BESLENME VE DİYETETİK UZMANI KULA:

BESLENME VE DİYETETİK UZMANI KULA:

?ETİ BİR GÜN DİNLENDİRMEDEN TÜKETMEYİN?

   Kurban Bayramı için geriye sayım devam ederken uzmanlar fazla miktarda et tüketiminin yaratacağı sakıncalara dair vatandaşları uyamaya devam ediyorlar? Et tüketiminden kaynaklanacak sağlık sorunları yaşmamak adına neler yapılması gerektiği konusunda haber ekibimiz aracılığı ile ilimiz sakinlerine tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Kula,?Eti bir gün dinlendirdikten sonra tüketmeye başlayın? ifadesini kullandı?
Bayramlar, birbirinden lezzetli yemeklerin hazırlandığı, dost sohbetlerinin tatlılarla ikramlarla yapıldığı özel günlerdir? Aile bireylerinin, akrabaların, dostların bir araya geldiği zengin sofraların ve ikramların sunulduğu bayram günlerinde tadınızı kaçıracak sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengesine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen . Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula haber ekibimize yaptığı değerlendirmede 8 öneride bulundu.Bu tavsiyelerin dikkate alınması halinde rahat bir bayram geçirileceğini vurgulayan Kula şu bilgileri verdi?.
1- Eti en az 24 saat dinlendirin
Kurban bayramında çok tüketilen yiyeceklerin başında tabii ki kırmızı et geliyor. Et tüketilirken dikkat edilecek önemli noktalardan biri kesildikten sonra dinlendirilmesi. En az 24 saat dinlendirilmeden yenilmesi etin sert olmasına bağlı hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerin yaşanmasına neden oluyor.
2- Eti saklama koşullarına dikkat edin
Eti saklamak istiyorsanız mutlaka bir pişirimlik porsiyonlar halinde yağlı kağıda sarın veya poşetleyin. Derin dondurucuda (-18 derecede) 3 ay, buzlukta (-2 derecede) 4-5 gün bu şekilde bekletebilirsiniz. Etleri çözdürmek istediğinizde derin dondurucudan buzdolabına alın. Çözdürülen etleri tekrar dondurmayın. Et çözüldükten sonra içerisinde hastalık yapan mikroorganizmalar hızla üreyebiliyor. Et hazırlama tahtanız ile sebze doğrama tahtanız ayrı olsun. Böylece etteki mikroorganizmalar sebzelere ya da salatalara bulaşmamış olur.
3- Etin yanına mutlaka yeşil sebze yiyin
Kırmızı et, kaliteli protein, birçok değerli vitamin ve mineralin kaynağıdır. Ancak C vitamini içermiyor. Etin yanına taze sebze veya bol limonlu salata ekleyerek C vitamini desteği yapabilirisiniz. Böylece demirin emilimi kolaylaşmış oluyor.
4- Yağsız ve fırında pişirin
Yağlı etlerin kolesterol ve doymuş yağ içeriği fazla. Kan yağları ve ürik asit düzeyini yükseltebiliyor. Bu nedenle de diyabet, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları olan bireylerin et tüketim miktarlarına, etlerin pişirilme şekline ve yağ miktarlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Etler kızartılmadan haşlama, yağsız soteleme veya fırında pişirme gibi yöntemlerle hazırlanmalı. Etli sebze veya kurubaklagil yemeklerine ayrıca yağ ilave edilmemeli. Sağlıksız pişirilen et yemekleri kolon ve mide kanseri riskini artırıyor. Mangalda pişirilen etler için ise mutlaka etin ateşle olan mesafesine dikkat etmek gerekiyor. Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe bulunmalı.Ateşe yakın temas eden etlerde kanser yapıcı maddeler oluşuyor.
4- Eti öğlen, sebzeyi akşam tüketin
Et yemekleri akşam geç saatler yerine öğle öğününde tüketin. Akşam yemeğinde sebze yemekleri veya yüksek posa içerikli kuru baklagil yemeklerini tercih edebilirsiniz. Böylece hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz.
5- Porsiyonlarınız büyük olmasın
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da porsiyon kontrolü. Çünkü ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riski artıyor. Porsiyon kontrolünü daha rahat sağlayabilmek için besin çeşitliliğini artırabilirsiniz. Etin yanına sebze yemeği, mevsim salata, tam tahıllı yiyecekler(bulgur, esmer pirinç, yarma?) yoğurt, cacık veya ayran gibi süt ürünleri ekleyebilirsiniz.
6- Öğün atlamayın
Porsiyon kontrolünü sağlayabilmek için ana öğünleri mutlaka tüketmeli ve öğün atlamamalısınız. Bayram sabahlarında mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda yağlı pastane ürünleri, kızartmalar veya hamur işleri yerine, peynir, yumurta, domates, mevsim yeşillikleri, salatalık, süt, kahvaltılık tahıl gevrekleri gibi hafif ve sağlıklı seçenekleri tercih edin.
7- Günde sadece bir ikram hakkınızı kullanın
Bayram gezmelerinde ikram edilen şekerli, unlu ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Günde bir defa bir çeşit ikramlıktan yana tercihinizi kullanarak kendinizi kontrol edebilirsiniz. Örneğin bir küçük dilim baklava yediğinizde diğer öğünlerden ekmek veya meyveyi eksiltmelisiniz.
8- Maden suyu, ayran ve meyve çayları için

Belenme uzmanı Kula sözlerinin sonunda içecekler konusunda dikkat çekerek gazlı içecekler yerine bol bol su tüketilmesi önerisinde bulunarak şunları kaydetti? ?Yiyeceklerin yanında ikram edilen gazlı, şekerli içeceklere karşı mutlaka dikkatli olun. Gazlı içecekler veya meyve suları gizli ve tehlikeli kalori kaynakları. Bunların yerine sade maden suları, ayran veya meyve çayları tercih edebilirsiniz. Bayram boyunca su tüketiminize de özen gösterin. Vücutta metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için mutlaka günde 8-10 bardak su tüketmelisiniz. ?
HABER : C.USTEN



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı