DİKKAT UZMANLAR UYARIYOR !

 DİKKAT  UZMANLAR UYARIYOR !

?SAĞLIKSIZ PİŞİRİLEN ET KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR?

Et tüketiminin çok olduğu Kurban Bayramı´nda diyabet, gut ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanların diyetlerine dikkat etmezlerse önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceklerine dikkat çeken beslenme ve diyetetik uzmanları sağlıksız pişirilen etlerinde kanser hastalığına davetiye çıkardığını belirtip vatandaşları uyarıyorlar?

Et tüketiminin çok olduğu Kurban Bayramı sürecinde vatandaşları sağlıklı beslenme konusunda uyaran belenme ve diyetetik  uzmanları  bayram süresince  et tüketirken çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek şu uyarılarda  bulundular? ?Diyabet, gut ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, diyetlerine dikkat etmezlerse önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Kan şekeri ve tansiyon yükselebilir,  gut hastalarında ürik asit yükselmesi sonucu ayak parmaklarında şiddetli ağrı ve kızarıklık şikâyeti tekrarlayabilir. Keza, kolesterol yüksekliği olanlarda kan yağları olumsuz etkilenebilir. Kurban bayramının sıcak günlere denk gelmesini de sayarsak, kalp hastalığı olanlarda bir anda fazla miktarda ete yüklenilmesi, akut koroner sendroma kadar giden tablolara yol açabilir. Ülser, gastrit gibi mide şikâyeti olanlarda da kurban eti yeteri kadar bekletilmeden pişirilirse sert kalır ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olan kişiler, kurban etini 24 saat beklettikten sonra pişirmelidir.Bayramda tansiyonu, kolesterolü ve kan şekerini yükseltmemek için güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı, bir öğünde aşırı miktarda yemekten kaçınılmalı, az ve sık sık beslenilmelidir. Diyabet hastaları bayram şekeri, çikolata ve tatlılardan uzak durmalı, tatlı tercih edeceklerse sütlü tatlıları seçmelidir.  Çalışmalar, sağlıksız şekilde pişirilmiş kırmızı et tüketen bireylerde barsak ve mide kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu göstermiştir. Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Izgara yapılacaksa, etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmeli, yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir.  Etler kavrularak veya kızartarak pişirilmemeli, kuyruk yağı, tere yağ gibi doymuş yağlar kullanılmamalıdır. Haşlama ve fırında pişirme daha sağlıklıdır. Yüksek kolesterolü ve kalp-damar hastalığı olan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekir.Kurban bayramı boyunca yoğun et tüketiminin sebep olacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda meyve-sebze tüketilmeli, yeterince su içilmesi ihmal edilmemelidir.?



Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor

Kayseri Büyükşehir'in kırsala desteği sürüyor

“Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi”