Altıntop: “Madde Bağımlılığı Geleceğimizi Yok Ediyor”

Altıntop: “Madde Bağımlılığı Geleceğimizi Yok Ediyor”

Devlet Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Altıntop: “Madde Bağımlılığı Geleceğimizi Yok Ediyor”

Kısa süre önce çıkardığı ‘Bağımlılık’ isimli kitabı ile aileler başta olmak üzere toplumumuza bağımlılıkla mücadele yolları ile gençliğimizi ve geleceğimizi her geçen gün biraz daha ele geçiren uyuşturucu maddelere dair bilgiler veren Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop kitabında yer alan bilgileri haber merkezimiz aracılığı ile bir kez daha kamuoyunun bilgisine sundu.

Devlet Hast. Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop haber merkezimize yaptığı değerlendirmede uyuşturucu ve benzeri özelliğe sahip birçok madde olduğunu hatırlatıp, madde bağımlılığına bağlı hastalıkların artmasıyla sağlık hizmet harcamalarında artış kaydedildiğini ve ölüm oranlarının katlandığına vurgu yaparak  şunları kaydetti  “ Uyuşturucu maddeler kokain, esrar, ekstazi, eroin, bonzai, kötüye kullanılan ilaçlar, amfetaminler, metamfetaminler ve yeni birçok psikoaktif maddeyi içerir. Madde bağımlılığı, hastalıklarda artmaya, sağlık hizmet harcamalarında artışa ve ölüme neden olur. Bu kitap az bilinen, tehlikeli aciller grubundan sokak ilaçları ve uyuşturucular ile ilgili farkındalık oluşturmak için yazılmıştır. Söylenecek çok şey var... Az bilinen, tehlikeli aciller grubundan sokak ilaçları ve uyuşturucular ile ilgili bilgi eksiğimiz çok fazla. Bu maddeler bukalemun renkten renge girer, doğada hızla kamufle olma yeteneğine sahiptir. Uyuşturucular ve özelinde sokak ilaçları da bukalemuna benzer; semptomlarını, fiziksel özelliklerini tanımak ve adını koymak zordur. Uyuşturucu maddeler de bukalemun gibi birçok durumu taklit eden bugular verir. Sağlık profesyonellerini bile zorlayan bu maddeleri ailelerin tanımaları ve önlem almaları da zordur.

Sadece Türkiye değil; Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminde kabul edilen bağımlılıkla ilgili hedeflere ulaşmak konusunda ortak bildiri yayınlamışlardır. Bağımlılık tüm dünyanın en önemli sağlık ve sosyal sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Uyuşturucu üretimi ve ticareti, etkilenen ülkelerdeki vatandaşların yaşam kalitelerine büyük zarar vermektedir. Ülkeler; uyuşturucu kulanımından kaynaklanan sorunları önlemeye ve tedavi yöntemlerini geliştirmeye odaklanmalıdır. Uyuşturucu birçok tehlikeli bulaşıcı hastalığın (Hepatit C vb.) yayılmasında sebeplerden birisidir. Sentetik yeni nesil uyuşturucu maddeler ‘’bonzai’’ ve diğer sentetik kannabinoidler, güncel uyuşturucu raporlarından önemli bilgiler, hastaların acil servise başvuru nedenleri, maddelerin etkileri ve tedavi rehabilitasyon yaklaşımları toplumun her kesimine anlatılmalı ve herkes bilinçlendirilmelidir.  Toplumun ve geleceğimizin teminatı çocuklarımızı korumak ve aydınlatmak için bunu yapmak zorundayız. Öte yandan unutmayalım ki  ‘’İrade bağımlılığın en kesin tedavisidir.’’



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı