150 BİN DOKTOR

150 BİN DOKTOR

ZORUNLU OLARAK SİGORTALANIYOR

HABERİ İZLE

150 bin doktor  zorunlu olarak  sigortalanıyor… Tüm Hastalar Artık Doktor Hatasına Karşı Güvence Altında… 150 bin hekimin tamamı, mesleki faaliyetleri sırasında hastalarına verecekleri zararlara karşı sigortalandı. Söz konusu sigorta iel ilgili olarak haber  ekibimize değerlendirmelerde bulunan  Türk Tabipler Birliği Kayseri Şubesi ve  Erciyes Üniversitesi Öğretim Pr.Dr. Tıbbı uygulama hatası iddiasıyla yargıya taşınan olaylarda  son yıllarda dünya da olduğu gibi ülkemizde ve şehrimiz dede artışlar göze çarpmaktadır.  İlimizde 2008 yılında  sadece 10 dava yargıya yansımışken , dava sayısı  2015'de 36'ya yükselmiştir” ifadesini kullandı….

Sigorta şirketlerinin doktor hataları nedeniyle ödediği hasarlar hızla artarken, tazminat talebi için açılan davaların sayısı ise bin 200`e ulaştı. 2010 yılında uygulamaya giren yasa ile tüm hekimlere, mesleki faaliyetleri sırasında hastalarına karşı verecekleri zararlara karşı Tıbbi Kötü Uygulama Sorumluluk Sigortası`nı yaptırma zorunluluğu getirildi. Bu çerçevede son 5 yıldır serbest, kamu ya da özel sağlık kurumlarında çalışan tüm doktor ve diş hekimleri; başta hastanın vefatı ya da sakat kalması sonucu talep edilecek maddi, manevi tazminatlar olmak üzere, ek tedavi taleplerine karşı sigortalanıyor.

Zorunlu olmasından dolayı da sigorta yaptırması gereken 150 bin hekimin tamamına yakını da sigortalandı. Sigortanın hem primleri hem de teminatları Hazine tarafından belirleniyor. Sigortanın teminatı, her bir olay için 400 bin TL`yi geçmiyor. Primler ise doktorların mesleki risk gruplarına göre yıllık 150 lira ile 750 lira arasında değişiyor.

Son 4 yılda ise sigorta şirketleri doktor hatalarından dolayı toplam 6.5 milyon lira tazminat ödedi. Sadece 2014 yılında ödenen tazminat tutarı ise 2.5 milyon TL`ye yaklaştı.

Ancak hekim sorumluluk sigortasındaki temel sorun, tazminat taleplerinin çoğunun dava aşamasından olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle sigorta şirketleri henüz yüksek tazminatlarla karşılaşmadılar. Bugün için doktor hatalarından dolayı açılmış davaların sayısı ise bin 200`ü buluyor ve dava sayısı da hızla artıyor. Davaların sonuçlanması ile birlikte de doktor hatalarından kaynaklı tazminatların ciddi boyutlara ulaşması bekleniyor. Bugüne kadar ödenen 6,5 milyon liralık tazminat ise sonuçlanan davalar ve hekimle hastanın uzlaşması sonucu ödenen tazminatlardan oluşuyor.

Bütün bu verilerin ışığında  ‘Tıbbi kötü uygulama sorumluluk sigortası'nın ilimiz ve ülkemiz tıp dünyasındaki etkileri  ve ilimizdeki hekim hatalarından kaynaklı yanlış tedavi davalarına ilişkin bilgisine başvurduğumuz Türk Tabipler Birliği  Kayseri Şube Başkanı  Pr.Dr. Suat  Ökten haber  ekibimize yaptığı değerlendirmede Tıbbı uygulama hatası iddiasıyla yargıya taşınan olaylarda  son yıllarda dünya da olduğu gibi ülkemizde ve şehrimiz dede artışlar göze çarpmaktadır. Şehrimizde yapılan bir doktora çalışmasında 2008 yılında 10 olayın yargıya taşıması  söz konusu iken,  2009'da 12, 2010'da 17, 2011'de 13, 2012'de 20 ve 2013'de zirve yapıp 36 vaka  yargıya taşınmıştır” ifadesini  kullandı….

Pr.Dr. Öktem yaşanan bu artışın nedenleri konusunda  ise  şunları kaydetti… Bu artışların tabii ki çeşitli nedenleri vardır. Örneğin; şikayet etmenin kolaylaşması veya bazı sağlık alanda kendini yetiştirmiş olan Hukuk Bürolarını devreye girmesi. Vatandaşın kendi hakkını daha rahat şekilde arayabilmesi. Türk Tabipler Odası olarak biz bunların hiçbirine karşı değiliz. Sadece yargıya gitmemesi gereken  bazı olayları yargıya taşıyıp bir şeyleri tutturabilirsek buradan menfaat  elde  ederiz şeklinde olan kişilerin bazı çalışmaları var. Onlar bizi rahatsız ediyor. Yoksa hekim iyi ve kötü durumda bile hesabını vermelidir” 

 ‘Tıbbi kötü uygulama sorumluluk sigortası' na dair  yaptığı  değerlendirmede  Biz zorunlu olarak sigortalanıyoruz. 1-2-3-4 gibi 4 kademe olarak sigortalanıyoruz. En küçük riskten en yüksek riske kadar. Mesela en yüksek riski ödeyenler beyin cerrahisi, ortopedik ve genel cerrahi gibi bölümler en üst düzeyden sigortalanıyor. Üniversite hastanelerindeki Sağlık Bakanlığı hastanelerde bu şekilde olmaya başladı. Siz ne ödüyorsanız bunun yarısını da kurumumuz öder. Fakat Türkiye'de garip olan Devlet sizin zorunlu sigortalanmanız için belirli kademeler belirlemiştir. Mesela ‘senin zorunlu riskin şudur ve bu kadar ödeyeceksin' buna yine itirazımız yok. Lütfen bu zorluğun karşılığını da belirli bir çarpan olarak bize devlet olarak yapmış olduğunuz ödemelere yansıtın. Şimdi kişi gidip 200 bin TL'lik dava  açsa  sigorta hepsini karşılamaz. Ben o ameliyatta ne elde ettim ki ne vereceğim. ‘Ameliyatın riskine girmeseydiniz' diyorlar.  Doktorlar ameliyat riskine girmeseler ileride ameliyat yapacak doktor bulamasınız”  şeklinde konuştu…

Pr. Dr. Öktem sözlerinin sonunda  bu konun sadece bizim ülkemize has bir durum olmadığını  hatırlatarak  Bu konu  sadece  Türkiye'de sorun  olarak önümüze çıkmıyor. Hekimlerin yargıya intikal eden davalarla ilgili en büyük çalışmalardan biri 1999 yılında Amerika Birleşik Devletleri ‘nin istatiksine göre, oradaki 1 yıllık dava sayısı 44 Bin ile2. Yılında ise 98 Bin kişi olmuştur. Bizde de yavaş yavaş bir şeyler oluyor ama bizdekiler hedefe uygun yerine kişisel kazanç ön plana çıkıyor.  İnşallah en kısa zamanda toplum eğitimleri tamamlandığında bizdeki veri 36 değil 136 dava olsun. Çünkü; iki taraflı çalışan dava olursa bizden haksız yere dava açandan bizde gerin geri tazminatımızı alalım. O zaman dava hiç önemli değil. Çünkü hiçbir hekim hastasına bilerek zarar vermez.”  Dedi…

HABERİ İZLE



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı