SGK İL MÜDÜRÜ HASGÜL,

 SGK İL MÜDÜRÜ HASGÜL,

?CUMHURİYET TARİHİNİN EN KAPSAMLI YAPILANDIRMASINI KAÇIRMAYIN?

Resmi Gazete´de yürürlüğe giren yapılandırma çerçevesinde SGK´nın da alacaklarının yapılandırma kapsamına dahil edildiğini açıklayan SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, haber ekibimize yaptığı değerlendirmede Vergi ve diğer bazı alacakların yapılandırılması ile 7143 sayılı kanun 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete´de yayınlanarak yasallaştığını hatırlatarak ?Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en avantajlı yapılandırması olan bu haktan yararlanmak için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018dir. Borçlu olan vatandaşlarımız bu fırsatı kaçırmamak için ellerini çabuk tutup bir an evvel başvurularını yapsınlar? şeklinde uyarıda bulundu?

Vergi ve diğer bazı alacakların yapılandırılması ile 7143 sayılı kanun 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete´de yayınlanarak yasallaştığını hatırlatan SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ?Bu çerçevede de SGK´nın da alacakları yapılandırma kapsamına dahil edilmiş oldu. Geçmiş dönemlerde yapmış olduğumuz yasal düzenlemelerde de kıyasladığımız zaman son 1 yılda yapılan düzenlemelerden en iyisi bu düzenleme. Bunu ısrarla vurgulayarak bundan vatandaşların faydalanabilmesinin imkanlarını çoğaltmaya çalışacağız. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum 31 Mart 2018 tarihi öncesinde gerçekleşmiş olan alacakların tamamı yapılandırma kapsamına giriyor. Bunun içinde sigorta primi borçları, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik destek primi bu yapılandırma kapsamına alınmış oldu. Yine isteğe bağlı sigorta prim borçları, topluluk sigortası prim borçları, 31 Mart 2018 tarihi önce bitirilmiş olan inşaatların asgari işçilikten dolayı çıkmış olan fark prim borçları, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, idari para cezaları, üçüncü kişilerden kaynaklanan rücu alacakları ve Bağ-Kur prim borçlarının tamamı yapılandırma kapsamına girmiş oldu. Şunu özellikle elirtmek istiyorum ki, bu şimdiye kadar yapılan yapılandırılmaların en kapsamlısı ve en avantajlısı? değerlendirmesinde bulundu?

SGK İl Müdürü Hasgül sözlerinin devamında yapılandırma kapsamına girmeyen borçlar hakkında da bilgi vererek şöyle konuştu; ?Bu kapsama girmeyen borçları şöyle sıralayabiliriz? Büyükşehir Belediyeleri kanunun geçici 3. maddesi gereği belediyelerin bize borçlarını daha önce biz İller Bankası üzerinden alacakları paradan kesinti yapmak üzere uzlaşmıştık. Bu zaten daha önce uzun vade, 120 aya kadar vadede uzlaştığımız için, onlar bu yasa kapsamında değil. İkinci olarak bizim finansmanlığını yaptığımız, özel sağlık kuruluşlarına uyguladığımız bazı cezai işlemler var; şöyle ki vatandaşımız gitti, alınmaması gereken ücret alındı diyelim veya acile gittiniz size acil değil de normal hasta muamelesi yapıldı. Biz bunları tespit ettiğimiz takdirde özel sağlık kuruluşlarına cezai işlem uyguluyoruz. Bu uygulamadaki idari para cezaları da bu yasa kapsamında değil. Birde sosyal güvenlik kurumunun mülkiyetinde bulunan mülklerimiz var, bu mülkiyetlerden elde ettiğimiz gelirlerinden dolayı kira alacaklarımız ve uyuşmazlıklarımız da bu kapsamda değil. ?

SGK İl Müdürü Hasgül yapılandırmanın detayları ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti? ?İhya diye tabir ettiğimiz bir işlem var, 4B Yani Bağkurlu esnafımız, şirket ortağımız, muhtarımız yani bu kapsama giren kişilerin geçmiş dönemlerde prim borcunun ait olduğu ay sayısına bakarak, kiminde 5 yıl, kiminde 12 ay prim borcu olanların, hem borcunu, hem hizmetini sildik. Daha sonra vatandaşlarımız bunu emekli olacakları esnada veya diledikleri zaman cari tutarlar üzerinden tekrar canlandırmak imkânları mevcut idi. Her zaman zaten mevcuttu. Ancak 7143 sayılı yasanın getirmiş olduğu avantaj şu, bunu ait olduğu dönemdeki tutarlar üzerinden şuan da canlandırma imkanı getirildiği için, kabaca, afaki konuşuyorum, 100 bin liralık bir prim borcu geçenlerde önüme geldi, 30 bin lira kadar düşmüş. Bu çok önemli avantaj, yani bu borcundan dolayı emekli olamayan bağkurlularımızın mutlaka ve mutlaka buna başvurmalarını önemle rica ediyorum. Bunu daha kolaylaştırıcı bir yöntem daha geliştirdik. Bu da Ziraat Bankası ile yapmış olduğumuz protokolle vatandaşlarımız bu ihya tutarlarını bankadan çekecekleri krediler ile, maaşından kesinti yapılarak ödeme imkanı, yani vatandaşımızın parası yoksa bile bankadan bunu kredi olarak kullanıp maaşa bağlanıp, maaşından kesinti yaparak emekli olma şansı geliyor. Bu şimdiye kadar taslaklara girip çıkmıştı, ancak hükümet şuan buna irade gösterdi. Çünkü çok büyük bir mali yük gerektiriyor, ancak ne mutlu ki büyük ve güçlü bir ülkeyiz bunun da altından kalkabilecek gücümüz olduğunu hissetmişiz ki böyle bir işe girmişiz. Dolayısıyla vatandaşlarımız prim borçlarından dolayı emekli olamıyorsa, bu yüzden bu imkan şimdi getirilmiş durumda. İkinci olarak, diğerlerinden farklı olan avantajımız, idari para cezalarımız var. Bir işveren sigortasız işçi çalıştırıyor diyelim, buna biz 50 bin lira para cezası uygulamışız, prim hariç. Bu cezalardan da faizin tamamını siliyoruz. 50 bin liranın 20 bini faizse siliniyor. Anaparanın da % 50´si siliyoruz. Yani 70 bin liralık borç peşin ödediği zaman 25 bin lira oluyor.?

İl Müdürü Hasgül sözlerinin sonunda Cumhuriyet tarihinin en avantajlı ve kapsamlı yapılandıması olarak nitelendirdiği uygulama için son başvuru tarihinin 31 Temmuz 2018 tarihi olduğunu hatırlatarak vatandaşlara bir an evvel başvuru yapma çağrısında bulunup şöyle konuştu?? 31 Temmuz son başvuru tarihi, bir daha duyurmak istiyoruz, 31 temmuza kadar lütfen işverenlerimiz bu imkandan faydalanmak üzere sosyal güvenlik merkezlerimize, il müdürlüklerimize başvursunlar. Bu çağrıyı biz gerek mali müşavirlerimizin odasına yaptığımız eğitimlerle ve seminerler vasıtasıyla gerekse sanayi odası, ticaret odası, organize sanayi bölgesindeki başkanlıklarındaki yaptığımız girişimlerle, duyurularla, gerekse yeni hazırlığını yapmakta olduğumuz kısa süre içinde hayata geçireceğimiz, bilgi çağrı yazısıyla bunu hayata geçiriyoruz. Vatandaşlarımız borcun olduğu sosyal güvenlik merkezlerine başvurulmasını istiyoruz bu kapsamda. Vatandaşlarımızda ilçelerimizdeki sosyal güvenlik merkezine başvurmaları yeterli olur. İşverenlerimiz gelmiyorsa e-sigorta yoluyla da bu başvuruyu yapabilir?

HABER : C.ÜSTEN



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları