BESLENME VE DİYETETİK UZMANI DR.KULA:

BESLENME VE DİYETETİK UZMANI DR.KULA:

?TEK TİP BESLENME HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR?

 

Gün içerisinde tek tip beslenen bireylerin bağırsak hastalıklarına yenik düştüğünü biliyor musunuz? İç Anadolu Bölgesinde yaygın olan hamur işi, insanların sağlığını tehdit ediyor. Acı Badem Hastanesi Uzman Diyetisyen Doktoru Esra Kula, haber merkezimize yaptığı açıklamada, tek tip beslenen bireyler, yorgunluk, halsizlik ve kabızlık gibi sorunları beraberinde getiriyor? diye konuştu.
İç Anadolu´nun vazgeçilmez yemek kültürleri arasında bulunan hamur işi aslında görüldüğü kadar masum değil. Uzmanlar, ?Hiç Yemeyin´ demiyor ama dengeli beslenmeyi öneriyor. Dengeli beslenmeyen, tek tip beslenen bireylerin birçok bağırsak problemi yaşayacağını bildiriyor. Acı Badem Hastanesi Uzman Diyetisyen Doktoru Esra Kula, haber merkezimize yaptığı açıklamada, tek tip beslene bireylerin karşılaşacağı sağlık sorunlarını şu şekilde sıraladı; ?Tek tip beslenmenin özellikle sindirim ve bağırsak düzenimiz açısından birçok zararı var. En başta bağırsaklardaki emilimin bozulması veya bağırsaklar sürekli maruziyet sonucu tolere edememe durumunun açığa çıkması, en başta gelen sıkıntılardan birisi. Yani sürekli tek çeşit, karbonhidrat, tahıl ağırlıklı beslenen bireylerde daha çok bu tür mayaya karşı veya tahıla karşı intoleranstan dolayı çeşitli eksiklikler, yorgunluklar, halsizlikler gibi bir takım belirtiler açığa çıkabilir.?
Uzman Doktor Kula, sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda da şunları kaydetti? ?Beslenme ne kadar çok çeşitli olursa 4 temel besin grubundan yeterli ve dengeli alım saplanırsa kişinin hem kendini sağlıklı, zinde hissetmesini hem de mevcut sağlığını ve hastalıklardan korunmasını desteklemiş oluruz. Dolayısıyla belli miktarda tahıl grubu kaliteli ekmekler, yani tam buğday, tam tahıl ekmekler, bulgur pilavı gibi kaliteli tahılları belli oranda almalıyız. 4-5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketimi bağırsaklarda kabızlık oluşmaması için, düzenli bağırsak hareketlerinin desteklenmesi için önemlidir. Et grubu protein ihtiyacımızı için kas sağlığımızın devam edebilmesi için ve yine belli grup vitaminlerin alınabilmesi için kırmızı et tüketimi önemli. Balıketi omega 3 desteği sağlayacağı için birçok hastalığa karşı özellikle eklem romatizma hastalıklarına karşı omega 3 desteğinin sağlanabilmesi için balık tüketimi önemli. Bir diğeri tavuk eti veya hindi eti, bu tür yağsız etler, belli düzende beslenmeye eklenmeli. Baklagiller ve süt grubu da protein sağlamak için besin çeşitliliği konusunda gün içerisinde tüketilmesi lazım. 4 ana besin gurubunu düzenli ve yeterli miktarlarda tüketildiğinde bağırsak problemleri kabızlık gibi, beslenmeye bağlı problemlerle karşılaşmıyoruz.?
HABER: M. EMRE KİPMAN



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı