BAKAN ÖZHASEKİ

BAKAN ÖZHASEKİ

CNN TÜRK´ÜN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki CNN TÜRK´ün canlı yayın konuğu oldu. Bakan Özhaseki canlı yayında bakanlığının çalışmaları ve depremle ilgili açıklamalarda bulundu.Depreme çok hazırlıklı değiliz diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; ?Deprem ülkesi olan gelişmiş ülkelerde deprem geleceği zaman alınacak önlemler biraz bellidir insanlar çok tedirgin olmazlar, ama bizim için aynı şeyi söylemek mümkün değil? değerlendirmesinde bulundu?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki CNN TÜRK´ün canlı yayın konuğu oldu. Bakan Özhaseki canlı yayında bakanlığının çalışmaları ve depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye´de son 100 yıl içerisinde 6´nın üzerinde tam 56 tane deprem olduğunu anımsatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; ?Bütün bu gerçekleri görerek ve bilerek hareket etmemiz gerekiyor? değerlendirmesinde bulundu?
Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bakan Özhaseki ?Türkiye çapında baktığınızda 1 milyon civarında bir dönüşüm yakalanmış. Şöyle bir hesap var bizim içimizde: Toplam Türkiye´deki konut sayısı 20 milyon civarında, 20 milyon civarında konutumuz var. 99 depreminden sonra yeni yönetmelikler çıkmış, biraz daha depreme dayanıklı evlerin yapılmasını kanun öngörmüş ve ona dayalı olarak yapılan evleri biraz daha sağlam, sağlıklı görebiliriz, bunların sayısı 5 milyon civarında. 99 yönetmeliği öncesinde yapılanlar depremden önce yapılanlar 15 milyon civarında, bunların da yaklaşık yarısı sağlıklı binalar değil. 7 veya üzerindeki şiddetli depremlere dayanacak güçte değil. O zaman bizim bir an önce bu biraz önce bahsettiğimiz sayıdaki 7,5 milyon civarında binayı dönüştürmemiz gerekiyor? diye konuştu?
Şehirlerin gidişiyle ilgili kimlik noktasında, göç noktasında, uyum noktasında birçok sorun olduğuna değinen Bakan Özhaseki; ?Onun için Şehircilik Şûrasını başlattık, şu anda çalışıyorlar. Kimler çalışıyor? Akademisyenler, bilim adamlarımız, üniversiteler, kamu kurum kuruluşları, belediyeler bütün ekipler bir araya geldi 4 ana başlıkta çalışıyorlar? ifadesini kullandı?
İki ay içerisinde Şehircilik Şurası çalışmalarını tamamlayıp yeni yasalar yapacağız diyen Bakan Özhaseki; ?Bizde bir hazırlık var aslında ne yapacağımızı da biliyoruz, yol güzergahımız belli, ama ola ki bir yanlışlık yapmayalım. Bizim göremediğimiz noktalar olur, sonra tüh eyvah falan diyerek bir daha yasayı getirmeyelim diye Şehircilik Şûrasını topladık, ilgili herkes orada şimdi, yüzlerce insan çalışıyor. Bunun neticesinde kentsel dönüşümle ilgili bize yol gösterecek, yön verecek birtakım bilgilerde çıkacak? şeklinde konuştu?
Son olarak SİT alanlarında yapılacak olan düzenlemeler hakkında bilgiler veren Bakan Özhaseki sözlerini şöyle sonlandırdı; ?SİT alanlarında eskiden birinci derecede SİT, ikinci derecede SİT ve üçüncü derecede SİT diye bir tanımlamamız vardı bizim. Birinci derece SİT alanlarında tamamıyla kesin yapılaşma yasağı var. Hatta oralara giriş-çıkış bile izinli. İkinci derecede SİT alanlarında çok cüzi, günübirlik birtakım insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek büfemsi şeyler veya güneşlik gibi vesaire gibi şeyler konulabilir gibi birtakım hüküm var. Ama üçüncü derecede SİT alanı yapılaşmaya açılabiliyor, oteller yapılabiliyor, turistik tesisler yapılabiliyor vesaire vesaire. Bu konuda o kadar çok tartışma var ki o tartışmaların birçoğuna baktığımız zaman, insanlar bazen doğruyu da söylemiyorlar, orada menfaatleri var, beklentileri var, işte birinci derecede SİT alanında kalmış mülkiyetleri var, buradan çıkarın istiyorlar. Kimisi de hakikaten büyük bir çevreci duyarlılıkla geliyor diyor ki; burası birinci derecede SİT, aman koruyun, buraları koruyun, hiç imara açmayın. Çok doğru bir mantıkla yaklaşıyor. Biz burada yeni bir çalışma başlattık, bu çalışma biraz daha isim değiştirmesi, tanım değiştirmesiyle birlikte hakikaten SİT değeri olmayan bir yer varsa orayı da yatırımlara açalım, bu ülkenin de yatırıma ihtiyacı var?


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı