3. KÜLTEPE EKONOMİ ZİRVESİ

3. KÜLTEPE EKONOMİ ZİRVESİ

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK: ”KARABORSAYA ASLA MÜSAADE ETMEYİZ”

ASKON Kayseri Şubesince tertiplenen ‘Kültepe Ekonomi Zirvesi'ne onur konuğu olarak iştirak eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank korona virüsünün dünya genelinde hızla yayılması sonucu ortaya çıkan başta koruyucu maske olmak üzere tıbbı malzemelerde yaşanan yoğun talep ani fiyat artışlarına dikkat çekerek "Medikal ve koruyucu malzemelerle ilgili olarak da üreticilerimizle koordine halindeyiz. Türkiye’deki ihtiyacın kat kat üstünde kurulu kapasitemiz var. Bunun için üretimin önemli bir kısmı zaten ihraç ediliyor. Vatandaşlarımızın gönlü müsterih olsun. Karaborsa oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

ASKON Kayseri Şubesince tertiplenen ‘Kültepe Ekonomi Zirvesi'ne onur konuğu olarak iştirak eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılımcılara hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında da sözlerine dünya tarihinin en eski ticaret ve ekonomi yerleşkesi olan Kültepe’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı ve “Ticaret bu topraklarda doğdu, gelişti ve tüm dünyaya yayıldı dersek sanırım hata yapmış olmayız. Burada açığa çıkarılan kil tabletleri Anadolu’da keşfedilen en eski yazılı belge olma özelliğini taşır ve Anadolu tarihinin çok önemli bir bölümünü Kültepe aydınlatmıştır” ifadesini kullandı.

Sözlerinin devamında Türkiye'nin, bölgesindeki zorluklarla her gün neredeyse yeni bir sınamayla baş etmek durumunda olduğunu vurgulayan Bakan Varank "Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Tarihimizin, inandığımız değerlerin, umut olduğumuz mazlumların yükü omuzlarımızda. Attığımız her adımın, aldığımız her kararın ülkemize, bölgemize doğrudan sonuçları olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Kayserililerin de çok iyi bileceği bir deyimle sırtımızda yumurta küfesi taşıyoruz. O yüzden sorumluluğumuz çok büyük. Yaşadığımız bu bölgede, hem ülkemizi büyütmek, hem kendi bağımsız politikalarımızı sürdürmek hem de ulusal güvenliğimizi teminat altına almak, inanın adeta ipin üstünde sırıkla yürümeye benziyor. Birçok Avrupa ülkesinin belki de 10 yıllarca karşılaşmayacağı problem ve krizle biz birkaç saat içinde karşılaşabiliyoruz." Değerlendirmesinde bulundu.

Suriye’de, Irak’ta, Libya’da ve Türkiye içinde verdikleri mücadelelerin ortada olduğuna işaret eden Bakan Varank, "Şehitler veriyoruz, Rabbim hepsine rahmet etsin. Yaralılarımıza acil şifalar versin. Ödediğimiz bedeller, yaşadığımız acılar elbette çok büyük. Ama verdiğimiz mücadeleyi milletimizin çok iyi gördüğünü, çok iyi tahlil ettiğini biliyoruz. Ülkemizin güvenliğinden ödün vermeden, milletimizin refahını yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, gece gündüz demeden bu mücadeleyi bilfiil yürütüyor. Hükümetimiz yine aynı şekilde hedefe kilitlenmiş bir şekilde çalışıyor. Siz değerli iş insanlarımızın, bu mücadelede vermiş olduğunuz desteklerinizi biliyoruz. Ülkenin sorunları karşısında sorumlu bir şekilde, devletimizden milletimizden yana tavır alıyorsunuz. Allah sizlerden de razı olsun." şeklinde konuştu.

Dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğini, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, zaten birçok yapısal problemle karşı karşıya olduklarının altını kalın çizgilerle çizen Bakan Varank, şimdi buna bir de koronavirüs salgınının eklendiğini belirip, işin insani boyutunun yanı sıra, ekonomik etkilerinin de belirsizlikleri artırdığını vurgulayarak "Çin, çok kritik bir global oyuncu. Küresel üretimin beşte birini tek başına gerçekleştiriyor. Tedarik zincirlerinde stratejik bir pozisyona sahip. Dolayısıyla Çin’deki bir tıkanma, daralma, pek çok ülkeyi ciddi biçimde sarsabilir. Uluslararası kuruluşlar 2020 yılına ilişkin büyüme tahminlerini aşağıya çekiyor. Bakıyorsunuz, hava trafiğinde ciddi bir düşüş var. Uluslararası toplantılar, konferanslar, iş fuarları iptal ediliyor. Merkez bankaları ancak telekonferanslar yoluyla bir araya geliyor, atılabilecek adımları tartışıyorlar. ABD Merkez Bankası olağanüstü toplandı, bir anda 50 puanlık faiz indirimi yaptı. IMF ve Dünya Bankası birbiri ardına finansman paketleri açıkladı. Yani herkes bir taraftan da bir şeyler yapmaya çalışıyor."dedi.

Bakan Varank yaşanan bu gelişmelerin bize etkisinin ne olacağı konusun da da ise "Elbette konuşmak için erken. Tedarik yetersizliğinden kaynaklanabilecek etkileri sürekli takip ediyor, hammadde ve yarı mamul tedarikinde olası daralmalara ilişkin yol haritamızı belirlemeye çalışıyoruz. Bu manada sanayi odaları ve üreticilerle yakın irtibat halindeyiz. Koordinasyonu en üst seviyede tutuyoruz. Sanayicilerimizin de global piyasa dinamiklerini yakından izlemesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Bakan Varank İşin bir de sağlık ekipmanları ayağı olduğunu hatırlatıp tıbbi malzemelerde yaşanabilecek fahiş fiyat artışlarına ve karaborsa oluşmasına asla müsaade edilmeyeceğinin altını kalın çizgilerle çizerek "Medikal ve koruyucu malzemelerle ilgili olarak da yine üreticilerimizle koordine halindeyiz. Türkiye’deki ihtiyacın kat kat üstünde kurulu kapasitemiz var. Bunun için üretimin önemli bir kısmı zaten ihraç ediliyor. Vatandaşlarımızın gönlü müsterih olsun. Karaborsa oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Aynı zamanda yurt dışından alınan ara mamullerin yerli üretimi için de çalışmaları hızlandırdık. Üreticilerle Ar-Ge merkezlerini bir araya getiriyoruz. Böylece sahada kullanılan ve herkesin rahatlıkla erişebileceği daha da düşük maliyetli ürünlerin önü açılacak. Sağlıktan ticarete, sanayiden turizme, ulaştırmadan milli eğitime varıncaya dek tüm bakanlıklarımız bu konuda yekvücut oldu.İşi en başından bu yana büyük bir titizlikle ele alıyoruz. Bundan sonra da aynı hassasiyeti sürdüreceğiz." diye konuştu.

Yalın üretimi ve dijital dönüşümü, uygulamalı olarak öğretmek için Ankara ve Bursa’da model fabrikalar kurduklarını hatırlatan Varank, "Buradan müjdesini vereyim. Kayseri’deki yalın üretim merkezini inşallah haziran ayında açacağız. Sanayicilerimiz mutlaka buralarda verilen eğitimlere katılmalı. Doğru yöntemleri uyguladıktan sonra, ilave hiçbir maliyete de katlanmaksızın, üretimde verimliliği getirecek yalın dönüşümü sağlayabilirsiniz."müjdesini paylaştı.

 

Reel sektörün bu yolu kendileri ile yürümesi, ülkenin potansiyeline çok daha güçlü bir şekilde güvenerek ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Varank "Geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle inşallah pek çok ülkenin gıptayla takip ettiği yeniliklere imza atacağız. Bakınız, Bahar Kalkanı Harekatı bir şeyi çok net bir biçimde ortaya koydu. Üretiyorsanız, varsınız. SİHA’larımızın başarısı, cephedeki Mehmetçiğimizin işini kolaylaştıran kuvvet çarpanı olmanın yanında, aslında tüm dünyanın dikkatini de Türkiye’ye çekti. Savunma sanayisindeki bu gururu, sanayinin diğer alanlarında da yaşamak istiyoruz. Bunun kahramanları da üreticiler, girişimciler, yani sizler olacaksınız. Türkiye tüm alanlarda yenilikçi bir dönüşümün içinde. Bu dönüşümü daha da hızlandırmak üzere herkesin fikrine, bilgisine ve özgün bakış açısına ihtiyacımız var. Her birinizle çalışmak istiyoruz. Ancak bu şekilde küresel düzende hak ettiğimiz üst basamaklara çıkabiliriz." Dedi.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da