2 LİRAYA ÜRETTİLER

2 LİRAYA ÜRETTİLER

50 liraya ithal edilen ameliyat malzemesini 2 liraya ürettilerKayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi kulak-burun-boğaz cerrahisi ekibi, kulak ameliyatında kullanılan ve 50 liraya ithal edilen sistemi yerli malzemeler kullanarak 2 liraya üretti. Ekibin, bu

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir yandan kaliteli bir sağlık hizmeti verilirken bir yandan da tıbbı anlamda kullanılan bazı malzemelerin yerli üretimi konusunda çalışmalar olduğunu ifade etti.

    Öksüzkaya, bu çalışmalardan birisini Kulak-Burun-Boğaz Polikliniği'nin cerrah ekipleri tarafından yapıldığını ifade etti. Kulak ameliyatında kullanılan sulama sisteminin yerli üretim olarak kullanıldığını ve bunun da hastanenin giderlerini azaltma adına önemli katkı sağladığını anlattı. Ahmet Öksüzkaya, bu çalışmayı yapan Doç. Dr. Mehmet Akif Somdaş’a ve ekibine teşekkür etti.

    Kulak Burun Boğan Polikliniği Şefi Doç. Dr. Mehmet Akif Somdaş, 50 liraya ithal edilen kulak ameliyatında kullanılan sistemi kendi çabalarıyla tamamen yerli olarak 2 liraya ürettiklerini belirtti.

    Sistemin çalışmasıyla ilgili bilgiler de veren Doç. Dr.Somdaş, şu bilgileri verdi: “Kulak ameliyatlarında kullanılan TUR sistemi vardır. Diş doktorlarımızın dişimize dolgu yaparken kullandığı cihazın biraz büyük ve güçlü olanıdır. Bu cihazla kulağın arkasındaki kemiğin içini temizliyoruz. Sistem çalışırken bir yandan su kullanılıyor. Aksi takdirde kemik yanar. Sulama sistemi kemiğin yanmasını da engellemektedir. Bu sistem, sisteme entegre olduğu için ihale sırasında gerekli şartlar oluştuğundan, bu sisteme uygunda malzeme alınması zorunluluğu nedeniyle 50 liraya mal oluyordu. Biz bu yıkama, sulama sistemini klasik serum setine bir takım eklemeler yaparak 2 liraya mal ettik. Böylece 25 kat ameliyat maliyetini ucuzlattık. Sistem aynı şekilde orjinali gibi çalışmaktadır. Maksat suyu aletin uçuna iletmesidir. Başarılı olarak sistem çalışıyor.”

    “Günlük nispeten bu ameliyatlar uzun olduğu için bu sistem bir hastada bir kez kullanılıyor.” diyen Somtaş, “Bunu diğer hastanelere öneririz. Maliyeti olmadığı için önerilir. Ama sisteme entegre için her arkadaşın kendisinin oluşturması gerekir. Çok rahat bir şekilde başka yerde de kullanılabilir. Diğer cerrah arkadaşlarımızın kullanmasını öneririz. Günlük en az iki vaka alıp ameliyat ediyoruz.” diye konuştu.

    Yerli sistemi Doç. Dr. Mehmet Somdaş başkanlığındaki sağlık memuru Hayrullah Şahin, hemşire Emel Önal, anestezi teknisyeni Gökay Türker ve personel Bayram Bozok'tan oluşan Kulak Burun Boğaz Kliniği ekibi üretti.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı