10 NUMARA YAĞA CEZA

10 NUMARA YAĞA CEZA

EMISYON kontrolü yapılacak kamyon ve otobüslerde standart dışı yakıt tespit edilmesi halinde sürücülere bin 400 lirayı bulan tutarlarda para cezası kesilecek.

Ruhsatsız alanlarda madeni yağ satışına da kesinlikle izin veril­meyecek. Son yıllarda hızla artan petrol fiyatları, araç sahiplerini motorine göre daha ucuz olan 10 numara yağ kullanımına yöneltti. Akaryakıtçılara göre kaçakçılık­ta 10 numara yağ şemsiye görevi görüyor. Ayrıca son aylarda yaşa­nan bazı ölümlü trafik kazaları­na 10 numara yağın sebep oldu­ğu iddiaları, can güvenliği konu­sunu gündeme taşıdı. Maliye’nin madeni yağlara yönelik yaptığı ÖTV düzenlemesi, sorunun çözü­mü için önemli bir adım olarak görülüyor. 10 numara yağın ver­gisi 3,5 kat artırılmıştı.

 

Bununla birlikte sektör, denetim­lerin sıkılaştırılmasını istiyordu. Sorunu kökten çözmek için 10 numara yağın yoğun tüketildiği otobüs ve kamyonlar yakın taki­be alınıyor. Çevre, Enerji ve Mali­ye bakanlıkları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yet­kilileri, konuyu Ankara’da masa­ya yatırdı. Çözüm olarak öne çı­kan, 10 numara yağa karşı dene­timlerin artırılması oldu. Buna göre EPDK, “Madeni Yağların Am­balajlanması ve Piyasaya Sunu­mu Tebliği” kapsamında made­ni yağların ruhsatlı yerlerde satı­lıp satılmadığını kontrol edecek. Ruhsatsız ve tebliğle belirlenen kriterlere aykırı ambalajlarda madeni yağ satışlarına izin veril­meyecek. Çevre ve Şehircilik Ba­kanlığı ise araçlara emisyon (kar­bondioksit salınımı) denetimi ya­pacak.

 

Denetimlerde emisyon sınırlarına uymayan araçlara Çevre Kanunu kapsamında bin 400 liraya kadar para cezası kesilecek. Bakanlık ve EPDK kaynakları, denetimle­rin artırılmasıyla sorunun önem­li oranda çözüleceği görüşün­de. Yetkililere göre cezaların yük­sekliği önemli bir caydırıcı un­sur olacak. Ayrıca EPDK da Ma­deni Yağların Ambalajlanması ve Piyasaya Sunumu Hakkında Teb­liğ kapsamında madeni yağ satış­larının yapıldığı yerleri denetleye­cek ve ruhsatsız alanlarda satış­lara izin verilmeyecek.

 



Yolcu treni ile hemzemin geçitte çarpışan otomobil devrildi: 1 yaralı

Otomobil belediye otobüsüne çarptı: 4 yaralı

Avukata saldıran kadına 14 yıl 14 aya kadar hapis cezası talebi

84 polis ile aranan şahıslara operasyon

Saklandığı yerde yakalandı

Kazada savrulan araç ters döndü: 3 yaralı

Propaganda yapmaktan cezası bulunan şahıs yakalandı

Suç makinesi jandarmadan kaçamadı

4 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi:

Motosiklet yayaya çarptı: 1 yaralı

Kayseri'de veterineri şehit edip Ankara'da bombalı saldırı düzenleyen teröristlerin kullandığı paramotor bulundu

Uygulamadan kaçarak 2 araca çarpan alkollü sürücü yakalandı

Parkta şüpheli çanta paniği

Parkta şüpheli çanta paniği

Yakalanmamak için baza ile duvar arasına saklandı

Kavgada kan aktı