5 YILDIZLI ZAFER

5 YILDIZLI ZAFER

Bakan Yıldız, Türkiye’nin geriye dönük “kamburlarının”, “yüklerinin” bulunduğunu belirtirken, bunlardan birinin de İstanbul Anadolu yakasında elektrik dağıtım hizmetini yürüten ve Danıştay tarafından imtiyaz sözleşmesi feshe

AKTAŞ Elektrik’in küçük ortak­ları ile açtığı ve 8-9 yıldır devam eden davayı kazandıklarını ve bunun temyizinin bulunmadığı­nı bildiren Yıldız, “Kazanılan bu dava ile Türkiye’nin geriye dö­nük yüklerinden, kamburların­dan bir tanesi atılmış oldu. Eğer biz bu davayı kaybetmiş olsaydık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan­lığı olarak yaklaşık 245 milyon Dolar ödemek zorunda kalacak­tık. O da bizi tabi yapacağımız işlerden alıkoyacaktı” dedi.

 

Söz konusu imtiyaz sözleşmesi­nin 1990’lı yıllarda imzalandığını belirten Yıldız, “İmtiyaz hakkının vermiş olduğu bır kısım görevi­ni yapmayla ilgili tanımlar vardı. O tanımlara ne kadar uyulmu­yorsa, o kadar da tabi Enerji Ba­kanlığı bunu değerlendirmek du­rumunda. Gerekli ikazlar, zama­nında ihtarlar yapılmış olmasına rağmen, kanun dışı davranışla­ra devam edilmiş olması sonun­da Danıştay’ın bu imtiyaz hak­kını feshetmesiyle, geri almasıy­la nihayetlendi. Biz de tabi ki Avrupa’daki davaları takip ettik” şeklinde konuştu.

 

“Edinimlerini yerine getirme­yen, kanuni haklarını uygun kul­lanmayan” şirketin imtiyaz hak­kının feshedilmesine dönük Danıştay’ın vermiş olduğu ka­rarın, uluslararası hukukta da haklı bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, bu kararın hem hukuk çevrelerine hem de enerji sektö­rüne çok önemli bir örnek teşkil ettiğini düşündüğünü söyledi.

 

Libananco davası kapsamında ilişkili bağlı şirketlerle beraber 5 dava bulunduğunu, bunun mad­di yükünün 250 milyar Dolar ol­duğunu hatırlatan Yıldız, bunları teker teker kazandıklarını söyle­di. Enerji ve Tabii Kaynaklar Ba­kanı Yıldız, şöyle devam etti:

 

“Libananco davasının ardından, Aktaş davası bizim en önemli da­valarımızdan bir tanesiydi. Avru­pa İnsan Hakları Mahkemesin­de küçük ortaklarla beraber açı­lan ve ‘hak gasbı’ gibi cümlele­ri ihtiva eden bir konuydu, ama şükürler olsun onu da kazanmış olduk. Böylelikle Enerji Bakanlı­ğı tarafından bir hak gasbı yapıl­madığı tescillenmiş oldu.

 

Şu anda geriye dönük bu ma­nada yaklaşık 2-3 tane dava­mız kaldı. Bunları da çözdükten sonra ileriye daha rahat ve daha emin adımlarla yürüyebileceğiz diye düşünüyorum. Bu davalar kömür tahsisleriyle alakalı, bir kısım barajlarla alakalı konular. Arkadaşlarımız bu konuda çalı­şıyorlar, orada da iyi sonuç ala­cağımızı düşünüyorum.”

 

Davanın bir başka önemli ya­nının da özel hukuk bürolarıy­la çalışılmamış olması olduğunu belirten Yıldız, bunun yalnızca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan­lığının hukuk bürosunun bir ba­şarısı olduğunu söyledi.

 

Bakanlık olarak hukuk bölümü­ne çok ciddi takviyeler yaptıkla­rını ve bunun çok faydasını gör­düklerini anlatan Yıldız, “çok iyi hukukçularımız var, işi çok iyi takip eden arkadaşlarımız var, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyo­rum. Bu anlamda yardım aldığı­mız Hazine avukatlarına, Maliye avukatlarına ve diğer bütün ilgili hukuk alanında emeği geçen bü­tün arkadaşlarımıza teşekkürle­rimi sunuyorum” diye konuştu.

 

 

ŞIRKETIN ITIRAZ

 

IMKANI BULUNMUYOR

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan­lığından edinilen bilgiye göre, söz konusu kabul edilemezlik kara­rı kesin nitelik taşıyor ve başvu­ran Şirket konumundaki Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş. açısından itiraz imkanı bulunmuyor.

 



1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı