12 EYLÜL MAĞDURU`NDAN DARBEYE LANET

12 EYLÜL MAĞDURU`NDAN  DARBEYE LANET

Türk demokrasi tarihinin kara sayfalarından birini ifade eden 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümünde dönemin mağdurları haklarının iadesi için siyasi girişim beklediklerini açıklarken ilimizde hayatını sürdüren darbe mağduru yazar Hüseyin Türkmen o gü

Türk siyasi tarihine  düşmüş izleri hala taze olan, iyileşmesi güç  bir yaranın diğer adı ... 12 eylül Askeri darnbesi...  Onlarca cana maal olmuş,  yüzlerce ocaklara kan ve göz yaşı  getirmiş ve ülkeyi 50 yıl geriye götürmüş bir  askeri müdahale.....

İşte bu müdahalenin ıstırabı dinmez mağdurlarından biri Hüseyin Türkmen ... Hala o günlerin  hayatında  bıraktığı  derin izleri kapatmak, o günleri tarihe gömebilmek için çaba sarf ediyor..

Bakın o günlere dair  haber ekibimize neler anlattı  Türkmen...

 

“12 Eylül benim dilimde kara bir gündür. Bu nedenle 12 Eylül şiirime kara gün ismini verdim ve yaşadıklarımı bu kitapta  topladım. 12 Eylül ne getirdi ne götürdü. Aradan 30 yıl geçti. Bugün için daha objektif olarak 12 eylülü değerlendirebiliyoruz. Bu gün o günün baskı ortamı kalmadı.

-”Dede korkur kara gün kara kalmaz oğul dermiş”. Gerçekten öyle kara gün kara kalmadı.

12 Eylül  kara bir gündü Allah`a şükür kararıp kalmadı. Bugün de problemler var ama çok şükür iyiyiz. Mehmet Akif kurtuluş savaşından sonra şöyle dedi. Rabbimiz bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın. Bende diyorum ki allah bu millete 12 Eylül, 28 Şubat yaşatmasın. 12 Eylül`ün  adım adım geldiğini biz  gördük. Gençler olarak bunun olacağını hissettik. Dünyadaki emperyalist güçlerin soğuk savaşın unsurlarını ülkemize yansıması olarak görüyoruz. Rusların sıcak denizlere inme stratejisi vardı, Amerikan kapitalizminin yeryüzünü sömürme stratejisi var, bu iki stratejiden dolayı ülkemiz savaş alanı olmuştu.

Beşinci kol faaliyetleriyle ülkemizin her alanına bu iki güç müdahale ediyordu. Işçileri öğrencileri, memurları örgütleyerek kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istediler. Ülkücü hareket bütün unların ötesinde milletin milli ve manevi değerlerini, milletin bağımsız yaşaması için değerler ortaya koydu. Bu değerleri bütün güçleriyle savundular. Bedel ödediler. Ben 18-20 yaşımda idamla yargılandım. 108 sene ile yargılandım. Sayısız işkenceler gördüm. 97 gün zinciderede çarmıha gerildim. Allah dedim sabrettim. Pkk gibi asker vurmadım. Polise kurşun sıkmadım. Ne yaptım ben. Sebebi neydi. Sebebi tek kelime ile zulümdü. Türkiye`nin iktidarını ele geçirmek sömürmek isteyen Amerikan kuklası bir takım cuntacıların Kenan Evren ve ekibinin yaptığı bir darbeydi. O zamanın Amerikan devler başkanı Jimmy Carter 12 Eylül olduğu zaman bizim çocuklar Türkiye`de yönetimi almış diyebiliyordu. 12 Eylül sadece işkencelerin olduğu zindaların dolduğu zaman değil aynı zamanda aileler de acı çekti. Babam her gün kalp krizi geçiriyordu. Her aile bunu yaşadı. Evli ailelerin yuvaları dağıldı.

12 eylül ideallerimize mücadeleci gençlik tipine darbe vurdu. Darbeciler 3-5 yılda bunu sağladı. 12 eylül de yunanistan natoya girdi. 12 eylül kapkara bir gündü. Sayısız acılar yaşadı bu millet.

12 eylül de devlet gençleri birbirine kışkırttı. Her gün onlarca kişi ölüyordu. Faili meçhullar vardı. 11 eylülde herkez ölürken 12 eylülde bu bir anda nasıl bitti. Sırf faili meçhulleri bulmak için suçsuz insanlar yargılandı.

12 eylül umutlarımızı çaldı.

Polislerin aldığı gençler ağır işkenceler görüyordu. Bir isim söylemek zorunda bırakılıyordu. Gelişi güzel işkenceler oluyor aileler tehdit ediliyordu. Işkenceden kurtulmak için gençler isim veriyordu. Hiçbiri bilmiyor ama zorla suçları kabul ettiriyortlardı. Kenan Evren işkenceyi teşvik ediyordu. Dosya kapatacaklar faili meçhuller bulunacaktı. Mecbur kalanlar işkenceden kurtulmak isteyenler kabul ediyorlardı.

Ben cezaevinde 4,5 yıl kaldım. Işkence gördük her gün öldük dirildik. Zalimler işkence yaptı öldürdü Alah diriltti. Şimdi devir döndü ve kara gün kararıp kalmadı. Şimdi cuntacılar yargılanıyor. “sözleriile yaşanan acıları tekrar gözler önüne seren Türkmen sözlerinin sonunda 

“ Ben gençliğimizin  milli manevi değerlerimize sahip çıkmalarını istiyorum. Zalimlere karşı dursunlar korkmasınlar. Ölümcül çileleri hçbirinde tatmadım. Zulmü değil mücadele azmimizi önemsiyorum. Rabbim bir daha bu millete 12 eylül gibi kara günleri yaşatmasın. “diyerek gençlere  ellerindekilerin kımetini bilmeleri tavsiyesinde bulundu...



‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı

1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti