VOLKANİK TAŞLARI ERİTİP

VOLKANİK TAŞLARI ERİTİP

YÜNE ÇEVİRİYORLAR

Kayseri´de, volkanik taşların eritilerek yalıtım malzemesi üretildiği fabrikada bin 600 derece ısıya ulaşan fırının başında çalışan işçiler, taşı yüne çevirerek ekmeklerini kazanıyor.

Erciyes Dağı´nın eteklerinden çıkartılan bazalt taşı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi´nde faaliyet gösteren fabrikada yaklaşık bin 600 derece ısıya ulaşan ocaklarda eritilerek elyaf haline getiriliyor. Elyaftan oluşan taş yünü, yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor.

Yüksek ısılarda volkanik taşların eritildiği fabrikada, ocakların başında yaz kış demeden çalışan işçiler, yüksek ısıya meydan okurcasına ekmeklerini "taş"tan çıkartıyor.

Taş yünü işçileri, işlerinin zorluğuna rağmen farklı bir mesleği icra etmenin ve ülke ekonomisine katkıda bulunmanın gururunu yaşıyor.

"Kupola" adı verilen ve taşların eriyerek lav haline geldiği ocağın operatörlüğünü yapan işçilerden Erdinç Önal, elyafın yapıldığı lavın eritildiği kupalardan sorumlu olduğunu, zor bir görev yapmasına rağmen işini sevdiğini söyledi.

Bin derecenin üzerinde ısıdaki fırınlarla çalıştıklarını, yaz aylarında bu sıcaklığın kendilerini daha fazla etkilediğini belirten Önal, şunları kaydetti:

"Bazalt taşı, kömür, dolamit karıştırılarak eritilir. Bazal taşından çıkan lav, atomotize şekilde dağıtılır ve elyaf haline getirilir. Benim vazifem elyafın aşağı kadar gitmesi. Bin 600-bin 650 derecede çalışıyoruz. Zor ama güzel meslek. Ülkemizde nadir bir meslek, az yapılan bir meslek, o yönden de güzel bir şey. Sıcaklığı zor. Yaz dönemi çok çok daha zor ama yapacak bir şey yok. İşimizi seviyoruz. Koruyucularımız var, onlar olmadan çalışamıyoruz."

Fabrikada 11 yıldır çalışan Abidin Kırboz da bazalt taşını alıp yüksek ısıda eriterek bunu yalıtım malzemesine dönüştürdüklerini anlattı.

Mesleklerinin bilinen bir meslek olmadığını, dışarıdan bakıldığında hatta ürkütücü de görülebildiğini ifade eden Kırboz, "Lavı elyafa çeviriyor, paketliyor ve gönderiyoruz. Ben 11 senedir burada çalışıyorum. Yazın zor ama kışın iyi oluyor. Bilinen bir meslek değil ama bize basit geliyor. dışarıdan biri geldiğinde ona zor gözüküyor." dedi.

"TAŞIN PAMUĞUNU YAPIYORUZ"

Fabrikanın genel müdürü Harun Hasyüncü ise fabrikalarında doğada bulunan dolamit ve bazalt taşını bin 600 derece ısıda eritip lav haline getirdiklerini söyledi.

Yaptıkları işin pamuk şekeri yapımına benzediğini aktaran Hasyüncü, şu bilgileri verdi:

"Bizde var olan taşı lav haline getiriyoruz, tam lav halindeyken merkezkaç kuvvetiyle elyaf haline getiriyoruz. Bu elyaf haline gelen ürünler özellikle inşaat sektöründe yalıtım amaçlı kullanılıyor. Isı, ses yalıtımı ve yangın güvenliğinde kullanılıyor. Aslında pamuk şekeri de bu şekilde yapılıyor şekeri alıyorsunuz, eritiyorsunuz. Bu şekilde pamuk şekeri üretiliyor. Biz de taşı alıyoruz, taşı eritiyoruz bir nevi buna da taşın pamuğu diyebiliriz."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor