BAKAN ÖZHASEKİ VATANDAŞLARA ?İMAR BARIŞI´NI ANLATTI

BAKAN ÖZHASEKİ VATANDAŞLARA ?İMAR BARIŞI´NI ANLATTI

BAKAN ÖZHASEKİ: ?YAPI KAYIT BELGESİ ?İSKAN´ YERİNE GEÇECEK?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir Bornova´da İmar Barışı´nı anlattı, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Karabağlar´ı ziyaret etti. Bakan Özhaseki yaptığı değerlendirmede ?Yapı kayıt belgesi ?İskan´ yerine geçecek? ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir süre önce hayata geçirilen İmar Barışı düzenlemesini İzmir Bornova´da vatandaşlara anlattı. Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Karabağlar´daki mitinge de katılan Bakan Özhaseki, burada gündeme ilişkin dikkat çekici mesajlar verdi. Konuşmasında ?Hizmet Belediyeciliği´ vurgusu yapan Bakan Özhaseki, geçmişte birçok belediyenin ideolojik belediyecilik yaptığını belirterek, aynı dönemde çöp dağlarının oluştuğunu ve şebeke sularının akmadığını dile getirdi. Bakan Özhaseki sözlerinin devamında ?Gelirken yolda ?Her yer İzmir olsa´ diye bir slogan gördüm. Samimi duygularımı söylüyorum, keşke Cenab-ı Allah, bütün beldelere İzmir gibi cömert davranıp güzellik verse ama böyle yöneticiler vermese. Allah korusun şimdi şehirleri geriye mi götürelim? 21 yıl belediye başkanlığı yaptım. İlk işe başladığımda benden randevu isteyenler ya haciz memurlarıydı ya da alacaklılardı. Şehrin yüzde 60´ının alt yapısı yoktu. Şehrin arıtma tesisleri yoktu. Belediyede bankamatik memurları vardı. Hangi partiden devraldığımı söylemem gerek var mı? Benden önce 3 dönem CHP vardı. Şehrin de yarıdan fazlasını gecekondu haline getirmişlerdi. Çalıştık, gayret ettik. İdeolojik belediyecilikten hizmet belediyeciliğine atladık. Hiç kimseyi ayırmadık. Kimseyi kapıdan çevirmedik, sadece hizmet ettik. Birinci derece deprem bölgesi olan İzmir´in kentsel dönüşüme ihtiyacı yok mu? Bir an önce girilmesi lazım mı? Lazım. Kentsel dönüşümü hakkıyla yapan birçok belediye var. Fakat tembel belediyeler özellikle işi başından atanlar kolay bir söz bulmuşlar: ?Bu rantsal dönüşüm´ Allah sizi ıslah etsin. İzmir´de bir an önce kentsel dönüşüme başlamak lazım. Karabağlarda bir ucundan başladık. İnşallah bizim başlattığımız hareket buranın kaderini değiştirecek, yepyeni modern mahalleler ortaya çıkacak? diye konuştu.

Türkiye´nin son üç yıl içinde terör örgütleriyle de ciddi bir mücadele yürüttüğünü vurgulayan Bakan Özhaseki, ?Allah bu ülkeye yiğit bir evlat göndermiş. Onunla yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyorum. Adı Recep Tayyip Erdoğan? Allah uzun ömürler versin. Gece gündüz tatil yok, dinlenme yok. Çalışmaya devam ediyor? ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte katıldığı mitingin ardından Bornova´da vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Özhaseki, akşam ilerleyen saatlerde binlerce kişinin toplandığı bir alanda kendisini dinleyenlere İmar Barışı´nı anlattı. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Özhaseki burada e-devlet sistemi üzerinden yapı kayıt belgesinin alınma aşamalarını adım adım anlatarak şöyle konuştu;

?Yapı kayıt belgesini Meclis´e getirip, sabahlara kadar çalışıp çıkardık. Bu yasayı neden çıkardık? Şuanda Türkiye´de bulunan toplam evlerimizin, iş yerlerinin sayısı 26.5 milyon civarında. Bunların yasaya uygun olanı yani birebir tam iskan alanı yüzde 25 civarında geriye kalanında aykırılıklar var. Mal sahibi hazine ama vatandaş üzerine ev yapmış. Arsa kendisinin ama üzerine yaptığı yapının ruhsatı yok. Belediyeler, üzerine düşeni yapmamışlar. Yasaya göre, vatandaş kendi rızasıyla gelip, imara aykırılığın ne olduğunu söyler. Oradaki değerini tespit eder, yüzde 3´ünü devlete verir ve devletle helalleşir. 100 metrelik gecekonduvari bir evde oturan kardeşimiz, metrekaresini 600 lira ile çarpacak. Evin değeri 60 bin lira. Bir de arsa bedeli olarak 10 bin lira eklediğiniz zaman toplamda 70 bin lira. Bunun yüzde üçü de 2 bin 100 lira. E-devlet şifresiyle girip bilgilerini verecek. Yapı sınıfını seçecek, Yıl sonuna kadar da bu parayı yatırabilecek. Bu süre içerisinde işlemlerini tamamladığında da devlet kendisine yapı kayıt belgesini verecek. Bunun için sağda solda açılan hiçbir büroya gitmenize gerek yok. Yapı kayıt belgesi iskan yerine geçiyor. Bir daha belediyelere gitmenize gerek yok?

Türkiye´nin önemli bir seçim sürecine girdiğine de dikkat çeken Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle noktaladı;

?Bize batılıların düşmanlık yapmasını anlarım ama içimizdeki insanların partilerin tavır almamasını anlayamam. FETÖ´ye bir cümle söylemedikleri için onların tavrını da yadırgıyorum. PKK´yı lanetlemedikleri için de yadırgıyorum. Biraz uyanık olup, bu oyunları göreceğiz. Amerika´da onlarca ırk, mezhep, eyalet var fakat bir arada durmak için çırpınıyorlar. AB 28 ülkeden oluşuyor. Katalanların ayrılmasına bile tahammül edemediler. Çünkü beraber olmanın bir bereketi var. Aynı adamlar bizim coğrafyamızı bölmek istiyorlar. Bunları göreceğiz, hesabını onlardan soracağız.?


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"