ASANSÖRLERE KİMLİK UYGULAMASI

ASANSÖRLERE  KİMLİK  UYGULAMASI

AKÇADIRCI ?UYGULAMA ASANSÖR KAZALARINI ÖNLEYECEK?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca geçtiğimiz yıl startı verilen ?Asansör Eylem Planı´nın en önemli hedeflerinden biri olan asansörlere kimlik numarası verilmesi uygulaması çok yakında başlayacak? Yurt genelinde 430 Bin,ilimizde ise 10 bin asansöre kimlik numarası verileceği uygulama ile asansörlere ilişkin veriler bundan böyle anlık olarak bakanlık tarafından takip edilebilecek? Söz konusu uygulama ile ilgili olarak haber ekibimize değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Kamil Akçadırcı ?Uygulamanın asansör kazalarını önlemede çok büyük katkısı olacak? ifadesini kullandı?.
Asansör Eylem Planı´nın en önemli hedeflerinden biri olan her asansöre tek bir kimlik numarası verilmesi uygulaması hayata geçiyor. Yönetmelikle yurt genelinde yaklaşık 431 bin asansörün bakım ve yıllık kontrol faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin önemli düzenlemeler getirildiğini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Kamil Akçadırcı haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ?Asansör Eylem Planı çerçevesinde duyurulan ve yönetmeliğin hazırlanması sırasında çalışmaları tamamlanarak hizmete alınan veri tabanı ile periyodik kontrol faaliyetini yapmakla yetkilendirilen muayene kuruluşlarının kontrolünü yaptığı asansörlere ilişkin veriler, artık anlık olarak Bakanlık takip edebilecek ? ifadeisni kullandı?
Akçadırcı sözlerinin devamında ?Asansör işletme bakım ve periyodik bakım yönetmeliği´24 Haziran Çarşamba günü itibariyle resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, ?Sadece bu yönetmelik, teknik bakım personeline sahip olması gereken maddesi 18 ay sonra yürürlüğe girecek. Diğer hususlar 24 Haziran Çarşamba günü itibariyle yürürlüğe girmiş durumdadır. Yönetmelikle, asansörün bakım, periyodik kontrol esasları yeniden düzenlendi. Bakımcı firmalara, belediyelere ve bina sorumlularına da yeni sorumluluklar yüklendi. Dolayısıyla buradaki ana amaç; vatandaşlarımızın asansörlerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde kullanmalarını sağlamak bakımından önem arz ediyor? değerlendirmesinde bulundu?
Türkiye genelinde 430 bin asansör, Kayseri´de ise 10 bin asansör kullanıldığını belirten Akçadırcı, ?Kazaların asgariye indirilmesi ve can ve mal güvenliğini sağlanması bakımından Bakanlığımız tarafından yeni düzenlemeler getirildi. Bunlar en önemlilerinden biri de her asansöre bundan sonra tek bir kimlik belgesi numarası verilecektir. Ulusal adres veri tabanı esas alınmak suretiyle düzenlenecek ?asansör kimlik numaraları´ bina numaralarıyla aynı olacaktır. Bir binada iki asansör varsa iki ayrı numara alacaktır. Dolayısıyla her asansörün farklı bir numarası olacaktır. Bundan amaç da asansörlerin bakım, onarımları yapılabilecek, kimlik kontrolleri ve asansöre nasıl müdahaleler edildi hususunda Bakanlığımız bir merkezde kontrol etmiş olacaktır. Türkiye genelinde bakım ve onarımda belli bir standart sağlanmış olacaktır? diye konuştu?
Sözlerinin sonunda yeni yönetmenliğin bina görevlerine ve yönetici sorumlularına ciddi sorumluluklar getirdiğini belirten Akçadırcı, ?Bina sorumlusu, kat malikleri, ya da bina yönetimi verilen şirket de ?asansörün güvenilir bir şekilde kullanmaları´ esas alınıyor. Ayda mutlaka bakım yaptırılması ve yıl da bir kez daha periyodik bakımın yapılması bina sorumlularına verildi. Bina sorumluları bu bakımı yaptırdıktan sonra defterlerinde raporlarında bunu muhafaza etmek durumdalar. Yönetmenlikte yapılan bir diğer önemli konu ise etiketlenmeler de ?yeşil-mavi-kırmızı-sarı´ daha önceden 3 etiket iliştiriliyordu. Yeşil etiket, asansörün güvenilir olduğunu ve kusursuz olarak kullanabileceğini göstermektedir. Mavi etiket ise asansörün hafif kusurlu olduğu anlamı ortaya çıkıyor. Mavi etikette bir sonraki periyodik bakımına kadar kontrolünü yaptırılması gerekiyor. Sarı etikette ise kusurlu olduğu anlamına geliyor ve 60 gün içerisinde bina görevlisi tarafından güvenilir hale getirmesi gerekiyor. Kırmızı etiket de de, kullanımına bina sorumlusu tarafından müsaade edilmemesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın kırmızı etiketli asansörü kullanmamaları ve can ve mal güvenilir açısından önemlidir. Bina yönetici tarafından 30 gün içerisinde bakımı yapılması gerekiyor eğer asansör kullanılmaya devam ediyorsa bina yöneticileri sorumlu olacaktır. Vatandaşlarımızın özellikle kırmızı etiketli asansörleri kullanmamaları can ve mal güvenilirliği açısından önemlidir? şeklinde konuştu?
HABER : C.USTEN



Kadın kooperatifleri sayısı 43'e ulaştı

“Bu fuar, iş arayan ile işverenleri buluşturacak”

Kayseri'de şimşekler geceyi aydınlattı

Pusatlı mahallesinde yağmur duası yapıldı

“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi