BİZ ENERJİ SEKTÖRÜNDE HER ZAMAN DOĞRU TERCİHLER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

BİZ ENERJİ SEKTÖRÜNDE HER ZAMAN DOĞRU TERCİHLER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Parti Kayseri il teşkilatının düzenlediği bayramlaşmada konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji nakli konusunda CHP`nin verdiği gensoru önergesini eleştirerek, "Gensoru verenler, bu ülkenin gelişmesine katkı koymak istemeyenler, otur

Ben şimdi aynı şeyi CHP milletvekiline tavsiye ediyorum. Irak’tan İran’a ham petrol gidiyor. Bununla alakalı acaba bir gensoru vermek isterler mi? İran meclisine verebilirler. Irak’a verebilirler ama bize verdikleri gensoru gerçekten çok anormal, Türkiye’nin menfaatlerine aykırı bir gensoruydu” dedi.

Kaymek’te düzenlenen bayramlaşma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bölgemizde tabi birçok projeler geliştirilmeye devam edecek. Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs yerel yönetimin kendi aralarında anlaşma yaptıklarını duyuyoruz. Bunlar normal şeyler. Asıl normal olması gereken de hangi projenin uygulanabilir olacağı ile alakalı husustur. Türkiye bütün bölgesinde geliştirilecek olan boru hatları projesine açıktır. Gerek doğalgazla alakalı gerekse ham petrol ile alakalı bütün projelere açıktır. Önemli olan siyasi fizibilitenin oluşmasıyla beraber ekonomik fizibilitenin oluşmasıdır. Bizler komple Türkiye’nin değerleri olarak ister idari, ister sosyal, isterse ekonomik bütün yönleriyle beraber birbirini tamamladığını düşünüyoruz. Bugün aynı hat üzerinde 3 - 4 tane proje geliştirildi. Avrupa’ya gidecek doğalgazla ilgili olarak, Şahdeniz`den akacak gazla alakalı ama bir tanesi kazandı. Yine bölgemizde geliştirilecek projeleri de, bizler projelerimizi sunarız, diğer ülkeler projelerini sunarlar ve kazanan proje mutlaka doğalgazın Avrupa Birliği üyesi ülkelere iletilmesi ile alakalı mutlaka gelişecektir. Bu konu ile alakalı Türkiye yapılacak projelere de açık olduğunu her zaman belirtmektedir” diye konuştu.

İran’a, Kuzey Irak’tan ham petrolün gittiği ile alakalı soru üzerine Yıldız, “Bu önceden de gidiyordu bundan sonra da gidebilir. Türkiye ister kamu isterse özel sektör bütün firmaları ile beraber özel hukuk hükümlerine tabi olmak kaydıyla Irak’ın kuzeyinde, güneyinde, doğusunda, batısında projeler geliştirmeye devam edecektir. Bu tür projeler yalnız bir ülkeye has değildir. Kuzey Irak’ta şu anda 19 ülke 39 firma çalışma yapmaktadır. Bize bu tür projeleri geliştirmeye çalıştığımızda niçin yapıyorsunuz arkadaş diye gensoru verenler, bu ülkenin gelişmesine katkı koymak istemeyenler, oturup bir düşünmeleri lazım. Ben şimdi aynı şeyi CHP milletvekiline tavsiye ediyorum. Irak’tan İran’a ham petrol gidiyor. Bununla alakalı acaba bir gensoru vermek isterler mi? İran meclisine verebilirler. Irak’a verebilirler ama bize verdikleri gensoru gerçekten çok anormal, Türkiye’nin menfaatlerine aykırı bir gensoruydu. O yüzden oturup düşünmeleri lazım. Türkiye’nin menfaatlerine ne tür projeler geliştirebileceklerini konuşmaları lazım. Bir işin nasıl yapılabileceğini tarif etmedikleri çok açık ama bize lütfen bir işin nasıl yapılmayacağını söylemesinler. O yüzden biz enerji sektöründe her zaman olduğu gibi doğru tercihler yapmaya devam edeceğiz. Yalnızca Türkiye’de değil İran’da, Irak’ta, Rusya’da, Libya’da, Azerbaycan’da, Türkmenistan’da farklı ülkelerde inşallah bu projeleri geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzindeki 3 ile 8 kuruş arasındaki indirimlerle alakalı önceki gün düşüncelerini ifade ettiğini hatırlatarak, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun (EPDK) herhangi bir tavan fiyat uygulamasına ihtiyaç hissetmeksizin dağıtım şirketlerinin indirim yapacaklarını ümit ettiğimi söylemiştim. Bu indirim geldi. Bunun doğru olduğuna inanıyorum" dedi.

 

Bakan Taner Yıldız, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı`nın düzenlediği bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, gazetecilerin sorularını cevapladı. Dağıtım şirketlerinin benzinde indirim yapmalarıyla alakalı soru üzerine Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

 

 "EPDK`nın herhangi bir tavan fiyat uygulamasına ihtiyaç hissetmeksizin dağıtım şirketlerinin indirim yapacaklarını ümit ettiğimi söylemiştim. Bu indirim geldi. Bunun doğru olduğuna inanıyorum. Biz her zaman Akdeniz Havzası`nda oluşan piyasayı gerek ithal benzin, mazot, ham petrol ile alakalı gerekse Türkiye’de rafine edilen petrol ürünleriyle alakalı bir rekabet ortamının oluşmasını, vatandaşımız lehine oluşmasını istiyoruz. Biliyorsunuz Maliye Bakanımız 2005 yılından bu tarafa benzin üzerindeki, mazot üzerindeki yüzde 75 oranındaki vergiyi yüzde 60’lara kadar çekti. Bu bir zincir. Vergiyle alakalı ham petrolle alakalı, dağıtım şirketleri, rafine merkezleriyle alakalı bir zincir. Bu zincirin her bir halkasının birbiriyle her zaman uyum içinde gitmesi gerektiğini her zaman söylüyoruz. O açıdan bu tür tercihleri biz yine vatandaşımızın lehine kullanmaya devam edeceğiz."

 



‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı

1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti