SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYEN TİRYAKİLERE

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYEN TİRYAKİLERE

1247 ADET İLAÇ VE 303 NİKOTİN BANDI DAĞITILDI

Kayseri Sağlık Müdürlüğü sigara konusunda geçtiğimiz yıl 45 bin 568 denetim yaptı. Kapalı alanlarda sigara içilmesi konusunda yapılan denetimlerde 463 ihlal tespit edilerek, yasal işlem uygulandı. Diğer yandan sigarayı bırakmak isteyen 1750 vatandaşa da destek verildi. Bu yıl Ocak ayı itibariyle de sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara, 1247 adet ilaç ve 303 adet nikotin bandı dağıtıldı.

Kayseri Sağlık Müdürlüğü sigara denetimlerine devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen tütünle mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, ?Sigara bağlantılı hastalıkların tedavilerine harcanan parayla ülkemizin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunabileceği unutulmamalıdır? dedi

SİGARAYI BIRAKACAKLARA UYARILAR

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara da uyarılarda bulunan Benli, ?İlk adım Sigara bırakmaya karar vermek ve istemektir. Kendinizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlayınız ve sigarayı nasıl ve ne zaman bırakacağınızı planlayınız. Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz, önünüzdeki üç hafta içinde sigarayı bırakmak için tarih belirleyin. Eğer eşiniz de sigara içiyorsa birlikte bırakmayı teklif ediniz. Birbirinize destek olarak zorlukların üstesinden daha kolay gelebileceğinizi unutmayınız. Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketin. Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz, yüzme, yürüyüş yapmak gibi programlara başlayın. Boş kalmaktan kaçının, sigara içme isteği gelince başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın. Size sigarayı hatırlatacak alışkanlıklarınızdan vazgeçiniz. Yemekten sonra kahve ile sigara içiyorsanız bırakın ya da başka bir şey içiniz. Kısaca daha önce ne yaparken sizde sigara içme isteği uyanıyorsa o eylemi yapmayınız? şeklinde konuştu.

?1247 ADET İLAÇ VE 303 ADET NİKOTİN BANDI DAĞITILDI?

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara gerekli desteği verdiklerini de ifade eden Benli,  ?2018 yılı Ocak ayı sonuna kadar toplamda 1247 adet ilaç ve 303 adet nikotin bandı dağıtıldı. Bunun yanında ilaç dağıtımı devam etmektedir? dedi. Benli, şunları söyledi: ?Sigarayı yardım almadan bırakamayan kişiler için 2017 yılında Bakanlığımız tarafından sigara tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan ücretsiz olarak dağıtılmak üzere 2250 adet ilaç, 4104 adet nikotin bandı ilimize gönderilmiştir. Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuran hastalara reçete edilmesi durumunda İlaç dağıtım merkezlerinden ücretsiz olarak ilaç dağıtımı yapılmaktadır. 2018 yılı Ocak ayı sonuna kadar toplamda 1247 adet ilaç ve 303 adet nikotin bandı dağıtılmış olup, ilaç dağıtımı halen devam ediyor. Bunun yanında Kayseri´de  Eğitim ve Araştırma Hastanesi Talas Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri  bünyesinde Sigara Bırakma Poliklinikleri bulunmaktadır. Sigara Bırakma Polikliniklerinde reçete edilen ilaçlar ise Melikgazi İlçesi Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Verem Savaş Biriminden temin ediliyor?

 ?4263 VATANDAŞA İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANDI?

Açıklamasında, ?Dumansız alanları arttırmak için yapılması gereken kapalı alanların denetlenmesi ve toplumun bilinçlendirilmesidir? diyen  Kayseri Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, ?Toplumu pasif sigara kullanımı etkilerinden ve zararlarından korumanın yegane yolu, sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda tam olarak yasaklanmasıdır. Dumansız alanları arttırmak için yapılması gereken kapalı alanların denetlenmesi ve toplumun bilinçlendirilmesidir. Bu doğrultuda ilimiz tütün denetim verilerine baktığımızda 2017 yılı içerisinde 45 bin 568 denetim gerçekleştirilmiş olup, bu denetimlerde 463 ihlal tespit edilerek, gerekli cezai işlemler uygulanmıştır.  Bununla birlikte yine 2017 yılı içerisinde yaklaşık 1750 vatandaşa ?Sigaranın Zararları ve Bırakma Yolları´ konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca vatandaşların yoğun olarak bulunduğu noktalarda standılar açılıp bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır. İlimizde faaliyet gösteren Sigara Bıraktırma Polikliniklerinde 4263 vatandaşa farmakolojik tedavi yani ilaç tedavisi uygulanmış olup 825 vatandaşa da danışmanlık hizmeti verilmiştir? diye konmuştu.

SİGARA YASAĞI İLE İLGİLİ CEZALAR

Uyarı yazısı asmama cezası 1833 TL.Kapalı alanda sigara içmenin cezası 109 TL.

Tütün firması ismi bulunan kıyafet ve takı taşıma cezası 109 TL.İzmarit, paket ve ağızlığı çevreye atma cezası 65 TL.Sigara içilmesine izin veren işletmeye 1486 ile 7453 TL arasında ceza kesilecek.Televizyonda ve internette sigara satmanın cezası 36.758 TL ile 183.817 TL arasında.Sağlık eğitim ve kültür alanlarında sigara satışı yapmanın cezası 1486 TL.

Pazarlama ve satışta 18 yaşından küçükler istihdam edilmişse 1833 TL.Adet sigara satmanın cezası 1833 TL ile 18.377 TL arasında değişecek.İşletme dışından görünecek şekilde sigara satmanın cezası 55.142 TL.Satış belgesi olmadan satmanın cezası 9.186 TL ile 91.907 TL arası.18 yaşından küçüklere sigara satmanın cezası 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası.


Haber Kaynak : DHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı