ARILARI İÇİN EVİNE 860 KİLOMETRE UZAKTA YAŞIYOR

ARILARI İÇİN EVİNE 860 KİLOMETRE UZAKTA YAŞIYOR

KAYSERİ'NİN DAĞLARINI 4 AYLIĞINA MESKEN TUTUYOR

Dünyada çam balı üretimi açısından önde gelen kentlerden Muğla'da arıcılıkla geçimini sağlayan Durmuş Güldağ, arıların güçlenmesi ve "ikinci bahar" yaşaması için yılın 4 ayını Kayseri'de geçiriyor.

Memleketi Milas'tan 860 kilometre uzaktaki Kayseri'ye mayısta gelen Güldağ, eylüle kadar burada konaklıyor.

Türkiye'nin her yöresinde çiçeklenme dönemlerinin farklı olması nedeniyle 4 ay memleketinden ayrılan Güldağ, erken saatlerden itibaren çalışmaya başlıyor.

Güldağ, yaklaşık 20 senedir arıcılık yaptığını, yılın 3 ayı da zeytinyağı fabrikasında makine operatörü olarak çalıştığını söyledi.

Tırlara yüklenen kovanlarıyla mayısın başında Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Saraycık Mahallesi'nin dağlarına yerleştiğini anlatan Güldağ, "Buraya arıyı güçlendirmeye geliyoruz. Arı burada ikinci baharı yaşıyor. Buradan Erzurum'a gidersek bir bahar daha geçirmiş olur. Ancak bunun için maddi imkan gerekiyor. Eylülde Muğla'ya döneceğim." diye konuştu.

Bu yılın arıcılar için bereketli geçtiğini vurgulayan Güldağ, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin'in girişimleriyle bu sene ballarının değer kazandığını belirtti.

Güldağ, bir kilogram çiçek balını 35 liradan satacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yağışın iyi olması, bitki örtüsünü de zenginleştirdi. Çiçeğin süt vermesi, bitkinin terlemesi, hepsi bal getirir. Buraya fazladan 75-80 petek getirmiştim. Petek bitti, çerçeve bitti, iyi bal aldık. Muğla arısı olduğu için çok oğul verdi. Arının oğula gitmesini istemiyoruz çünkü o zaman bal vermez. Muğla'ya gidince güzel bal verir. Geçen gün sağım yaptım burada, 50 teneke bal aldım. Allah bereket versin. Oğula gitmeseydi 70 teneke bal alırdık. Buraya 250 kovanla geldim, şu anda 350 kovana çıktım."

Sabah 06.00'da güne başladığını anlatan Güldağ, "Çünkü arı hemen faaliyete geçer. Zamanımız olursa öğle yemeği yeriz yoksa yemeği ancak akşam yiyebilirim. Arı iş yaptığı zaman bizi de yatırmaz. 3-4 gün bakmazsan hemen dalak yapar. Dalak yapınca da oğula gider." dedi.

Geçen yıl da arılarını Sivas'a götürdüğünü belirten Güldağ, arının her dönem sevdiği farklı çiçekler olduğunu ifade etti.

"İç Anadolu Bölgesi'nin çiçeği güzel bal verir." diyen Güldağ, şunları kaydetti:

"Arı burada ballı burgu dediğimiz çiçeği sever. Ekinlerin kenarında olur, kırmızı çiçek açar, çok güzel bal verir. Arı ayrıca burada geven ve kekiği seviyor. Muğla'nın çiçeği bal vermez, polen verir. Buradan elde ettiğimiz bal, çiçek, kekik ve geven balı. En çok zirai ilaçlardan etkileniyor arı. Bakanlık gerekli uyarıları yapmasına rağmen maalesef çiftçi tarım ilacını bilinçsiz kullanıyor. Arı ilaçlı çiçeğe konduğu zaman ya hemen ölüyor ya da kovana gelince tüm kovanı öldürüyor. Muğla'da özellikle bu durumdan çok şikayetçiyiz."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ