BAŞKAN ÇELİK`TEN KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ

BAŞKAN ÇELİK`TEN KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ

Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ahi Evran Mahallesi`nde Harika Park Projesi için yapmak istedikleri kentsel dönüşüm çalışmalarına Bakanlar Kurulu`ndan da onay çıktığını müjdeledi.

Başkan Çelik Ahi Evran Kentsel Dönüşüm Projesinin; `Kayseri Kocasinan Ahi Evran Mahallesi sınırları içinde bulunan koordinatları belirtilen yerin riskli alan ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 17/11/2014 tarihli ve 8983 sayılı yazısı üzerine 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesine göre Bakanlar Kurulu`nun 24/11/2014 tarihinde onayından sonra` Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

 

            Başkan Çelik şöyle devam etti; "Göreve başladığımızdan bu yana Kocasinan’da yapılacak çalışmaları göz önüne aldığımızda en fazla mesai harcamamız gereken işin Kentsel Dönüşüm olduğunu anladık ve bu konuda çalışmalara başladık. Bugün de bu yaptığımız bu çalışmaların ilk meyvesi, ilk olumlu sonucu olan bir müjdeyi veriyoruz. Merkezde 55, kırsalda da 61 mahallemiz bulunmaktadır. 156 bin hektarlık bir alanda hizmet veriyoruz. Yüzölçümü anlamında merkezdeki en büyük ilçe konumundayız. Nüfus olarak da ikinci sıradayız. 4 bin 800 hektarlık alanda da bizim merkezde yapılaşmış, meskun imara açık alanımız var. Bunun içerisine girip baktığımızda yaklaşık yüzde 30’luk bir alanın dönüşüme ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bunlara gecekondu, kaçak yapı, sağlam olmayan çürük yapı diyebilirsiniz. Kayseri’de de ilk olarak Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduk. Bu birimin kadrosunu güçlendirerek İmar AŞ’yi bu anlamda yetkilendirdik. Hem içerideki Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüz hem de İmar AŞ çalışmalara başladı. Hemen Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırladık ve ilk etapta 9 bölge belirledik. Bu bölgeler içerisinde bizim için de önem arz eden Bekir Yıldız Başkan zamanında başlatılmış olan proje Ahi Evran Projesiydi. Biz de önceliği buraya verdik ve hemen çalışmalara başladık."

 

            Yapılan iş programında 16. sıradaki Bakanlar Kurulu Kararı`na kadar geldiklerini hatırlatan Başkan Mustafa Çelik," Bakanlar Kurulu Kararı tüm bakanlarımız, başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızca onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Bu müjdeyi halkımızla paylaşalım istedik. Bizim açımızdan bu kadar kısa sürede Kentsel Dönüşüm Projesi’nin onaylanması sevindirici ve gurur vericidir. İnşallah bundan sonra da bahsettiğim iş planındaki diğer işleri de aynı titizlikle, aynı serilikle yapmaya devam edeceğiz.  Bundan sonraki iş planlarına baktığımızda mekânsal planların yapılması, mimari uygulama projelerinin yapılması, hak sahipleriyle görüşmelerde uzlaşmalar,  inşaat süreci ve teslimatlar yer alıyor. Bunlar da bizim için önemli işler. Bundan sonra aynı titizlikle önümüzdeki kalan işleri de bitirerek bu bölgeyi dönüştürmüş olacağız" şeklinde konuştu.

 

            Sadece Ahi Evran Projesi`yle işlerinin bitmediğine dikkat çeken Başkan Çelik," Diğer bahsettiğim 8 bölgede de işlerimiz devam ediyor.  Orada da buradaki işlerin tamamını sıralama yöntemiyle yapmaya başladık. Onlardan da netice aldıkça kamuoyumuza bilgi vereceğiz. Ben bu konuda Bakanımıza, Bakanlar Kuruluna, Sayın Başbakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Birlikte çalıştığımız bürokrat ve İmar A.Ş’deki arkadaşlarımıza ve meclisimize de verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Bakanlar Kurulu Kararının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" şeklinde duygularını ifade etti.

 

            Anadolu Harikalar Diyarı’nın tam karşısında yer alan,  önünden raylı sistem geçen bu bölgede gecekondu, işgalci, mülk sahibi ve vatandaşın yapılarının olduğunu vurgulayan Başkan Çelik," Mülkiyet dağılımında Kocasinan ve Büyükşehir Belediyesi’nin, Hazinenin mülkleri var. Bu projeyi öne almamızın  en önemli sebebi belediyenin ve kamunun mülklerinin fazla olmasıdır. Bunun için biz bu projede çok rahattık. Bu projede övünerek söylüyoruz ki, 2 emsali çok rahat kaldırabilecekken emsal değerini 1’in altına çektik. Uygulama projeleri tam olarak çıkmadığı için projenin maliyeti konusunda kesin bir rakam veremiyoruz. Yaklaşık 3 bin konut ve ticari alanların oluşturacağı bir bölge olacak. 2017 yılının sonunda inşallah bir aksilik çıkmadığı takdirde tüm yapıları yapmış ve hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Öngörülerimize göre bahar ayları ile birlikte burada ilk kazmayı vuracağız. Taban alanında neredeyse yüzde 80’i yeşil alan ve sosyal donatı, yüzde 20’lik alanda yapılaşma olacak. Bu, seçim beyannamemizde söylediğimiz sözü yerine getirdiğimiz bir proje oluyor.  Mevcut imarda 10 katlı olan yeri biz 6 kata kadar düşürdük.  Belki daha da aşağı düşüreceğimiz yerler de olacak.  Dolayısıyla bu proje zaten Kayseri’nin bir numaralı Kentsel Dönüşüm Projesi olacak ancak Türkiye çapında da parmakla gösterilecek bir proje olacak. Yatırımcıların önünü açmak için elimizden geleni zaten yapıyoruz.  Özellikle belirlediğimiz bölgelerde yatırımcının önünü açıyoruz" şeklinde bilgiler verdi.

 

            Başkan Çelik konuşmasını şöyle tamamladı; "Halkımızda Kentsel Dönüşüm denilince şöyle bir algı oluşuyor; birileri gelecek bizim mevcut evimizi alacak yerine daha büyük, daha konforlu bir ev verecek. Böyle bir şey yok. Şu anda  içerisinde oturulamayacak kadar çürük, plansız yapılar ya da gecekondu olan bölgelerde bizlere başvuru yapılacak, bu müteahhit ya da başka biri olur, biz oranın planlama çalışmalarını yaparak orayı dönüşüme açacağız.  Yıkılan yapının yerine iki katının verileceği gibi bir yanlış algı olmasın.  İğne oyası işler gibi tek tek çalışılarak bitirilmesi gereken çok zor bir süreç. Bizim kendi belediyemizden çıkacak bir planlama süreci bile ancak bir yılda sonuçlanıyor. Kentsel dönüşüm yapılacak alanlardaki vatandaşlarımızdan biraz da sabır istiyoruz."



“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor