AFYONKARAHiSAR iLE KAYSERi ARASINDAKi SUCUK TARTIŞMASI TEKRAR ALEVLENDi

AFYONKARAHiSAR iLE KAYSERi ARASINDAKi SUCUK TARTIŞMASI TEKRAR ALEVLENDi

AFYONKARAHISAR ile Kayseri arasındaki sucuk tartışması büyüyor. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin, “Afyonkarahisarlılar Kayseri’nin sucuk ve pastır¬masının taklidini yapmıştır.” sözlerine, Afyonkarahisar Kasaplar O

Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, basın toplantısı düzenleyerek, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin sucuk ko­nusundaki sataşmasına cevap verdi. Kilci, iki gün önce, “Af­yonkarahisarlılar Kayseri’nin sucuk ve pastırmasının takli­dini yapmıştır. Afyon pastır­ma ve sucuk yapamadı. Lezze­ti noktasında sorun yaşadılar. Sucukta tam anlamıyla lezzet sağlanamadı. O nedenle yen­miyor.” demişti.

 

Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, Kilcini’nin sözlerini, ‘talihsiz bir konuşma’ ola­rak değerlendirdi. Afyonkarahisar’da günlük 50 ton su­cuk üretim yapıl­dığını, lezzeti, tat, müşteri memnuni­yeti ve baharat ka­rışımı olarak tercih edilenin de Afyon Sucuğu olduğunu ile­ri süren Yörük, şunları söyle­di:

 

“Kayseri Mantısı’nın kalite­sini kabul ediyoruz. Bu konu­da Kayseri, Türkiye değil dün­ya birincisi de olabilir. Ama sucuk deyince akla yıllardır Türkiye’de değil tüm dünyada tadıyla, baharat karışımıyla, müşteri memnuniyeti ile rek­lamsız ilk akla Afyonkarahisar gelir. Afyonkarahisar, sucuğu taklit etmez fakat edilmeye ça­lışılmaktadır. Türkiye’de su­cuk ve pastırma üreten yer­ler Afyonkarahisar ve Kayse­ri ile sınırlı değildir ki Kayseri pazarın yüzde 60’ına sahip ol­sun. Ancak, Türkiye’de 81 ilin 81 inde de sucuk ve pastır­ma üretilmektedir. Fakat lez­zet, tat, müşteri memnuniyeti ve baharat karışımı olarak ter­cih edilen Afyonkarahisar su­cuğudur.”

 

Türkiye’de büyük baş hay­van kesimi sıralamasında bi­rinci olan Afyonkarahisar’ın ülkenin ‘et başkenti’ olduğu­nu öne süren Yörük, sucuk ve pastırma yapımında son dere­ce modern entegre fabrikala­rının her geçen gün sayısının artmasının sucuk ve pastır­ma pazarının çok eskilerden kalan Kayseri merkezi imajını yıktığını kaydetti.

 

MALZEMELER AFYONKARAHİSAR’A ÖZGÜ

 

Sucuk ve pastırma yapımında kullanılan katkı malzemeleri­nin Afyonkarahisar’a özgü ol­duğuna dikkat çeken Yörük, şöyle konuştu:

 

“Baharatın ayarı ve ölçüsü Kayseri sucuk ve pastırması ile kıyaslanamayacak derecede mükemmeldir. İnsanlara ver­miş olduğu damak zevki gün­lük üretimin 50 tonu geçme­sinden de bellidir. Sadece Af­yonkarahisarın günlük 50 ton sucuk üretimi yapması duru­munda nasıl oluyor da Kayseri diğer illerdeki üretimi hiçe sa­yarak sucuk ve pastırma paza­rının yüzde 60’ına sahip olu­yor. Bu akla ve mantığa uygun değildir. Amaç kendi ürünleri­ni pazarlama reklamı ise bunu diğer üretim yapan illerin hak­larını gasp edip inkar yoluna gidilmesi hakkaniyet ölçüleri ile bağdaşamayacak kadar va­him bir açıklamadır.”

 

İkbal, Cumhuriyet, Ahmet İpek, Dan-et gibi pek çok fir­manın hijyen şartları mükem­mel olan tesisleri ile şehirle­rinde kurulu olduğuna dikkat çekti.

 

“AFYON SUCUĞU

 

KAYSERİSUCUĞUNUN

 

LEZZETİNDE DEĞİLDİR”

 

Kayseri Ticaret Odası Başka­nı Hasan Ali Kilci’nin Başnış­manı Murat Yerlikhan da iki il arasında sucuk ve pastır­ma konusunda bir rekabet ol­duğunun yıllardır bilindiğini söyledi. Yerlikhan, oda başka­nı Hasan Ali Kilci’nin iki ilin sucukları arasındaki lezzettin farklılığını vurgulamaya çalış­tığını ifade ederek, şunları dile getirdi:

 

“Buradan şunu söylemek istiyoruz; Biz sucuğumuzu ge­leneksel yöntemler ve ona ya­kın tekniklerle üretiyoruz. Bu nedenle bizim damak lezzeti­miz diğerlerine göre farklıdır. Bu bir damak tadıdır. 18. yüz­yıldan bu yana Kayseri sucu­ğunun lezzeti değişmemiştir. Kayseri sucuğunun coğrafi işa­reti bizdedir. Kayseri sucuğu imal etmek isteyenler bizden izin almak zorundadır. Kaldı ki Afyon sucuğu da tescillidir. Ancak, Afyon sucuğu Kayse­ri sucuğunun lezzetinde değil­dir. Kayseri sucuğunun lezzeti geleneksel sucuğun lezzetinin aynısıdır.”

 



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da