BAĞPINAR MAHALLESİ´NDE

BAĞPINAR MAHALLESİ´NDE

11 BİN ADET LAVANTA FİDESİ DİKİLDİ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Melikgazi İlçesi Bağpınar Mahallesindeki bir tarlaya 4 bin  adet Lavandin ve 7 bin  adet Lavander cinsinden  toplam 11 bin  adet lavanta fidesi dikimi gerçekleştirildi.  Dikim işlemine bizzat refakat eden Vali Şehmus Günaydın yaptığı değerlendirmede ?Bugün dünya pazarlarına baktığımız zaman tıbbi ve aromatik bitkilerden milyarlarca dolar kazanan ülkeler var. Muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz. Cennet vatanımızın her bir köşesinde tıbbi aromatik bitkiler konusunda çok önemli imkanlar var? ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman İl  Müdürlüğünce Melikgazi İlçesi Bağpınar Mahallesindeki bir tarlaya 4 bin  adet Lavandin ve 7 bin  adet Lavander cinsinden  toplam 11 bin  adet lavanta fidesi toprakla buluşturuldu. Lavanta dikim törenine Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Elitaş,ve Taner Yıldız, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ve vatandaşlar işitirak etti?   

Törende konuşan Vali Günaydın, ?Basit bir tören gibi gözüküyor ancak ilimiz ve ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak bir çalışmanın başlangıcındayız. Lavanta ve tıbbi aroma bitkiler konusunda ülkemiz maalesef istenilen seviyede değil. Bugün dünya pazarlarına baktığımız zaman tıbbi ve aromatik bitkilerden milyarlarca dolar kazanan ülkeler var. Muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz. Cennet vatanımızın her bir köşesinde tıbbi aromatik bitkiler konusunda çok önemli imkanlar var. Bugün ülkemizin bir çok yerinde lavantadan tutun zambağına, gülüne kadar birçok tıbbi aromatik bitkilerin yetişeceği elverişli ortamlar var. Biliyorsunuz gıda ve kozmetik sanayinde 450- 500 milyon dolar civarında esans ve koku ithalatımız var. Biz bu 500 Milyon dolarlık üretimi ülkemizde uygulayabiliriz. Bu potansiyelimiz var. Ama maalesef zor ve zahmetli geliyor bu işler. Bunları bir kenara bırakmamız lazım. Bu ürünün faydaları sayılamayacak derecede çok.? Değerlendirmesinde bulundu?

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ise konuşmasında ? Sayın Valimizin talimatlarıyla ilimizde farklı bir ürün, var olan ürün desenimize eklenecek yeni bir çeşit olarak düşündüğümüz lavantayı sizlerinde katılımıyla toprakla buluşturmuş oluyoruz. Lavanta hakkında kısa bilgiler aktarmak istiyorum. Lavanta çok yıllık bir bitki. Bu bitkinin 15-20 yıl kadar kesintisiz şekilde gelir elde edilebilir. Lavantadan verim alabilirsek dünyada çok pahalıya satılan Lavanta balından 25 kilo civarında verim alınabilir. Bununla beraber gelişme dönemini tamamlandığında 12 kilo kadar elde edilebilir. ? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Günaydın, Milletvekilleri Elitaş ve Yıldız tarlaya lavanta diktiler.



Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”

Yasa dışı ava suçüstü: 2 şahıs yakalandı

10 milyon porsiyon çorba ikramı

"kantinler daha fazla denetlensin" çağrısı

Geleceğin tenisçilerine madalyaları verdi

Yeni proje: ‘Sokak Hayvanları Köyü’

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor