3 MİLYAR DOLAR ÖDÜYORUZ

3 MİLYAR DOLAR ÖDÜYORUZ

Tıbbi cihaz ve sarf malzemelerine yılda 3 milyar dolar ödüyoruz -Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Palancıoğlu: -''Sağlık sektöründe tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri için her yıl yurtdışına 3 milyar dolar ödeniyor. Bu cihazların ve

Zafer Barış - Kayseri, Yozgat ve Sivas illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Palancıoğlu, ''Sağlık sektöründe tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri için her yıl yurtdışına 3 milyar dolar ödeniyor. Bu cihazların ve sarf malzemelerinin bir kısmını ülkemizde üreterek cari açığın önemli bir bölümünü karşılayabiliriz'' dedi.

      Ajansın kapsadığı illerde ''Sağlık Endüstrisi'' kurulması için çalışma başlatan ve tıbbi cihaz ile malzemelerinin üretimini hibe yoluyla destekleyen Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Dr. Palancıoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

      Palancıoğlu, Anadolu'da sağlık sektöründeki yatırımların son zamanlarda arttığını, ancak henüz istenilen düzeyde olmadığını ifade ederek, ''Bölgemizde başta Kayseri olmak üzere, Sivas ve Yozgat illerinde sağlık sektörü adına bazı üretimler var ve biz bunları Ajans olarak destekliyoruz. İdrar torbası, hasta yatakları, cerrahi malzeme ve implant ile lens üretimiyle ilgili projelere hibe destekleri sağladık. Bundan sonraki süreçte de Ajansımızın sağlık endüstrisine yönelik mali ve teknik destekleri artarak devam edecek. Bu kapsamda 2012 yılında da sağlık sektörü ile ilgili Ajansımıza ulaşan projeler de inceleniyor'' diye konuştu.

     

     -Sağlık Sanayi Müsteşarlığı kurulacak-

    

     Ajansın, yurt dışından ithal edilen medikal ve sarf malzemelerinin bölgede üretimini sağlamak ile bazı tıbbi cihazların bölgede üretimi için ortak yatırım imkanlarını araştırmak gibi çalışmalar da yaptığını anlatan Palancıoğlu, şöyle devam etti:

      ''Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı benzeri bir Sağlık Sanayi Müsteşarlığı kurulması planlanıyor. Ayrıca, Bakanlığın teşkilat yapısındaki değişiklikle de illerde İl Sağlık Koordinatörlükleri oluşturulacak. İllerdeki sağlık kuruluşları, tıbbi cihaz ve malzeme ihtiyaçlarını, İl Sağlık Koordinatörlüklerine bildirecek, Koordinatörlük de Sağlık Sanayi Müsteşarlığına iletecek. Müsteşarlık, kamu sağlık kuruluşlarının cihaz ve malzeme alımlarını yönlendirecek. Ayrıca, Savunma Sanayi'nde başarılı bir şekilde uygulanan yurtdışı alımlarındaki offset uygulaması, sağlık sektöründe de uygulanacak. Çıkılacak yurtdışı ihalelerde, cihazın bir kısmının yerli üretim olması şartı konulacak. Böylece, alımlarda yerli üretimin katkısı aranacak. Böyle bir uygulama ise yerli sağlık sanayi firmaları ile yatırımcılarına önemli bir imkan sunacak.''

     

     -Yerli üretim cari açığı azaltacak-

    

     Palancıoğlu, yurtdışı alımlarıyla ilgili ihalelerde, alınacak cihazın bazı bölüm ve aksamları ile parçalarının Türkiye'de üretilmesi şartının konulacağını vurgulayarak, ''Dünya sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan bir firmadan gelişmiş bir cihaz alınacaksa, o cihazın bazı parçalarının Türkiye'de üretilmesi şartı olacak. Sağlık sektöründe tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri için her yıl yurtdışına 3 milyar dolar ödeniyor. Bu uygulama ile yurtdışına ödenen para düşerken, ülkemizdeki sağlık sektörünün gelişmesi için de önemli bir destek sağlanacak. Tıbbi cihazların ve sarf malzemelerinin bir kısmını ülkemizde üreterek, cari açığın önemli bir bölümünü karşılayabiliriz'' dedi.

      Türkiye'de ve özellikle Anadolu'da sağlık sektörünün gelişmesi için, üniversite-sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu bildiren Palancıoğlu, ''Bu nedenle, Ajans olarak, üniversiteler, İl Sağlık Müdürlükleri, Organize Sanayi Bölgeleri, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, iş adamları dernekleri, özel sağlık kuruluşları gibi farklı kesimlerin temsilcileri ile Kayseri-de görüşmeler yaptık, bundan sonraki süreçte Yozgat ve Sivas illerinde de benzer çalışmalar yapacağız. Bu nedenle bölge illerinde Sağlık Endüstrisi Platformu-nu oluşturmak üzere çalışma başlattık. Platform, başta Kayseri olmak üzere Sivas ve Yozgat illerindeki sağlık alt yapısını değerlendirip, neler yapılabileceğini ortaya koyacak'' diye konuştu.

      Ajansın kapsadığı illerde, sağlık sektöründe yatırım yapacak olan girişimcilere, Ajans olarak ücretsiz fizibilite raporu hazırlayacaklarını da kaydeden Palancıoğlu, ''Ajans olarak bu tür yatırımları hibe olarak destekliyoruz. 2012 ve sonraki yıllarda da desteklerimiz devam edecek'' dedi.



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı