2019 ARABULUCULUK İÇİN VERİMLİ BİR YIL OLDU

2019 ARABULUCULUK İÇİN VERİMLİ BİR YIL OLDU

Yarımçam: “2019 verilerine göre ilimizde ticari uyuşmazlıklarda % 57, iş hukuku uyuşmazlıklarında ise % 65 oranında başarı sağlandı”

Alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlıklarda dava şartı haline getirilen ve 1 Ocak 2019'dan itibaren başlanan arabuluculuk uygulamaları açısından ilk yılın nasıl geçtiğine dair haber ekibimize değerlendirmelerde bulunan Arabuluculuk Derneği Başkanı Avukat Şirin Yarımçam çok verimli bir yılın geride kaldığını vurgulayarak “2019 verilerine göre ilimizde ticari uyuşmazlıklarda % 57, iş hukuku uyuşmazlıklarında ise % 65 oranında başarı sağlandı” ifadesini kullandı.

1 Ocak 2019'dan itibaren hayata geçirilen ve Adalet Bakanlığınca alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlıklarda dava şartı haline getirilen arabuluculuk uygulamalarının ilimizdeki karnesini haber ekibimizle paylaşan Arabuluculuk Derneği Başkanı Avukat Şirin Yarımçam ilk yılda son derece iyi sonuçlar alındığını ve verimli olarak nitelendirilecek bir yılın geride kaldığını vurgulayarak şunları kaydetti. “Arabuluculuk 2019 için çok verimli bir yıl olarak geçti. Bizim genel yargının olumsuz dezavantajlarını insanlar tercih etmeyip kendi aralarında ihtiyari arabuluculuk dahil birçok arabuluculuk yolunu seçmiştir. Daire başkanlığınca bu konuya ilişkin istatistiklerde yayınlanmıştır. Bu verilere baktığımız zaman ticari uyuşmazlıklarda %57 oranında başarı sağlandığı görülüyor. Tabi bunun biraz daha gelişmesi gerekiyor. Yine iş hukuku uyuşmazlıklarına baktığımız zaman 2019 yılında %65 başarı sağlanmış durumda. İş hukuku uyuşmazlıklarında oran çok yüksek zaten. Kayseri’de yürüttüğümüz arabuluculuklarda şu öne çıkıyor. Çalışanlar veya işverenler güzel bir şekilde gönül rızası ile ayrılmak istiyorlar. Ben bu konuda ilimizdeki tüm çalışan ve işverenlere teşekkür etmek istiyorum. Daha çok artmasını diliyorum. Dava şartını tercih etmeden herkesin bir işçisiyle uyuşmazlık yaşadığında kendi ihtiyari arabuluculuğu tercih etmesini ve güzel bir denge oluşturarak arabuluculuk faaliyetini yürütmelerini tavsiye ediyorum. Yine bizim ihtiyari arabuluculuk sürecinde büyün uyuşmazlıkların %97 oranında anlaşma ile sonuçlandığını görüyoruz. İhtiyari arabuluculukta, arabuluculuğa neden olan konularda kira, tahliye, her türlü sözleşmesel ilişki kamu düzenini ilgilendirmeyen bütün hukuki konularda ihtiyari arabulucuğa gidiyoruz. Zorunluluk olmadan biz sorun yaşadığımız zaman kendimiz gönüllü olarak arabulucuya gidiyoruz ve karşı tarafı da sürece davet ediyoruz. Burada önemli olan şudur. Gönüllü olarak kendimiz gittiğimiz zaman bir taraf zaten sürece kendi dahil olduğu için diğer tarafı da arabulucu bazı teklifler de bulunarak sürece dahil ediyor ve %97 başarı oranı sağlanıyor. İnsanlar için ben şunu tavsiye ediyorum. Bazı krizleri yönetirken daha kısa ve etkin bir yol varsa bu tür uyuşmazlıklarda arabulucuya gitmelerini tavsiye ediyorum. Daha kapsamlı ve yargılamanın anlam ifade edeceği noktalarda da genel yargı yolunu tavsiye ederim. Arabuluculuk konusu başarısız sonuçlanırsa zaten genel yargıya gidiyoruz. Bire bir karşı karşıya geleceğimiz insanlarla uyuşmazlıklarda dostane çözüm yolları arayarak arabulucuya gitmelerini öneririm. 2020 yılı içinde daha başarılı sonuçların uygulanacağı bir yıl olmasını diliyorum”


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”

Yasa dışı ava suçüstü: 2 şahıs yakalandı

10 milyon porsiyon çorba ikramı

"kantinler daha fazla denetlensin" çağrısı

Geleceğin tenisçilerine madalyaları verdi

Yeni proje: ‘Sokak Hayvanları Köyü’

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor