BARO'DAN TEPKİ

BARO

KONAÇ İDAM CEZASI YENİDEN GÜNDEME GELMELİ”

HABER İZLE

Geçtiğimiz günlerde Mersin'de hunharca katledilen 20 yaşındaki üniversite  öğrencisi Özgecan Aslan'ın ölümüne yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor. Bu tepkilere ilimizden de bir halka eklendi.  Baro Başkanı Fevzi Konaç düzenlediği  basın toplantısı ile  yaşananlara tepki gösterirken göz yaşlarına  hakim olamadı. Konaç  Çocuğa cinsel istismarın zirve yaptığı dönemlerden geçiyoruz” değerlendirmesinin ardından Tecavüz ve çocuğa istismar gibi belirli suçlarda tam ispat halinde İDAM mutlaka yeniden gündeme alınmalıdır” ifadesini kullandı….

Kayseri Barosu hizmet binası  içerinde  basın toplantısı düzenleyen Baro Başkanı Fevzi Konaç, Mersin'de kaybolmasından birkaç gün sonra yakılmış vaziyette cesedine ulaşılan  Özgecan Aslan'ın vahşice bir cinayete kurban gittiğini hatırlatarak Adını birçok kadın gibi ölümüyle öğrendiğimiz 20 yaşında, hayalleri ve umutlarının baharında gencecik bir kız kardeşimizi daha kurban verdik…” şeklide konuşurken göz  yaşlarına hakim olmadı…             

Konaç  sözlerinin devamında Tecavüz niyetiyle başlayan suç emeline ulaşamamanın öfkesi ile bıçaklama ve levyeyle vurarak öldürme ile bitmiyor. Ellerinin kesilmesi ve tanınmaması için benzin dökülerek yakılması, işiten bütün gönülleri yakıp kavururken,   beraberinde bir öfkeyi de tüm yüreklere taşıdı” sözleri  ile yaşanan vahşet karşısında  toplum olarak gösterdiğimiz reflekse dikkat  çekti…..                                                                       

Konaç Olaydan sonra yaşananlar ise; bir kez daha toplum olarak böyle bir acıda bile tek yürek olamamanın, tek ses verememenin üzüntüsünü yaşatmaktadır. Toplumun istikametinin ve kötü gidişinin endişe verici olduğu görülerek, bunun masaya yatırılıp çareler aranması yerine, bu olaydan hareketle insanların tahrik edilmesi, siyasi rant avcılığı yapılması, mezhep ve siyasi görüş linci için malzeme olarak kullanılması ne işe yarar? Acımızı daha mı azaltır? Anne babasının içinde ki yangına çare mi olur?  Sözleri  ile  olaya farklı kesimlerin gösterdiği  yaklaşımlara dikkat çekip şu tesbitlerde bulundu….    Bu sorulara cevap ararken; hayata nereden, hangi pencereden bakarsak bakalım; ister dini, ister eşitlikçi, ister insan hakları, isterse kadın hakları...

unutulmaması gereken tek şey, önce insanca bakabilmeyi başarmamızın gerektiğidir. Töre cinayetlerinin engellenemediği, kadına şiddetin yok edilemediği, istismar unsuru olarak kadının kullanılmasının önüne geçilemediği sürece... korkarız ki yüreğimizi yakan bu manzaralar ne ilk ne de son olacak!!                                                                                 

Baro başkanı Fevzi Konaç Çocuğa cinsel istismarın zirve yaptığı dönemlerden geçiyoruz” sözleri ile de  toplum olarak cinsel dürtülerini kontrol edemez hale gelmenin acı faturalarını ödemekle karşı karşıya  olduğumuzun altını çizip yaşananları  şöyle özetledi…. Bu acılar hergün bir başka ilde,  başka hayatları soldururken ne yazık ki siyasetin prangalarına mahkum ve tehlikeyi göremez hale geldik.... Zihinlerimiz işgal altında... Başkanlık Sistemi olsun/olmasın, iktidar oy yüzdesini artırsın, vekil adaylarımız boy boy resim versin, muhalefet şeytan taşlarcasına tek odaklı hale gelsin, yolsuzluk vardı/yoktu, devlet içinde yapılanma vardı/yoktu tartışılsın, falan bakanın saatinin bedeli dudaklarımızı uçuklatsın, ihanet hikayeleri içinde toplum adeta cambaza bak denilerek uyuşturulsun...” ne yazık ki geldiğimiz nokta budur...Ancak acı olan o ki; bu hengamede ahlaki olarak zemin milletin ayağının altından kaysın... farkına bile varılmasın... durum budur.!!  Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçlarını yıllardır defalarca dile getirmemize rağmen, ülke olarak yol alamadığımızı 9'unda, 19'unda, 30'unda, 50'sinde, 80'inde her kadın cinayetinde üzülerek tekrar ve tekrar görüyoruz.  Ülkemizde sadece 2014 yılında 257 defa kadınların nasıl öldürüldüklerini gördük. Aile içinde kadın ve erkeğe biçilmiş kalıplarla ve kadını birey olarak görmeyen anlayışla yetişen çocukların, yaşamı boyunca şiddet uygulamaya eğilimli oldukları, hatta bu şekilde yetişen kadınların dahi hemcinslerine sahip çıkmaktan çok, hemcinslerini suçladıkları gerçeğiyle de yüzleşiyoruz”                      

Konaç sözlerinin sonunda bütün bu karmaşaya  son vermek adına yapılması gerekenlere  vurgu yaparken  idamın yeniden gündeme getirilerek tartışılmasını önerdi… Yasalardaki bir takım cezai müeyyidelerin artırılması yeterli olmamıştır.Kamu vicdanı bu tip suçlarda ispatın %100 kesin olduğu hallerde caydırıcı ve suç mağduru veya yakınını teskin edecek cezalar beklemektedir. Cezaevleri ıslah edici olmaktan uzak, bir kısım suçluyu profesyonel hale getirmektedir. Yasa uygulayıcılarının elini kolunu bağlayan mevzuatın değiştirilmesi şarttır.Bu tür olaylar tecavüzler gündeme gelir gelmez olayın oluş şekline, yaşanılan travmaya bakılmaksızın, önce mağdurun ne giydiği, gülüp gülmediği, yüksek sesle konuşup konuşmadığı, makyaj yapıp yapmadığı, geç saatte sokakta bulunup bulunmadığı, tanımadığı birine saat sorup sormadığı gibi garip yaklaşımlar olmaktadır.Yasa uygulayıcıların da maalesef bu tarz yanlış ve hatalı mitleri kullanarak cezalarda indirim yapmaları tecavüzcüleri cesaretlendirmektedir. Bu anlamda yaşanan her olay, toplumun huzur temeline dinamit konulmuşçasına tahrip gücüne sahiptir.Bundan dolayı daha önce çocuğa karşı  tecavüz ve cinayet hallerinde altını çizerek istediğimiz gibi, belirli suçlarda tam ispatı halinde İDAM mutlaka yeniden gündeme alınmalıdır.”  



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı