin dışında kalan 25-30 kentin vilayet konumundan ilçe konumuna düştüğünü anlatan Mehmet Özhaseki, "Bunların birçoğu medeniyetlerin başkenti konumundaydı. Şimdi iyice geride kalmış durumdalar. Bir 10-15 vilayet var ki, gelişiyor, kalkınıyor. Bunlardan biri de Kayseri. Kalkınan vilayetler ne olduğunu biliyorlar, durumlarını tespit etmişler, avantaj ve dezavantajlarını biliyorlar. Kayseri’nin teşebbüs yapısı çok gelişmiş ama coğrafi özellikleri çok iyi değil. Yapabileceği şey, Antalya ile yarışmak değil. O açıdan kalkınan şehirler, genellikle kalkınmakta olan şehirler kendi özelliklerini çok iyi biliyorlar" diye konuştu.

 

Kayseri’nin coğrafi özelliklerine rağmen yaşadığı gelişimden bahseden Mehmet Özhaseki, Kayseri’nin binden fazla fabrikanın olduğu, 150’den fazla ülkeye ihracat yapılabilen bir kent haline geldiğini aktardı. Bunda kentte yaşayan insanların müteşebbis ve gayretli olmasının yanında kentteki genetik ticaret yapısının ve yerel yönetimlerin büyük payı olduğuna değinen Mehmet Özhaseki, "Geleneksel olarak bizde ticaret çok önemli. Bundan 6 bin yıl önce yaşayan yerli kavimler bir ticaret kolonisi kurmuşlar, Mezopotamya’dan gelenlerle mal mübadelesine başlamışlar. Yapılan kazılarda her taraftan çanak, çömlek, sanat eserleri, heykeller çıkar. Bizdeki tabletler üzerinde senetler, faturalar çıkıyor. Fışkırıyor adeta. 24 bin civarında tablet çıktı ortaya. Üzerinde alışveriş var, alım satım var, faiz oranları var, kralların emirleri var ama hep ticaret üzerine. Geçenlerde sadece farklı bir şey çıktı. O da gelin kaynana kavgası. Kayseri’de oturan bir gelin Mezopotamya’ya alışverişe giden kocasına mektup yazıyor, ’çok acele gel bu annen beni öldürecek’ diyor. Kayseri’de insanlar hep tüccar işinde gücündeler. Bütün fıkralar sanki ticaret ve alışveriş üzerine" ifadelerini kullandı.

 



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı