BESİNLER RUH HALİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?

BESİNLER RUH HALİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?

Tükettiğimiz bazı besinlerin içerdikleri Triptofan, Omega 3 yağ asidi, endorfin, serotonin, Folik asiti gibi maddeler sayesinde bizi mutlu ettiğini belirten, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Ba

Her derde deva mucizevi bazı besinlerin  aynı zamanda moralimizi düzettiğini ve enerjimizi yerine getirdiğine dikkati  çeken uzmanlar, beslenme şeklimizin  beynin yapısını hem psikolojik,  hem de kimyasal olarak değiştirdiğini,  bu değişikliklerin de davranışlarımızı etkilediğinin altını kalın çizgilerle çiziyorlar.

Bu bilgiler ışığında peki tükettiğimiz besinler ruh halimizi nasıl etkiliyor ? Karbonhidrat ve mutluluğun ilgisi ne? gibi soruları Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç’a yönelttik.

 

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre tükettiğimiz besinler ve içinde bulunduğumuz ruh hali arasında kuvvetli bir bağlantı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Neriman İnanç, beslenmenin sosyal bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Beslenme sadece enerji ihtiyacımızı karşılama aynı zamanda sosyal bir ihtiyaçtır.  Sadece evde yemek yemiyoruz dışarıda da yemek yiyoruz. Bu aynı zamanda bizim sosyal yönümüzü tamamlayan bir araçtır. Besinler özellikle kan şekeriniz düştüğü zaman kendinizi mutsuz hissedersiniz. Karbonhidrat tükettiğimizde mutlu mu oluruz? ‘hayır’” değerlendirmesinde bulundu..

 

Pr.Dr.İnanç, sözlerinin devamında ruh halimizi olumlu etkileyen besinleri tek tek belirterek, mutlu olmanın reçetesini vererek şunları kaydetti…“Özellikle sinir sisteminde etkili olan bazı vitaminler vardır ki bunlar B grubu vitaminlerdir. B grubu vitaminler tahıllar de bulunur.  Buda karbonhidrat kaynağıdır. Örneğin; halk arasında bizim Türk mutfağında yeri olan ve besinsel içeriği çok doğru olan yoğurt, beyindeki senatonu adı veren hormonu artırır. Bunun artması demek hastaların biraz daha mutlu etmesi demektir. Bununla ilgili birçok çalışma var. Örneğin muzun beyindeki senatonuyu artırdığını birde süt. Sütun içerisinde Triptofan diye adlandırılan bir madde var.  Bu da senatonu hormonunu artırarak mutluluk verebilir veya kişi mutsuz olmaz. Veya kişilerin mutsuz olmaması için nasıl beslenmesi gerekir. Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar var. Bunların başında da balıkçılara gittiğimizde görüyoruz. Balık her derde deva. Depresyonu önler. Balıkta bulunan Omega 3 yağ asidi dediğimiz yağ asitleri depresyonları önler. Folik asit ise yeşil yapraklı sebzelerde var. Depresyonu önlediğine dair bilimsel çalışmalar var”.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı