BAŞKAN AKAY

BAŞKAN AKAY

?ŞEKER SEKTÖRÜ DENETLENMİYOR? ...

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, nişasta bazlı şeker fabrikalarının şeker pancarı üretimi yapan yaklaşık 200 bin çiftçiyi sıkıntıya düşürdüğünü bu nedenle sektörde denetimlerin artırılması gerektiğini ifade etti.

 

Şeker pancarında kazancın artmasıyla son yıllarda çiftçi için daha önemli bir ürün haline geldiğini belirten Başkan Hüseyin Akay, nişasta bazlı şeker fabrikalarının yaygınlaşması nedeniyle şeker pancarı çiftçisinin pazarını kaybettiğini dile getirdi. Bundan dolayı sektörde denetimlerin artırılması gerektiğini belirten Başkan Akay, ?Nişasta bazlı şeker fabrikalarının üretimlerinde kullandıkları mısırı yurt içinden karşılama zorunlulukları bulunmamaktadır. Şeker Kurulu´nun görevini yapamaması nedeniyle sektörde sağlıklı denetim ve kota tahsisi yapılmadığından dolayı 2017-2018 şeker pancarı kampanya döneminde üretim yapan firmalar bir önceki yılki kotaları dikkate alarak çiftçilerle üretim sözleşme yapmıştır. AB´nin bu yıl kaldıracağı kota uygulamasına kadar sektördeki sorunlara acil çözüm üretilmelidir. Sorunların çözülmemesi halinde pancardan şeker üretimi azalacaktır? dedi.

 

Nişasta bazlı şekerin hammaddesi olan mısırın neredeyse her ay üretildiğini, ancak şeker pancarı üretiminin yılda en fazla 5 ay yapıldığını hatırlatan Başkan Akay, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

?Pancardan şeker üreten fabrikaların 7 tane şirketi var. Bunlardan en büyüğü 25 fabrikası bulunan devletin kuruluşu Türk Şeker ve 3 tane kooperatif kuruluşu pancar şekeri üreticileri olarak kendi kotaları çerçevesinde faaliyet gösteriyorlar. Şekere en son zam 5 Temmuz 2015´te gelmişti. İki yıl zam yapılmamasına rağmen şeker fabrikaları bu yıl başta Türk Şeker olmak üzere ya uzun vadeli satış politikası uygulamak zorunda ya da iskontolu satış yapmak mecburiyetinde kalıyor. Bu da sektörde ciddi bir sorundur. Bu da şeker fabrikalarının elindeki şekerlerin satılmaması sonucunu ortaya çıkarıyor.

 

Şeker fabrikaları ellerindeki şekeri satamaz da, bu yılki üretimleri depolarda kalmaya devam ederse, o zaman 2018´de pancar çiftçisi büyük bir sorunla karşı karşıya kalacak. 2018´de depoları dolu olan şeker fabrikaları üretimlerini kısıtlamaya başlayacak. Bu da pancar üretiminin de kısıtlanması anlamına geliyor ki, en tehlikeli durum budur. Pancar çiftçisi bu durumda yok oluşa doğru gidecek demektir. Onun için siyasetçilerimizden bu konuda adım atmalarını bekliyoruz. Geleceği kurtarmak adına bir an önce kilitlenmiş bu sorunun çözülmesi lazım. Bu sorun Türkiye genelinde yaklaşık 200 bine yakın çiftçi ailesini olumsuz etkileyecektir.? 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları