KAYSERi, SULANABiLiR ARAZi BAKIMINDAN TÜRKiYE ORTALAMASINI GEÇECEK

 KAYSERi, SULANABiLiR ARAZi BAKIMINDAN TÜRKiYE ORTALAMASINI GEÇECEK

ŞU ANDA il genelinde tarım arazilerinin sadece yüzde 13’ünde sulu tarım yapılabiliyor. Bu oranın yüzde 26’ya çıkmasıyla birlikte Kayseri, sulanabilir arazi miktarı yüzde 20’lerde olan Türkiye ortalamasının da üstüne çıkmış olacak.

Sulanabilir alan oranının dü­şük olması nedeniyle bitki­sel üretimde geri illerden bi­risi olan Kayseri’ye, yeni hiz­mete giren barajlar hayat ve­recek. Son yıllarda Gıcık Tü­neli, Bahçecik, Sarıoğlan ve Yamula barajlarının su­lama kısımları için önem­li adımlar atıldı. Bahçecik Barajı’nda sulama kanalla­rı için 2009 ve 2010 yılların­da 7 milyon 500 bin lira, Sa­rıoğlan Barajı sulama kanal­ları için de 8 milyon lira öde­nek aktarıldı. Tarım ürünle­ri çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik yapılan yatırımlarla birlikte ilde sulanabilir alan oranı da artacak. Daha önce 670 bin hektar tarım arazi­si bulunan kentte, bu oranın sadece yüzde 13-14’lük bö­lümünde sulu tarım yapıla­biliyordu. Barajlar ile gölet­lerin tam olarak hizmete gir­mesinin ardından ise sulana­bilir arazi oranının iki katı­na çıkarak yüzde 26-27’lere çıkması bekleniyor. Böylece Kayseri’de sulanabilir tarım arazisi yüzde 20’lerde olan Türkiye ortalamasının da üs­tüne çıkmış olacak.

 

Karasal iklimin hakim oldu­ğu Kayseri’de bitkisel üre­tim açısından iklimin kısa olduğunu ifade eden Kayse­ri Gıda, Tarım ve Hayvancı­lık İl Müdürü Aydın Çalış­kan, kentte mayıs ayının or­tası ve ekim ayının başların­da don olaylarının görülebil­diğini ifade etti. Don olayla­rının bitki üretimini kısıtla­yan bir etken olduğunu vur­gulayan Çalışkan, sulu ta­rımın da bitkisel üretim­de önemli bir kriter olduğu­nun altını çizdi. İl genelinde 670 bin hektar tarım arazi­si bulunduğunu belirten Ça­lışkan, ancak bu arazinin sa­dece 100 bin hektarlık kıs­mının sulanabilir olduğunu kaydetti. Sulanmayan arazi­de yetiştirilen bitki çeşitliliği­nin çok kısıtlı olduğunu dile getiren Çalışkan, son yıllar­da tamamlanan baraj, gölet ve sulama kanallarının tam olarak hizmete girmesiyle birlikte ilde sulanabilir ara­zi miktarının iki katına çıka­cağını söyledi. Böylece ilde­ki tarım arazilerinin yüzde 26’sında sulu tarım yapılabi­leceğini ifade eden Çalışkan, “Türkiye genelinde sulu ta­rım yapılan alan oranı yüzde 20’ler civarında. Kayseri ola­rak biz Türkiye ortalaması­nın biraz üstüne çıkmış ola­cağız. Sulanabilir alan saye­sinde bölge çiftçisinin de ge­liri önemli oranda artacak.” şeklinde konuştu.

 



Sosyal medya fenomeni toprağa verildi

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti