ATIK ÇAMURLAR ÇEVRE FELAKETİ NEDENİ

ATIK ÇAMURLAR ÇEVRE FELAKETİ NEDENİ

KASKİ Genel Müdürlüğü, ‘Evsel-Kentsel Arıtma Çamurlarının Yönetimi Projesi’ konulu 2. çalıştayı yaptı. Çalıştayda konuşan KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, “Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamur eğer bertaraf edilmezse koku, çevre kir

Kadir Has Kongre Merkezinde yapılan çalıştaya, KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, Proje Yöneticisi Prof. Dr. Emine Ubay Çokgör, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Murat Ersin Şahin ve çok sayıda KASKİ çalışanı katıldı. Toplantıda konuşan KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, “Ülkemizde yüksek miktarda belirtilen ve her geçen gün yeni arıtma tesislerinin açılmasıyla birlikte miktarının hızlı bir şekilde arttığı, evsel - kentsel çamurların yönetilememesi, üretilen bütün çamurların miktar ve özelliklerinin tam bilinememesi, üretilen çamurların yerel koşullara göre en sağlıklı kullanım koşullarının bilinememesi, bu çalıştayın yapılmasına gerekçe görülerek hazırlandı. TÜBİTAK, üniversiteler ve bakanlığımızın bu ortak çalışmasıyla bu sorunlara çözüm bulunacağı kanaatindeyim. Kaski Genel Müdürlüğü şu anda Kayseri'ye hizmet eden su ve kanalizasyon idaresi. 16 Büyükşehir Belediyesi'nde olduğu gibi burada da su dağıtım ve kirlenen suların toplanarak atık su arıtma tesisleri yenilenerek tekrar doğal ortama verilmesi hizmetini görmektedir.” diye konuştu.
Yapılan tesislerde çamur sorununun olduğunu belirten Batukan, “2003 yılında toplanan suların Kayseri'de şimdiye kadar serbest olarak Kızılırmak'a bırakılan suların 2003 yılında ileri biyolojik arıtma tesisinde arıtılarak Kızılırmak'a vermekteyiz ve o tarihten beri de Kayseri'de bu çamurla ilgili sorunlar başlamış bulunmakta. Biz tesisi ilk açtığımızda hiç ön görmediğimiz bir sorun ile karşılaştık ve bugüne kadar bu sorunu giderme arayışı içerisinde bulunduk. Bilmediğimiz bu konuda tesis yapılırken hiç kimse bizi uyarmamıştı. Tesis işletmeye açılana kadarda bunu görmemiştik. Oysaki atık su arıtma tesislerinden çıkan çamur eğer bertaraf edilmezse koku, çevre kirliliği, yeraltı suyunu etkilemesi gibi çevre felaketine sebep olduğunu görüyoruz. Önce düşündük ne yapabiliriz diye, 2007 yılından beri Yunus hocam epey bir çalışma yaptı. 2009, 2010, 2011 yıllarında da Kayseri'de ki yakın bir bölgeden uygulamalarını yaptım. Birebir sonuçlarını aldım. Bunların bir ön değerlendirmesini yaptık. Bunun dışında bu problemle karşılaşmış ülkelerde çalışmalar yaptık.” ifadelerini kullandı.

 



7/24 kütüphane uygulaması gençlerden tam not aldı

27 bin 570 öğrenciye "kırtasiye" desteği sağladı

'OSB Teknik Kampüsü' için imzalar atıldı

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye