BAHÇELİK BARAJI 48 BİN HEKTAR ARAZİYİ SULAYACAK

BAHÇELİK BARAJI 48 BİN HEKTAR ARAZİYİ SULAYACAK

TOPRAK 2021’DE SUYLA BULUŞUYOR

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri İli Pınarbaşı İlçesi’ndeki Bahçelik Barajının ve Sulama Projelerin önemine değinerek, yaşanan sorunları ve projenin en kısa sürede tamamlanması için yapılacakları sorgulayarak konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

Milletvekili Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Kayseri İli Pınarbaşı İlçesi’ndeki Bahçelik Barajının 2005 yılında işletmeye alındığını ifade ederek şunları sormuştu:

 “Bahçelik Sulama Birliği bölgesindeki projenin ne zaman tamamlanması planlanmaktadır? Şebeke dışı (kanal üstü) sulamaların ırmaktan yapılması, ırmaktan yapılan şebeke içi ve dışı sulama ücretlerinin ayarlanması, ihtiyaç olduğunda ırmaktan pompaj ile su verilmesi için bir trafo konulması ve bedelinin çiftçiye yansıtılmadan karşılanması ayrıca vatandaşların uyarılarak kendi gün sıralarında sulama yapmalarının sağlanması konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?”

KAPAKLAR 2020 YILI SULAMA SEZONU SONUNDA TAKILACAKTIR

Soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen cevap şu şekildedir:

 “Bahçelik Sulama Birliği bölgesindeki projenin iş bitimi tarihi 29.09.2021 olarak planlanmaktadır. Sulama birliklerince işletilen sulama tesislerinde uygulanacak su kullanım hizmet bedeli tarifeleri ve uygulama esasları Bakanlık Makamı Olurları ile yürürlüğe girmektedir. Konuyla ilgili uygulama, Birliğin sorumluluğundadır. Şeyhbarak - Melikviran Sulamasının işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu Bahçelik Sulama Birliğine ait olup; Sulama Birlikleri Ana Statüsünün Madde 22’nin 6. bendinde “Bütçede, tahsil edilecek katılım payları, su kullanım hizmet bedelleri, para cezalarının cazibeli sulama tesislerini devralan birliklerde en az %30’u, terfili sulama tesislerini devralan birliklerde en az %15'i, devralınan sulama tesisinin bir bölümünün cazibeli, bir bölümünün terfili olması durumunda ise cazibeli ve terfili alan göz önüne alınarak %15 ile 30’u arasında yatırım geri ödemeleri ile bakım ve onarım payı olarak ayrılır. Ayrılan pay hiçbir şekilde maksadı dışında kullanılamaz. Yılı içinde kullanılmayan hükmü mevcut olup, bu pay aynı amaçla kullanılmak üzere bir sonraki yıla devredilir." sulama birliği gerekli bakım-onarımları yapmakla sorumludur. Söz konusu kapakların tamiratına devam edilmekte olup; sulamayı akamete uğratmamak için 2020 yılı sulama sezonu sonunda takılacaktır.”

SARIZ ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ ŞİMDİLİK MÜSTAKİL OLMAYACAK

Milletvekili Özdemir’in, ayrıca sormuş olduğu “Pınarbaşı Orman İşletme şefliğine bağlı olan, Sarız Orman İşletme şefliğinin müstakil bir şeflik olarak Sarız ilçesi Yeşilkent Mahallesinde bulunan Sarız Belediye Başkanlığına ait binalara taşınması konusunda bir çalışma planlanmakta mıdır?” şeklindeki soru önergesine Bakan Pakdemirli tarafından verilen cevap ise şu şekildedir:

 “Kayseri Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı, Kayseri Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde yeni kurulan Sarız Orman İşletme Şefliğinin kuruluş merkezi Kayseri İli, Pınarbaşı İlçe merkezi olduğundan, Sarız Orman İşletme Şefliğinin yönetim, sevk ve idaresi hâlihazırda Pınarbaşı İlçe merkezinden yapılmakta olup, söz konusu Sarız Orman İşletme Şefliğinin Sarız Belediye Başkanlığına ait binalara taşınması ile ilgili herhangi bir planlamamız bulunmamaktadır.”

YOL ÇALIŞMALARINA EKİNLER KALDIRILDIKTAN SONRA BAŞLANACAKTIR

Kayseri'de bulunan Gümüşören Barajı nedeniyle sular altında kalan bazı bölgelere köprü ve yol yapılması talebine ilişkin sormuş olduğu başka bir soru önergesine gelen cevapta aşağıdadır.

 “Yenice Mahallesi yeni yerleşim alanı ile Melengi Mahallesi arasında Yenice Mahallesi Muhtarlığının talep ettiği yol güzergâhı yerinde incelenerek, güzergâh tespit ve yol etüt çalışmaları tamamlanmıştır. Talep edilen yolun DSİ 12. Bölge (Kayseri) Müdürlüğümüz makina imkânları ile inşa edilmesine karar verilmiş olup, bölgede bulunan ekili arazilerin yol yapım çalışmaları nedeniyle zarar görmemesi için, inşa çalışmalarına ekinler kaldırıldıktan sonra başlanması planlanmaktadır.”


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Kayseri’nin pastırma ve sucuk kültürü bu müzede yaşayacak

Hacılar’da TOKİ çalışmaları başladı

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”