BAKAN ÖZHASEKİ,

BAKAN ÖZHASEKİ,

?KAYYUM BELEDİYELERİNİN BÜTÇESİ DEVLETTEN ?

?KAYYUM BELEDİYELERİNİN BÜTÇESİ DEVLETTEN?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri´de Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı´na iştirak ederek  katılımcılara  hitap etti? Bakan Özhaseki   kurultayda yaptığı değerlendirmede  deprem riskine dikkat çekip, Doğu ve Güneydoğu´da bulunan ve kayyum atanan belediyelere ilişkin değerlendirmelerde  bulunarak ?Bu belediyeler  bütçelerinin neredeyse tamamını devletten alıyorlar? ifadesini  kullandı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri´de düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı´nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm çalışmalarının her yönüyle değerlendirildiği kurultayda deprem riskine dikkat çeken Bakan Özhaseki  Türkiye´nin bir bölümünün deprem kuşağında yer aldığını belirtti. 1 ve 2´nci derecede olan deprem alanının miktarının yüzde 66 olduğunu ifade eden Özhaseki, nüfusun yüzde 71´nin de bu bölgelerde yaşadığını kaydetti. Türkiye´de son yüzyıl içerisinde 6 ve üzeri şiddette 56 ayrı deprem olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki  sözlerini  şöyle sürdürdü?.  "İstanbul için üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri söyleyebiliriz. Korkutmak için söylemiyorum ama bunları söylemeliyiz. Birbirimizi uyarmadan iyi bir iş yapmış olmayız. 1939´da Erzincan´da bir deprem olmuş, 3 sene sonra Niksar´da, 1 sene sonra Tosya´da oluyor. Çizgi devam ediyor. Bolu´da olur, Abant´ta olur. 1999´da Gölcük´te vurdu. Dümdüz bir çizgi, Kuzey Anadolu Fay Hattı diyorlar. Şimdi Marmara açıklarında bekleniyor. Hocalar bunu söyledikten sonra bu fay hattının hareketli olduğu, yakın bir zamanda patlayacağı tehlikesini uyardıktan sonra, bir de diyorlar ki ´zaten yerin altında olan bu işi çok bilebilme imkanımız yok ancak geçmişe doğru hareketlenmelere bakarak, onun periyotlarına bakarak, zaman dilimlerine bakarak kaç senede bir orada deprem olduğunu bilebiliriz.´ diyorlar. Marmara´da 5 tane segment var. En tehlikeli olan Kuzey Anadolu Fay Hattı´nın ucundaki segmentteki fay hattı 500 senede bir patlıyor. 550´li senelerde patlamış, 950-960´larda yeniden bir hasar oluşmuş, 1500´lerde var. Şimdi süre doldu diyorlar. Bütün hocalar bunu söylüyor. Bu iki konuda hocalar hemfikir. 2030´a kadar bu deprem bekleniyor ve 7´nin üzerinde olacak. Böyle bir deprem olursa biz buna hazırlıklı mıyız İstanbul´da? Emin olun hazırlıklı değiliz. Mevzi olarak Anadolu´nun bir yerinde olursa onun altından kalkmak kolay. Ama böyle bir deprem İstanbul´da olursa İstanbul Büyükşehir Belediyesinin afet bölümünde hazırlanan deprem raporlarına göre riskli gözüken bağımsız birim sayısı 600 bin civarında. Bunun belki büyük bir kısmı çok hasarlı olarak yıkılır, bir kısmı az hasarlı olarak yıkılır ama yıkıldığında Allah korusun bütün sokaklar kapanır, iletişim biter, altyapı biter, insanlar moralman çöker. Bunun karşımıza çıkaracağı hasarın beledi neredeyse 100 milyon doları buluyor. Bizim 15 seneye kadar İstanbul´u baştan sona yenilememiz lazım. Riskli gördüğümüz bütün yapıları elden geçirmemiz lazım. Belediye başkanlarına desek vererek bu işi hızlandırmamız lazım."

Doğu ve Güneydoğu´da bulunan ve kayyum atanan belediyelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, bu belediyelerin bütçelerinin neredeyse tamamını devletten aldığını  hatırlatarak ?Yatırım bütçeleri yüzde 0´larda. Yüksekova´nın yatırım bütçesi yüzde 2,12, Hani yüzde 0, Ergani yüzde 0,94, Dargeçit 0,30, Derik 0,3. İyi de diğer belediyelerin böyle mi yatırım bütçeleri? Yok, bizimkiler yüzde 40, 50, 60, 70´lerde. Bunların personel masrafları yüzde 90´larda. Bütçesinin neredeyse tamamı devletten geliyor, onu direkt olarak personellerine veriyorlar. Iğdır´da personel gideri taşeronla birlikte yüzde 91,8, Sur´da yüzde 81,8, Mazıdağı´nda yüzde 88, gidiyor böyle? diye konuştu.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da